自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

大力大力 發表於 22-10-19 16:31
以前只係得中大、港大兩間大學、大學生真正是精英、但近年大學普及、現在大學生、無論學術及修養、質素明 ...

學位氾濫

水晶宮

maynjune 發表於 22-10-19 13:44
如果有質量就係有優勢, 之不過唔係呢。。。

例如行山大學, 教育大學呢類。。。真係滴汗

真係正正常常讀書有禮義廉恥咪優囉

珍珠宮

今日新聞某大學(8大)話最低收生係16分,其實16分點應付到課程,尤其如果英文唔好
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

webjen 發表於 22-10-19 17:56
今日新聞某大學(8大)話最低收生係16分,其實16分點應付到課程,尤其如果英文唔好 ...

16 分 Best 5 or Best 6 我早排睇到一段片有個男仔 DSE 考 12 分讀副學士,今年俾佢入到 City Law 讀 Law 英文最少要 5,真係唔知佢點讀

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

mother904 發表於 22-10-19 15:08
香港得8間大學,已經有5間是全球百大,呢層的確係優勢

就係星加坡得二間,台灣得一間

珍珠宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 22-10-19 15:08
香港得8間大學,已經有5間是全球百大,呢層的確係優勢

其實我估應該都係靠內地學生來港讀碩士、博士撐起個世界排名咋

翡翠宮

畀面勳章

bobomia 發表於 22-10-19 18:18
其實我估應該都係靠內地學生來港讀碩士、博士撐起個世界排名咋

外國大學一樣有好多大陸學生,也不是間間都可以撐得起世界排名,況且來香港的內地生,大部份都不是一線頂級精英。香港既大學點都有一定好處,先可以有今日既成績。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 22-10-19 18:26
外國大學一樣有好多大陸學生,也不是間間都可以撐得起世界排名,況且來香港的內地生,大部份都不是一線頂 ...

其實個d由五眼聯盟主導嘅xx排名,真係得啖笑!

好似諾貝爾和平獎咁,中國好應該要有自己嘅排名榜,自己做莊!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kcpak 發表於 22-10-19 17:22
我親戚個囡副學士畢業,佢都係照同人講 個囡大學畢業
吓,咁都得,即刻佢自己都睇唔起副學士啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

畀面勳章

bobomia 發表於 22-10-19 18:29
其實個d由五眼聯盟主導嘅xx排名,真係得啖笑!

好似諾貝爾和平獎咁,中國好應該要有自己嘅排名榜,自己做 ...

有呀。ARWU (Shanghai Ranking's Academic Ranking of World Universities),由上海交通大学高等教育研究院世界一流大学研究中心主辦,排名結果同其他榜大同小異。

2022年第一名哈佛,第二名史丹福,第三名麻省理工,清華26, 北京大學34, 香港大學96, 係多左幾間中國大學上榜,但大致都係美國大學處於領導地位。
日日是好日

伯爵府

maynjune 發表於 22-10-19 13:44
如果有質量就係有優勢, 之不過唔係呢。。。

例如行山大學, 教育大學呢類。。。真係滴汗

又唔好咁講嘢,我識兩三個讀完學位再去三大讀Master,人地都有目標

伯爵府

esmehouse 發表於 22-10-19 15:15
呆灣香港好多都唔認可喎

真心覺得讀唔倒書才去呆灣讀

寶石宮

Cankk 發表於 22-10-19 19:40
真心覺得讀唔倒書才去呆灣讀
當然啦,話晒都係一個學位,只係香港唔承認之麻

寶石宮

evergreenj 發表於 22-10-19 19:04

又唔好咁講嘢,我識兩三個讀完學位再去三大讀Master,人 ...
好多人都係咁樣洗底,CV 會靚啲

珍珠宮

Brity 發表於 22-10-19 14:46
他意思是指香港有5間大學入了全世界排名一百間大學內

係, 最新THE,5間大學入了頭100

子爵府

回覆 maynjune 的帖子

其實香港可能5間大學就够,精英制度加 專門職業學校仲好啦,社會需要多元化未必要周街大學生,尤其係部分中文吾掂英文吾得,做嘢吾擔帶,話香港大學生影衰哂。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁細既地區有8間咁係優勢

子爵府

回覆樓主:

一個城市有5間大學係全球百大之內,係勁嘅

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

LokYauYau 發表於 22-10-19 20:04
係, 最新THE,5間大學入了頭100

請問THE係邊間?唔該

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 22-10-19 16:31
以前只係得中大、港大兩間大學、大學生真正是精英、但近年大學普及、現在大學生、無論學術及修養、質素明 ...

中大….

首頁
12345...6

尾頁

跳至