自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

Lopopo 發表於 22-7-20 19:07
想讀醫係因為出路好,定有一顆醫者仁心

後生細仔,熱血,救人偉大,想讀醫唔岀奇,相對比較少我的志願係做金融,賺錢。

侯爵府

mandy952 發表於 22-7-20 19:46
讀醫一d都唔容易,同學家姐4條a入醫,讀左兩年讀唔掂要轉科
相信堅辛苦, 真係尖子先頂到。我當年大學都已經算係讀神科, 有一朝朝早去上堂, 9 點鐘响 lecture hall 出面等上一班落堂, 我地都已經好眼瞓, 咁早以為我地係第一班上堂, 所以好訝異有人仲要早我地一個鐘。問一問原來就係醫科同學, 真係堂都上得早過人。我地從來未試過有 8 點鐘堂, 因為 professor 都未返工。

侯爵府

回覆樓主:

我覺得香港好多年青人其實唔係好知自己鍾意啲乜,然後人地話讀書叻應讀醫,咪去囉。

好似以前科舉咁,叻就出士為官,但係咪人人都想做官?我覺得唔係

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

讀書叻唔揀醫科,唔通搵d讀唔到書嘅去做醫生咩?咁市民就怕怕啦!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有能力有得揀,假如我係病人都想個叻人醫我,好事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實入醫科真係畢到業中間有好多人放棄,讀醫嘅過程都唔簡單,希望佢哋學有所成真係留喺香港回饋返社會對佢哋嘅栽培

子爵府

qpalzm 發表於 22-7-20 20:05
估計未來10年政府會大幅引入海外及內地醫生, 未來亦會推動內地及香港醫護資格互認, 醫生的黃金掙錢時期已過 ...

你睇得好通透

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

正確嚟講,6個狀元6個想讀醫,因為其餘2位讀理商科

恭喜晒!香港之福

smile555    發表於 22-7-20 21:40

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lopopo 發表於 22-7-20 19:58
當然唔需要好偉大,當然唔希望再有下個謝婉雯醫生,不過希望做醫生嘅要有顆仁心
近來出入醫院多,遇到唔同 ...

你一提謝婉雯已有顏色偏見,其他jm講得啱,香港讀醫唔容易,公立醫院醫生做到牛咁,次次陪家人覆診都覺得香港醫生父母心,為錢可以讀金會計師律師,讀醫如果無熱誠好難讀得成吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

我仔之前話想讀醫,好彩佢改變主意,工作環境沉悶重複 (有醫生話佢工作就是重複割痔瘡),又有染病風險,工作時間不定時,一時早一時夜,捱壞左鬼可憐,做阿媽真係心痛到死,人地放假去玩醫生就要返工,打風黑雨人地仲瞓緊醫生都要返,仲有新年流流都要返,而家我仔做緊office嘅工,一星期有幾日約同事食飯睇戲去街街,大家放工時間一樣,好易約,做得好開心, 話好中意間公司, 行行出狀員,吾一定要做醫生嘅,都要平衡各方面。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ewater 發表於 22-7-20 20:58
我仔之前話想讀醫,好彩佢改變主意,工作環境沉悶重複 (有醫生話佢工作就是重複割痔瘡),又有染病風險, ...

如果讀上去,掛牌做專科醫生咪可以定時返工放工,但過程當然係辛苦喇
放下自在

子爵府

回覆樓主:

醫生責任重大,作為普通市民都想呢班讀書精英可以留低讀醫,希望將來醫療團隊質素有點保證

珍珠宮

回覆樓主:

好事,香港公立醫院真係好唔夠人手

子爵府

回覆樓主:

我一直好奇,讀書叻嘅就冇人怕血/爛肉/屍體

男爵府

Lovelybbs 發表於 22-7-20 21:11
醫生責任重大,作為普通市民都想呢班讀書精英可以留低讀醫,希望將來醫療團隊質素有點保證
...

認同

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

年年D尖子都係揀讀醫,香港醫術應該排名世界第一。
亦都突顯,香港真係吾夠多元化。
文科咁多年都出唔到幾個狀元!

珍珠宮

mandy952 發表於 22-7-20 19:46
讀醫一d都唔容易,同學家姐4條a入醫,讀左兩年讀唔掂要轉科

真係唔簡單

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

ChaBean 發表於 22-7-20 21:36
我一直好奇,讀書叻嘅就冇人怕血/爛肉/屍體

依稀記得中一上lab 已經要切牛眼, 叻讀書的理科人已經早早過左尼關(血,糢糊血漿….)

男爵府

文科比分唔同理科,比較主觀,無咁易全A。

子爵府

有一啲係醫者仁心,但係相信亦都會因為專科醫生嗰種「秒薪」好吸引(「時薪」用嚟形容普通打工仔,如果醫生講時薪,太多個零)

首頁
12345...9

尾頁

跳至