自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Protea 發表於 22-8-22 02:29
而家唔係話政府告唔告,係講佢份第三者保險,到底係買商用車定私家車保險,一架冇商業用途許可嘅私家車攞 ...
我意思係, 同佢係咪商用車無關, 份保險同佢架車有冇出租車牌其實冇必然關係, 只要份保險 cover 到任何第三者就可以。法例規定任何車輛都有要第三保, 所以咪話告唔到佢, 即係等於符合要求, 即係 cover 埋佢冇出租車牌呢個情況。

我唔知你可唔可以問 uber 拎份保險睇。

利申: 因為 uber 私家車被視為非法, 我係一次都未坐過, 我只係以事論事。uber taxi 就有 call 過, 因為我相信 taxi 係合法。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Prosperous 發表於 22-8-22 02:37
我意思係, 同佢係咪商用車無關, 份保險同佢架車有冇出租車牌其實冇必然關係, 只要份保險 cover 到任何第三 ...

係度吹水就話啫,點會咁熱心問佢拎份保險睇,我都唔搭嘅

侯爵府

Protea 發表於 22-8-22 02:46
係度吹水就話啫,點會咁熱心問佢拎份保險睇,我都唔搭嘅
就係囉! 即係你坐巴士, 的士, 都唔會知佢份保險保乜, 都係信個制度咋, 有担心唯有唔好坐。不過 uber 係咪都有六七年了? 又唔覺有新聞講有意外 claim 唔到佢第三保。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

做人變通下。叫gogovan都得,擺啲重野,人跟車坐。

的士司機好多都選客,態度待改善,麻煩。

禁止訪問

大宅

不嬲只有司機犯法, 乘客唔關事
乘客只同uber有買賣協議,uber再派車黎接送, 乘客俾錢都只係俾uber, 就好似同租車公司租旅遊巴一樣

大宅

mandy952 發表於 22-8-21 23:34
唔知嘅咩?

對。司機不知的,要乘客上車按制那一刻才知。

首頁

尾頁

跳至