自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

baebu 發表於 21-12-13 03:01
要like fb 有咩問題?
好多promotion 都要

Like FB 呢個marketing手法本身無可厚非,但聲稱個promotion係學生優惠,要啲學生去like 佢個FB或IG,本人覺得有問題。
第一:唔應該鼓吹學生用社交媒體
第二:既然係學生優惠,check埋人哋張學生證,咁難道冇手機噶啲就唔係學生?唔應該被公平對待?
又想掙口碑,又要做埋marketing,夾硬將兩樣九唔搭八嘅嘢擺埋一齊.

複式洋房

littledot 發表於 21-12-13 13:58
女店長態度好差,我唔會貼錢買難受。
不過用優惠要like fb冇問題,好多商戶都係咁做,講話牽涉道德問題會 ...

Like FB 呢個marketing手法本身無可厚非,但聲稱個promotion係學生優惠,要啲學生去like 佢個FB或IG,本人覺得有問題。
第一:唔應該鼓吹學生用社交媒體
第二:既然係學生優惠,check埋人哋張學生證,咁難道冇手機噶啲就唔係學生?唔應該被公平對待?
又想掙口碑,又要做埋marketing,夾硬將兩樣九唔搭八嘅嘢擺埋一齊.

複式洋房

kiki0524 發表於 21-12-13 18:20
嗰位女店長係咪肥既把頭髪又甩曬色同化行眼缐妝?佢啲態度係串同差㗎!之前去佢嗰度見收銀!問我要sell埋蛋 ...

正是!

水晶宮

rello 發表於 21-12-13 12:41
若講學出優惠除出示學生證外,以及Fb like就合理。但事前無講要「like」,依家改變,就不合理。至於話好多 ...

同意, 如果講明係要like先有, 咁跟住做都無問題, 同無講明, 個客想clarify, 但女職員講到好似係顧客同男職員過失咁, 做客人一定覺得有hard feeling, 我寧願唔幫襯...

不過就算要唔要like fb, 個女職員態度好有問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

萌貓 發表於 21-12-13 01:18
個女店長真係好有問題!唔好講有冇禮貌,完全唔識處理整件事,失敗!

同意,無品不1特止,又完全唔係解決唔到問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最後結果係點?間店不了了之?

複式洋房

bivian_bivian 發表於 21-12-13 14:03
我都諗緊關道德咩事?可能我讀得書少,求解説

去42樓睇睇。不過每個人觀感唔一樣,可能你覺得冇問題。我尊重嘅唔同唸法,that is why我原本係打算繼續買嘅,係噶個女人入戲太深抽離唔到遮

禁止訪問

水晶宮

littledot 發表於 21-12-13 13:58
女店長態度好差,我唔會貼錢買難受。
不過用優惠要like fb冇問題,好多商戶都係咁做,講話牽涉道德問題會 ...

個女職員處理係有問題
但另一方面, 樓主唔知係唔係睇fb而知道呢個學生優惠, 因為我都搵過2020年佢地fb已經寫明要show學生証及讚ig/fb 先有優惠$10, 如果覺得咁都有道德問題, 唔認同學生用social media, 大不了咪唔好用個優惠, 用正價, 反正樓主都覺得$10係施捨....

男爵府

回覆樓主:

複式洋房

Fun-fun 發表於 21-12-12 23:35
本人將被侮辱經歷經過FB向該公司反映 - 圖1⃣️
該公司收到投訴後唔處理,仲疑似向FB作不實舉報,封殺我帳 ...

公爵府

回覆樓主:

為咗10蚊,兩邊都搞咁多嘢

happylife28    發表於 21-12-14 19:46

大宅

babycam 發表於 21-12-13 00:28
個女店長真係…..
咁鬼惡

大宅

cindy618 發表於 21-12-13 22:58
最後結果係點?間店不了了之?
樓主走了無買

水晶宮

回覆樓主:

可怕的店長

伯爵府

DonnieBB 發表於 21-12-13 23:10
個女職員處理係有問題
但另一方面, 樓主唔知係唔係睇fb而知道呢個學生優惠, 因為我都搵過2020年佢地fb已 ...
咁樓主自己都好有問題
個優惠應該白紙黑字寫明咗要點做
兩個條件 1) 要係學生 2) 要 like FB
你唔同意 2), 你就唔好買,或者正價買
做乜 challenge 人哋做生意手法?
跟住自己上次冇跟足規矩享用咗人哋優惠
就走去challenge 人要人哋跟返上次唔妥當嘅做法
似乎係你有心激到人哋態度差喎!

伯爵府

我買過一次呢間,食咗肉鬆味。因為我唔係學生,當然係俾正價了
十蚊搞咁多嘢

複式洋房

DonnieBB 發表於 21-12-13 23:10
個女職員處理係有問題
但另一方面, 樓主唔知係唔係睇fb而知道呢個學生優惠, 因為我都搵過2020年佢地fb已 ...

首先,我係經男店員知道呢個優惠嘅。話說有一次經過買蛋糕俾錢時男店員主動問我個仔係唔係學生,出示學生卡有優惠。 所以第二次買嘢,個女人話要like,我就好自然想clarify 下。個女人亦從來冇show任何字面上嘅promotion details,只係講左噶堆好emotional 嘅嘢。
至於點解我覺得呢個promotion有問題,我係42樓解釋左就唔再重覆啦。每個人對市場推廣呢啲嘢觀感都唔同,我尊重你有唔同唸法,正如我原本打算尊重呢間舖一樣。但如果可以重來一次,我會選擇即刻走,而並不會加10蚊。

伯爵府

源祖之味古早味蛋糕店 的相片
https://s.openrice.com/QrbJ01iJo00

Zoom 埋幅相啦
人哋白紙黑字寫明咗

複式洋房

yiqiyihui 發表於 21-12-14 01:12
咁樓主自己都好有問題
個優惠應該白紙黑字寫明咗要點做
兩個條件 1) 要係學生 2) 要 like FB

請睇睇我58樓回覆。
講多句,我當場並無challenge 任何條款,只係講咗一句:「我上次買好似都冇話要Like嘅」

首頁

尾頁

跳至