自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KenChung_FB 發表於 21-7-23 16:21
出黎做事人工超過某一過數才償還一部份,海外留學一年俾幾多學費?重要每科計。生活費呢?當地学生也有租 ...

失望
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

露比EE 發表於 21-7-23 16:03
申請BNO visa要審批,用LOTR係咪唔使審批呢?

唔清楚.有會員話入境時要有資產證明才批(到埗英國入境時蓋LOTR印及居留期限),亦有會員話唔洗資產證明, 因佢識得非專業的窮人都批左LOTR.

但有一家三代12口被遣返, 因其中兩人在禁區自拍“到埗”照開心share,又叫革命口號. 入境職員要佢地停止又唔肯停, 講“人權”喎...
禁區內不可影相是常識吧

子爵府

露比EE 發表於 21-7-23 15:26
一個國家實行新政策,一定會瞻前顧後,但點解英國突然叫停LOTR呢?

會唔會打錯算盤?原本以為可以吸納到大 ...

心之所安是吾家,但在 西方資本主義社會,沒有錢何來安心。英國作為資本主義社會之首,眼見 一班 來取 「荀」條件的移民家庭,佢地能未必努力證明自己的經濟能力。不如停一停,這一波移民實在不是1997年的人才流失。

珍珠宮

2024年龍年勳章

datejust 發表於 21-7-23 15:29
頭浸有錢嗰批去咗,咪叫停囉!

我覺得LOTR 係緊急門,俾幫佢地在香港搞事果批走去英國。

而家果班人走得七七八八,咪收緊番,要申請BNO Visa成功後先可在英國5+1, 因長期LOTR大開中門會入埋好多其他罪犯,精神病,超窮人士。

大宅

回覆 Jasmine-4711 的帖子

LOTR都要, 最大分係唔洗預先提同驗身報, 隨時買張機票就即走得, 去到英機埸show比入境主睇銀6萬蚊港幣就即埸攞到半年居留, 再在這半年內在英本土申5BNO visa.

12個傻仔又影相又大叫,
你問心個句啦,
唔好話英,
一個國機埸禁都唔比架啦,
12個傻仔真係底死架

子爵府

Celine524 發表於 21-7-23 16:27
心之所安是吾家,但在 西方資本主義社會,沒有錢何來安心。英國作為資本主義社會之首,眼見 一班 來取 「 ...

同時,這類人是對中國共產黨不信任卻又認同香港是創造財富的地方。在英國,如果整天在堅持如何等特價時段,享受公共免費教育和福利,常常發揮港人避稅的自由,而非 消費和出錢出力建立社會 ,相信任何一個國家也不歡迎這類 移民。

子爵府

KamMui 發表於 21-7-23 15:35
我身邊好多人岩岩好計岩數,5+1年後 小朋友讀大學唔駛錢 ....
不過起碼個個都拎住幾球過去(賣左樓)

我記得讀大學都要錢. 可能比外國人平少少

男爵府

回覆 露比EE 的帖子

發現過去個啲無錢囉!去到洗得幾多?內地富豪就話ja…
變左負擔嗰時就會多聲音

子爵府

KenChung_FB 發表於 21-7-23 16:11
係政府貸款,日後歸還,基本免利息。

咁咪即係要錢. 你唔係諗住唔還呀

子爵府

KenChung_FB 發表於 21-7-23 16:21
出黎做事人工超過某一過數才償還一部份,海外留學一年俾幾多學費?重要每科計。生活費呢?當地学生也有租 ...

錢就一定要還. 你諗住成世超低人工就可以唔還. 咁同新移民拎著數的一群有咩分別?

珍珠宮

露比EE 發表於 21-7-23 15:42
我有朋友用BNO都攞住1千幾佰萬過去,但佢地唔趕住19/7之前走!

但就唔明點解為左趕19/7截數而提早趕過去? ...

可能之前起碼保證落到地先啩,其實我都唔太明點解啲人解讀為死線。

伯爵府

讀大學係要錢, 但比 visa student 個價平好多好多.

大宅

回覆 Ononluk 的帖子

其實冇話死唔死線,只係9月開學, 想早啲過去幫小朋友搞入學, 驚等BNO VISA批完先過影響開學(其實英國本地已經搞哂派位, 而家去只係叫做早啲入紙申請插班)

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-7-23 16:05
大學以下先係免費.在英國讀大學, 本土公民都要收錢, 外國學生仲收貴幾倍.

5+1年後先可申請做公民,如現在 ...

我都有好多朋友係英國citizen ,佢地都呻呢十幾年大學資助cut 咗好多,以前真係免費㗎,我識得有朋友十幾年前生埋仔做matured student 免費讀返個學位。
嗰條友識少少扮代表,唔駛理佢。

珍珠宮

Jesshku20 發表於 21-7-23 16:51
回覆 Ononluk 的帖子

其實冇話死唔死線,只係9月開學, 想早啲過去幫小朋友搞入學, 驚等BNO VISA批完先過影 ...

可能係咁解啦,但我覺得有心過去就應該有個啱自己嘅時間表,唔好俾LORT deadline 影響到。

珍珠宮

lovececing 發表於 21-7-23 15:34
不如你了解下咩叫LOTR先啦
此計劃最啱著草人仕。

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 16:51
我都有好多朋友係英國citizen ,佢地都呻呢十幾年大學資助cut 咗好多,以前真係免費㗎,我識得有朋友十幾 ...

er..... 4十幾歲,Uk出世。當年已經要交大學學費。。。。

免費好像冇出現過?可能未夠老?定借loan唔還?

珍珠宮

manfatcentre 發表於 21-7-23 17:22
er..... 4十幾歲,Uk出世。當年已經要交大學學費。。。。

免費好像冇出現過?可能未夠老?定借loan唔還? ...

我朋友五十幾了,佢大約廿年前讀返大學。

伯爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 17:35
我朋友五十幾了,佢大約廿年前讀返大學。

咁可能五十幾果批free
四十幾開始要自費了。
英國其實好多嘢都收費。我地笑說。poo都要比錢先有得疴。

首頁
12345...10

尾頁

跳至