自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

米巴太太 發表於 21-2-9 17:48
我都係驗眼至知,平時真係唔覺,一邊400度遠視,差距大,但年半後,跌到得250度,又怕跌得快會變近視,好煩 ...

有無帶眼鏡,我女有帶,遠視跌得好慢,幾年都keep住2百幾遠視

水晶宮

肥佬細妻 發表於 21-2-9 16:17
想問深遠視,除佐遮眼,仲可以點做?謝謝

遮眼係弱視
兩隻眼度數不一

遠視帶眼鏡

水晶宮

cherrieloy 發表於 21-2-9 16:27
你去返政府做檢查啦,政府有眼科follow up,我仔當年天生散光一隻眼200一隻眼300,喺拿打素眼科睇到8歲, ...

同我女一樣

子爵府

虎到金來勳章

agnes-wong 發表於 21-2-9 15:54
https://www.polyu.edu.hk/so/patients.php?lang=tc&pageid=785&dispmode=1
https://www.hksb.org.hk/tc/se ...

盲人輔導會大約三百幾

翡翠宮

牛年勳章

睇開養和眼科,好好服務,有齊視光師同眼科醫生check,好細心,都係一千我覺得抵

大宅

shanandkui 發表於 21-2-9 15:50
已出轉介信去威記排期,想帶他出去做檢查,聽人講有poly u 同 盲人協會,想問下大約收費如何?同埋邊間會比 ...

盲人輔助會$210,我仔睇開

https://www.hksb.org.hk/mobile/tc/service/82175//

公爵府

shanandkui 發表於 21-2-9 15:50
已出轉介信去威記排期,想帶他出去做檢查,聽人講有poly u 同 盲人協會,想問下大約收費如何?同埋邊間會比 ...

係未只係近視,帶去眼鏡8x check下有無近視先,吾好自己嚇自己。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

肥佬細妻 發表於 21-2-9 16:17
想問深遠視,除佐遮眼,仲可以點做?謝謝

遮眼主要因為鴛鴦眼,要迫佢用弱果隻
遠視大大下會減淺,因用眼多會漸漸有近視,就會減少遠視度數了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fasola 發表於 21-2-9 17:11
早發現視力有問題, 可能戴眼鏡就夠.

遲發現, 可能要遮眼.

細個家貧,阿媽又唔多理,我妹細個黃金時間無遮眼做訓練,大個驗眼已經係弱視,一隻眼視力好差,佢話如果叻果隻眼有事佢就幾乎盲㗎喇

男爵府

金三珣 發表於 21-2-9 17:54
健康院既檢查你唔駛太上心,我當年都比佢嚇死,話我小朋友有一隻完全睇唔到喎,嚇到即埸喊左出黎,後來搵私 ...

我女嗰時又係咁,當時我真係嚇到個腦一片空白。。。 我女一隻眼睇到,另一隻睇唔到,我望吓個女,睇下係咪眼鏡戴得唔好,幫佢托一托,問佢睇唔睇到,佢都話睇唔到,然後視光師話:冇用㗎媽咪,佢真係睇唔到!

嗰刻我以為佢講嘅“睇唔到”=盲,之後原來好深遠視,成600+度。

回覆番樓主,盲人輔導會我覺得幾好,你WhatsApp 56675904排期先,唔好太擔心。

大宅

李露眉 發表於 21-2-9 20:14
遮眼係弱視
兩隻眼度數不一

謝謝,我女帶眼鏡,加遮眼,但帶兩年度冇點變,所以好擔心。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-2-9 20:54
遮眼主要因為鴛鴦眼,要迫佢用弱果隻
遠視大大下會減淺,因用眼多會漸漸有近視,就會減少遠視度數了:funny ...

謝謝

大宅

careycarey 發表於 21-2-9 21:14
我女嗰時又係咁,當時我真係嚇到個腦一片空白。。。 我女一隻眼睇到,另一隻睇唔到,我望吓個女,睇下係咪 ...

想問你女深遠視,用乜方法減度數?謝謝

男爵府

肥佬細妻 發表於 21-2-9 21:23
想問你女深遠視,用乜方法減度數?謝謝

我冇做咩令佢減,視光師話大大吓,自然會俾近視拉返淺遠視,我女4歲發現時600+度,依家9歲,約250-300左右。

水晶宮

回覆樓主:

我女4歲時生眼瘡去希瑪睇眼科,順便驗埋視力眼底,發現右眼天生散光和弱視 (best corrected vision只有正常6、7成視力,睇唔到立體),由於我女面太細,診所冇適合鏡框,我之後又帶佢去PolyVision驗眼,放瞳check埋眼底都係$4xx。一直都喺PolyVision跟進我覺得好好,今年8歲幾,弱視眼已追返10成視力,呢4年幾視力度數keep得好好,雖然我女係書蟲電視精,但冇近視 (仲有~75度遠視),視光師話keep得好。現在唔戴眼鏡睇嘢都好清楚,只係睇書睇電視睇上網課我會叫佢戴番眼鏡。

侯爵府

我建議你出去睇私家。
我女3歲時比健康院話斜視轉介東區。
東區話佢400度近視又話要佢斜視要遮眼否則就會弱視。比佢嚇死。
結果我自己出去睇私家,睇過林順x眼科同養和,根本當時係冇近視,亦不適合遮眼,本身小朋友兩隻眼冇大度數分別,遮住佢反而有機會弱視。

之後我冇再返政府睇,一直係養和半年跟一次,其實一次才一千元。

大宅

careycarey 發表於 21-2-9 21:27

我冇做咩令佢減,視光師話大大吓,自然會俾近視拉返淺遠 ...

明白,有冇帶驕視眼鏡?唔該

男爵府

我係首先去寶血眼科,跟住轉介睇威院,威院定期檢查完俾度數我去配鏡,但冇提供減慢近視方法。所以我就去poly u 見視光師,最後睇私家眼科,其實前後時間已經遲左,應該一早去poly u 或者私家眼科。

男爵府

李露眉 發表於 21-2-9 20:14
有無帶眼鏡,我女有帶,遠視跌得好慢,幾年都keep住2百幾遠視

有帶呀

子爵府

careycarey 發表於 21-2-9 21:27

我冇做咩令佢減,視光師話大大吓,自然會俾近視拉返淺遠 ...
嘩, 我係bk 同google 搜尋左一年幾. 就係等人寫呢段.
我個都係600+, 一直好擔心就算弱視好返, 但個度數咁高, 個放大鏡咁誇張, 外觀好怪. 大個唔知點算.

如果9歲可以退到250-300, 咁到青春期個鏡片唔會太誇張

首頁

尾頁

跳至