自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實真係要立法限速咯

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kuri 發表於 21-8-11 15:34
佢哋真係以為自己開緊跑車,地鐵站內都咁快,其實有冇得限速?

香港賣既輪椅有限速架,過左某個速度就要領牌先俾賣,不過好多買完番黎都覺得慢,買番黎之後偷改裝。

男爵府

回覆樓主:

樓主,我明白你
我試過一次出閘時比個輪椅人士鬧 ,
“比返輪椅人士專用呀” 然後佢好快衝出閘,其實我無意阻住佢用,我都唔好意思,但有需要咁惡咩?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

好多電動輪椅阿叔,佢要行呢條路,前面有人行緊都會要你立即走開,我媽試過係商場比佢哋撞到差D跌底,撞就人仲罵人好惡

男爵府

我試過地鐵見專登用輪椅撞人,佢係專登退後少少再加速撞埋去,個男人直情俾佢撞跌埋,完全冇留力,我估都好痛,唔知佢兩個之前咩事爭執,我估好大機會係因為搭lift問題,但點都好個輪椅男真係好燥底,見到嗰下覺得佢直情好似認為坐輪椅行動不便嘅大晒咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Kuri 發表於 21-8-11 17:18
我都無諗過站入面佢開到咁快!

佢地係咁架, 大部份好有脾氣

你腳趾無事呀???

珍珠宮

小心d,明白你真係唔知點避佢
其實佢地真係唔驚壓親人地腳㗎咩!有d碌好大,隨時壓折人地腳指

伯爵府

Kiko仔 發表於 21-8-11 17:22
香港賣既輪椅有限速架,不過好多都覺得慢,買番黎之後偷改裝。

其實佢見到人可能擋佢路時應該自己同時減速停低,好似馬路啲車咁⋯⋯突然俾人喝,好容易頭暈轉向架!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

囍 發表於 21-8-11 17:24
好多電動輪椅阿叔,佢要行呢條路,前面有人行緊都會要你立即走開,我媽試過係商場比佢哋撞到差D跌底,撞就 ...

係喔,我遇親果d又係好惡。好多人既地方都好似開車咁,完全唔會就下人

男爵府

回覆樓主:

原來咁多人都被撞或差啲撞過,佢地還'借過'都唔會講聲,大佬有時真係唔知有車架,突然咁彈出黎……

邊有人咁立法,一陣話殘癈嘅都恰……

子爵府

回覆樓主:

喺街見親到佢地永遠都開得快過架車,又係唔理人,d媽咪有小朋友一定要拖實、重有d公公婆婆
樓主冇事就好了

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我硬係覺得佢哋有d報復心態,仇視d行人。

子爵府

我都試過,當時穿人字拖鞋帶有飾物被佢打橫碌爛好彩啲腳趾無咩事,
腳背成條車呔污痕。
好多事都見到佢哋好似揸住㗎戰車咁!

男爵府

回覆樓主:

報警,要求睇CCTV可以嗎?

男爵府

我都遇過,好似成條街係佢地咁,我拖住阿仔,架電動輪椅高速迎面而來,我心知不妙,即刻把阿仔拉埋一邊,個阿叔全速前進,經過我地時仲俾佢"啤"咗一下,好似阻住佢行

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kuri 發表於 21-8-11 17:25
其實佢見到人可能擋佢路時應該自己同時減速停低,好似馬路啲車咁⋯⋯突然俾人喝,好容易頭暈轉向架!
...

佢地好多真係改到烈火戰車咁。 我試過有一次遇到3個一齊衝埋黎 ,我當下都嚇一嚇唔識反應。

珍珠宮

畀面勳章

lastpass 發表於 21-8-11 15:56
我比電動輪椅嫌我行得慢特登撞我小腿後面,條褲戒破之外,仲戒到入肉,留了一條6至7cm疤痕。一年後條疤痕 ...

我係街見到呢啲人就算前面有小朋友佢地都係咁衝,可以體諒佢地殘疾,但佢地都應該要守法,同禮讓,其實真係要報警,殘疾並不是可以隨意傷人
戥JM你痛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

好多坐輪椅的人都有這個「車速」問題,香港行人路本身就好窄人又多,但佢地唔理一樣快速前行,避唔過就被撞,同佢講就發爛佢係傷殘人士,所以怕左佢地避開為妙,我覺得佢地心理唔平衡,要做出這種行為來自我感覺良好。

珍珠宮

Kuri 發表於 21-8-11 15:10
我轉身時有人大喝,我以為撞到人,下意識道歉,跟手就碌過我腳趾,我先發現原來係輪椅,車速都幾快,我未嚟 ...

我都見過呢種人!大佬,我冇後眼,我點知你喺後面,叫聲借過我一定比佢過架,爭啲撞到我仲要鬧我,衰啲講,抵佢要坐輪椅!

男爵府

佢地真係以為自己大晒!

首頁

尾頁

跳至