自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

LedTV 發表於 23-9-18 01:21
既然佢咁
你都唔駛對佢上心

你說得對,我同我老公講,我盡孝,佢不領情,所以我將來不會落地獄,只是我人生中,欠缺這方面(母愛)是我一個好大嘅遺憾!
好多謝你今晚聽我呻,因為世上真正錫我的老父剛做完手術,85歲了,手術順利在家休養但跟我一樣被母親冷暴力對待,我好心痛但無能為力,幸好我先生好錫我爸爸,間中代我去看他!今晚多謝你給我宣洩一下!謝謝你,TV網友!

伯爵府

lovely_summer 發表於 23-9-17 23:12
其實10歲都差唔多了,唔需要睇醫生,頭兩年都係唔準,時多時少

我朋友由1st M 到生仔前冇準过,仲季經。

生完先正常,月經

大宅

hfl2000 發表於 23-9-18 01:11
常見徵狀咪係多手毛腳毛囉正常係會經期完咗之後俾身體吸收,可能會剩返啲細既都無需理會,但如果 ...

多謝你意見就真,唔會影響我,大家講多啲,知多啲,正向態度

伯爵府

hfl2000 發表於 23-9-18 01:11
常見徵狀咪係多手毛腳毛囉正常係會經期完咗之後俾身體吸收,可能會剩返啲細既都無需理會,但如果 ...

你照到一粒粒嗰啲係咪叫水囊?
女之前照到有水囊,醫生話M嚟完睇吓會唔會消失,所以先至好奇其實係咪正常排卵期前就會出現水囊。

大宅

babemom 發表於 23-9-18 01:33
所以我女上年九歲開始發育,首先個胸開始痛,我就帶佢睇醫生,照左胸部超聲波確定這不算過早發育,我們都放 ...

深深感受到你當時的無助,忘記過去,好好生活,你囡囡有你一定好幸福

大宅

再問一下,係咪經期到就真係高得慢?通常高到幾多歲?謝謝解答

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

stars8888 發表於 23-9-18 02:08
再問一下,係咪經期到就真係高得慢?通常高到幾多歲?謝謝解答

來經後係會高得慢d, 所以醫生話遲d係好事, 我仔女小學時,通常好早來經都係比較生得高大同肥嘅,最早果個8歲嚟,三年級咋。女仔通常去到18歲就高定,不過我有朋友去到21歲先停止長高。

Takuyachan    發表於 23-9-18 13:58
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章

想問女女初經前有無任何發育徵狀?
定係黎咗經先開始有發育徵狀?

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我女都嚟月經了,她只有9歲,的確是比較肥而高度大約是14x cm,她還長了很多小粒粒在額頭

侯爵府

2024年龍年勳章

cyine 發表於 23-9-18 00:56
我女都係10歲來經,第一次我叫佢著m巾佢好唔習慣,後來我買安眠睡褲比佢著,佢習慣咗,又唔驚會漏,連我都 ...

安睡褲有咁細碼的嗎?
係學校換會唔會論盡?咁大塊

伯爵府

stars8888 發表於 23-9-17 22:59
女10歲第一次經期,因為嚟左10日完,隔咗兩個禮拜又嚟,想搵個醫生睇吓,請問應該睇咩科先好?謝謝解答
...

我女的同學好多8歲9歲已來,我女是11歲,開始時都好亂,已習慣了一年
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

LoveCorgi2 發表於 23-9-18 01:57
你照到一粒粒嗰啲係咪叫水囊?
女之前照到有水囊,醫生話M嚟完睇吓會唔會消失,所以先至好奇其實係咪正常 ...

應該都係講緊同一樣嘢來,好多種叫法:卵巢囊腫/黃體囊腫/水囊/水瘤/水泡/卵泡⋯ 女仔一有月經就會開始有呢啲嘢,通常會喺1-2個月內自行消失。我係18歲做劇烈運動之後劇烈腹痛,急症留院照超聲波發現既,醫生話粒嘢穿咗,啲血/液體倒流去橫隔膜所以劇痛,我留院食藥休息7日就好返啦

珍珠宮

cyine 發表於 23-9-18 01:14
我女無換,只係早上換,回家再換。
我估佢量少,安睡褲都預左用成晚,起碼8小時,所以都ok
...
安睡褲會唔會厚身?定好薄?謝謝

珍珠宮

kingawa 發表於 23-9-18 06:58
我女的同學好多8歲9歲已來,我女是11歲,開始時都好亂,已習慣了一年
而家小朋友咁早嚟經期

珍珠宮

stars8888 發表於 23-9-17 22:59
女10歲第一次經期,因為嚟左10日完,隔咗兩個禮拜又嚟,想搵個醫生睇吓,請問應該睇咩科先好?謝謝解答
...

我記得我係差不多12歲嚟,當時也是不定期,都好亂下,持續了大半年,才慢慢有了規律。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yauchuchu 發表於 23-9-17 14:53
想問女女初經前有無任何發育徵狀?
定係黎咗經先開始有發育徵狀?

來經前大概兩年至兩年半,胸部會有漲痛,開始會見到長胸,到胸部輪廓開始明顯,面上皮膚亦開始變油同長青春痘,加上腋下及下體開始長毛,初經就不遠矣。有醫生用骨齡去評估發育情況,亦可以大概知道是否快來經,不過通常好少有人會專登去照骨齡,除非發育過早或過遲,又或者初經後相隔太耐未再來經。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 23-9-18 13:07
來經前大概兩年至兩年半,胸部會有漲痛,開始會見到長胸,到胸部輪廓開始明顯,面上皮膚亦開始變油同長青 ...

thx 解釋好詳細
都好多發育徵狀,咁留意多啲阿女,可以準備一下,應該就唔會咁突如其來

子爵府

katrinamama 發表於 23-9-18 00:33
現在營養豐富,大部分人10至11歲已來經。我女話小六時班上已經有一半人有M。
...

唔係營養豐富, 係食得激素或塑化劑太多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女21歲去睇婦科
醫生話「初經唔穩定係正常」
我女心諗我嚟咗十年M喇wor

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

我覺得如果冇唔舒服,可以唔使睇醫生。

首頁

尾頁

跳至