自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

輕症的一般七日就好返

我和老公都係過來人,康復中

不停在咳過的地噴消毒噴霧,去完廁所第一時間消毒,抺廁所板,發燒就食,肌肉酸痛食特效必理痛。喉嚨痛食龍角散,飲檸汁加白醋加蜜糖熱水沖飲,早上用鹽水漱口,飲鹽水。進餐要分枱食。物資由家人或朋友買回來放在門口

侯爵府

tingho 發表於 22-2-27 09:11
我都全家中了
我女今日開始病,今朝嘔
有燒,好疲累,訓覺

浸會大學~中醫學院
免費為確診新冠病毒的市民看病
醫藥費和快遞費全免
轉發給有需要的朋友(emoji)
(1)醫師是義診
(2)送藥是義工
(3)贈藥是農本方公司
(4)組織是香港註冊中醫師學會
https://sites.google.com/view/rcmptele/%E9%A6%96%E9%A0%81
另外,
提下大家,如果不幸確診,記得電話登記,政府有大量物資送上門
Tel:1833019
如快速測試結果呈陽性,可由今日(二月二十一日)起致電政府為「快速測試結果呈陽性人士」所設立的24小時熱線2280 4772,以獲安排專人上門派送鼻腔拭子樣本收集包及收取樣本進行核酸檢測以作覆檢,費用全免。
kckammy

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

小芯睇路 發表於 22-2-27 11:38
同我老豆咁似既….佢上個禮拜五開始咳,星期一先買到快測俾佢,同我哋接觸超過三日…不過到而都淨係我老竇 ...

我老公第七日啦,都未好返

我仔女是第佢發病後第六日出現病徵
我就第七日出現

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

yin-ting 發表於 22-2-27 12:37
輕症的一般七日就好返

我和老公都係過來人,康復中

我估我老公不算輕症,佢今日第8日啦…..

我女剛剛話佢今日似正常返,不凍了

仔無話不舒服

但我都叫佢兩個照食住傷風咳素

我自己就今朝開始食,希望禁得住

依家我做廳長,暫時都是將4個人分開,佢地每個人出黎去廁所前要通知我回避,佢地返入房後我又抹抹抹…….

公爵府

littlesister 發表於 22-2-27 11:40
夠藥嗎?Take care ar, 有無做快測呀?Omicron 傳染性真係好高,屋企有一個中就好難唔傳俾家人
...

暫時應該夠,因為老公是去看醫生,有七日藥,我在佢話不舒服時去買症4盒傷風咳素,一盒36粒,應該頂到的

我們還要瞓埋一間房,依家先起病徵,我覺得我都算是甘架啦(抗體)

公爵府

yuuyuu 發表於 22-2-27 13:52
仔女成年已經算係不幸中的萬幸,可以互相照顧

無互相照顧,是我一頂三,我們4個隔離晒,因為我是最遲出現病徵,房比佢地霸晒,我做緊廳長,煮飯都是我做

男爵府

mercurycc 發表於 22-2-27 09:56
朋友去過係無聽肺,只攞藥就走。
Thx.. 我女係燒,冇咩唔妥,咁唔出去睇了

珍珠宮

.

象牙宮

ho_yan2406 發表於 22-2-27 16:19
Thx.. 我女係燒,冇咩唔妥,咁唔出去睇了
你問下其他去過既人係點。
朋友就咳到肺成個痛都無幫佢聽下,嘥時間去。

男爵府

mercurycc 發表於 22-2-27 16:34
你問下其他去過既人係點。
朋友就咳到肺成個痛都無幫佢聽下,嘥時間去。
...
有呀,佢都係話冇咩特別,去到個個確診,我會好危險

子爵府

熱血金章

CrabPincers 發表於 22-2-27 13:46
我老公第七日啦,都未好返

我仔女是第佢發病後第六日出現病徵

我同你幾似…
我先生星期一驗,星期二確診,初起只有啲痰上頸,真正發病星期三、四,佢話喉嚨痛好似刀割咁,瞓足兩日兩夜,主要靠政府藥物同埋紫色嗰隻必理痛強力喉糖。第五日好返好多,今日星期六好返九成,只係得返啲咳同痰。我一早買定橙樹化痰素俾佢。

我自己斷斷續續有啲鼻水倒流,唔知天氣問題定傳染咗,琴晚開始喉嚨痕同咳 ,就食咗幸福咳素同埋紫色喉糖。今朝起身發燒100.2,責界,之後就完全冇燒,又間歇性好疏既閃電式頭痛(只限半秒), 啲病徵算輕微,快測係陰性。(打了兩枝科興),我覺得我係有潛伏期……

十歲仔完全冇病徵。(未打針),但預咗佢會中招都有啲擔心

伯爵府

CrabPincers 發表於 22-2-27 09:50
無去看,因為暫時快測都是陰性,是有病徵出黎,可能身體的病菌不高,暫時當普通感冒處理,但就4個人隔開晒 ...

我又係先生快測中咗,我同其一個小朋友有哂病徵幾日,但日日測都係陰性,另一細啲嘅小朋友暫時未有病徵,兩個小朋友已打一針,我哋兩個打咗兩針,唔知係咪因為病毒量唔高,測唔到出嚟,已交深喉樽再驗

公爵府

HKL.3 發表於 22-2-27 17:26
我又係先生快測中咗,我同其一個小朋友有哂病徵幾日,但日日測都係陰性,另一細啲嘅小朋友暫時未有病徵, ...

我們無去交樽,我倦到不來出街,亦不想有病徵的情況下再四圍盪,反正公司無要求我有正式的醫生紙,老闆還話有乜野需要幫手同佢講,真心覺得萬幸

我不想再測住,因為屋企得返7支快測,如果日日試,我們3個未確診的兩日就無了,網上訂左的都不知幾時才收到,所以都是隔日先再試

公爵府

畀面勳章

我同個囡都有幾聲咳,但檢測陰性

聽你地講有啲驚,聽日仲要返工

伯爵府

CrabPincers 發表於 22-2-27 17:32
我們無去交樽,我倦到不來出街,亦不想有病徵的情況下再四圍盪,反正公司無要求我有正式的醫生紙,老闆還 ...

我哋係屋企人幫手拎樽掛門口比我哋,我地掛返門口比佢幫手交樽,但想問唔拎證明嘅話咁之後打第三針點?好似話打咗二針確診暫時不適宜打第三針,我兩個小朋友本身都要打第二針,所以穩陣起見都係叫家人幫手交樽再驗

公爵府

HKL.3 發表於 22-2-27 18:01
我哋係屋企人幫手拎樽掛門口比我哋,我地掛返門口比佢幫手交樽,但想問唔拎證明嘅話咁之後打第三針點?好 ...

我同仔已打三針

老公因為有看醫生,已交樽仔,但到依家都無消息

子爵府

tingho 發表於 22-2-27 09:11
我都全家中了
我女今日開始病,今朝嘔
有燒,好疲累,訓覺

我屋企1大1細都中咗~靠我照顧佢哋~

大宅

回覆樓主:

我家情況,全家中:
第1-2天-頭二天發燒-食退燒藥,多飲暖水