自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

真係好心up,希望老人家們一切順利

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有得撤離其實係好事,唔使講到咁悲哀喎
總有離別的時候

大宅

yoyo123 發表於 22-2-14 21:27
重症就話啫,輕微或無症狀就…唉,又唔識上網,四幅牆,可憐,
如果本身唔行得要喂或者換片,一定无安老院 ...

係啊, 都成日聽到話老人家入左院幾日都無沖涼, 長期壓住腳攪到腫哂, 況且亞博咁多人, d姑娘都唔會得閒逐個睇, 都唔好講幫手沖涼...

男爵府

sky_blue618 發表於 22-2-14 21:45
天氣又凍,希望班公公婆婆平安。真係唔知過去兩年做左咩準備,疫情未到最見頂個醫療系統已經不堪一擊:naugh ...

乜都冇做

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

11B 發表於 22-2-14 20:46
祝福班老友記

https://www.facebook.com/252024504823919/posts/7837388476287446/

好心痛,感受到家人會非常擔心,希望全部老人家都平安無事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

2024年龍年勳章

Cankk 發表於 22-2-14 20:55
我反而覺得有專業人員睇住老人家會安心d.

我都覺,香港呢個舉措都算對老人家負責任,睇新聞外國都唔會撤離,最多清潔。當然,外國空間又大D。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

睇到

男爵府

:pit祝福各位老人家平平安安

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

睇完真係想喊老人家同佢哋屋企人都好慘

珍珠宮

祝福班老友記

https://www.facebook.com/252024504823919/posts/7837388476287446/

有幾個街坊之前成日話吾比老人院父母打針,話打針即係送佢一程,而家爆發真系無言

侯爵府

2024年龍年勳章

Happy_hk 發表於 22-2-14 22:29
我都覺,香港呢個舉措都算對老人家負責任,睇新聞外國都唔會撤離,最多清潔。當然,外國空間又大D。
...

我記得好似加拿大? 啲護理員走晒有班長者死咗, 顛覆左我對呢個國家嘅睇法!

公爵府

牛年勳章

祝福班老友記

唉!真係好心up, 哭了!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

大家要多謝林鄭、多謝陳姑娘、多謝國泰、多謝支持共存嘅yc 囉

男爵府

侯爵府

回覆樓主:

其實爆發開始就預左一班老人家會死, 新加坡之前已經死左好幾百個, 人家仲要打針率高過香港! 我諗呢波疫情, 香港可能死過千長者... 嗰班共存派磚家高官唔知會唔會好開心呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唉!最唔願見到老人家受咁既折磨!

男爵府

Onlok 發表於 22-2-14 21:16
有安排都叫好。
中咗嘅老人家係屋都唔知應該點做。

香港衛生防護中心及醫管局今午(2022年2月14日)公布,再有4名感染新型冠狀病毒的長者死亡,其中兩人是死後送往殮房進行檢測始揭染疫。

新增死亡個案:
.73歲男子:居於藍田廣田邨,2月13日離世,送往殮房後檢測,今日證實陽性

.77歲男子:居於油麻地,聲沙及咳嗽一日,情況轉差召救護車,惟未送院已證實死亡,其後檢測揭初步陽性

.另一77歲男子:2月12日晚上因氣促,入住東區醫院內科監察病房,檢測結果初步陽性,情況持續惡化,延至2月13日凌晨4時57分不治

.82歲男子:2月11日發燒入住瑪嘉烈醫院,其後檢測發現初步陽性,情況持續惡化,延至2月14日凌晨2時許不治。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E6%83%85/article/20220214/special/1644828876766

首頁

尾頁

跳至