自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

象牙宮

無話可說 發表於 24-2-14 13:41
見好似幾平,包好多野,但如果驗完發現身體出事,唔知香港醫生認唔認份報告呢?
...

驗身報告
三個重要指標解讀驗身報告 - 健康資訊
正常範圍僅是研究結果而計算出來的數據,可為參考之用,成為中西醫生作參考之用。

驗身最大作用是預防疾病, 希望可以在疾病未發生前了解身體狀況 …

望大家認知多一些。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

其實大公司既團體醫療保險,係國際性既,無理由你在日本,台灣睇醫生可claim到但在大陸claim唔到,不過大前提係要三甲醫院和係唔舒服睇醫生,而唔係做身體健康檢查(即係無唔舒服只係做體檢)呢樣你在香港檢,公司都唔包。
我就係在國內三甲醫院體檢,包好多野,大概1千蚊,如果在香港做,要成7,8千落樓。主要係我都年年檢(今年第一次在國內)報告大致上跟以往在香港檢的數據相若,只係其中心臟有一項有少許異常,就我就回港睇私家,就算很貴,也可claim到公司,因為真係睇到異常。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

無話可說 發表於 24-2-14 14:24
我就係無人試,見大陸醫院d套餐好多野,疫情3年無驗身,係時候大check了!香港做齊要幾千蚊,我無保險,驗 ...

舊年年底我老爺腸有瘜肉,政府半年有期幫佢做手術,佢話唔等,叫咗佢女帶佢去港大深圳醫院做咗佢,埋單兩萬人仔

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:29
因為幾個原因,公司醫療睇中醫次數有上限,一年只有十次,而且公司醫療只可claim返兩佰幾一次

其次係我喺 ...

我一年都係十次中醫,已經爆咗額
可以pm講下點預約嗎?收費幾錢?thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:37
通常開一星期藥,如果藥粉,會早晚一盒,一星期一共14盒,我c6上次去睇個醫生話佢情況要煲藥,一星期7劑中 ...

是固定睇一個醫生?還是每次不同?

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-16 15:34
是固定睇一個醫生?還是每次不同?

你可以覆診時講睇邊個醫生

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:35
你可以覆診時講睇邊個醫生

我想問係咪每一次去睇都要網上預約?先俾掛號費?

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-16 15:38
我想問係咪每一次去睇都要網上預約?先俾掛號費?

上網約咗就唔駛驚去到無籌,我有次叫c6同我一齊睇埋,即日都有籌,不過唔係一定次次都可以攞到

珍珠宮

無話可說 發表於 24-2-14 13:41
見好似幾平,包好多野,但如果驗完發現身體出事,唔知香港醫生認唔認份報告呢?
...

會睇你份報告作參巧,但一定會再check

珍珠宮

angelfan07 發表於 24-2-16 15:25
舊年年底我老爺腸有瘜肉,政府半年有期幫佢做手術,佢話唔等,叫咗佢女帶佢去港大深圳醫院做咗佢,埋單兩 ...

一般照腸見到息肉會即時割埋,點解會知道有息肉又無割既?

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-16 15:32
我一年都係十次中醫,已經爆咗額
可以pm講下點預約嗎?收費幾錢?thx

https://youtu.be/YQc5QtbIQM8?si=WapgTslVYd6ujP6q

呢條片有詳細教分享

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-16 15:42
一般照腸見到息肉會即時割埋,點解會知道有息肉又無割既?

話大粒喎(只做咗細粒),重有粒大嘅留下次做…無言

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:43
https://youtu.be/YQc5QtbIQM8?si=WapgTslVYd6ujP6q

呢條片有詳細教分享

Thx

侯爵府

pauline_c 發表於 24-2-15 07:47
要問返樓主,我無格價

好的,謝謝

侯爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:29
因為幾個原因,公司醫療睇中醫次數有上限,一年只有十次,而且公司醫療只可claim返兩佰幾一次

其次係我喺 ...
咁可能係你香港果個中醫 dum 症, 我睇開的中醫, 每次都 5-6 日藥, 未試過畀兩劑咁少! 西醫都未必會開兩日藥咁少, 你有冇問佢點解唔開多幾日?

侯爵府

回覆樓主:

唔知你點情況,我的親戚就試過,她在屯門醫院睇症,雙腳行動不便,要坐輪椅,醫生建議她做磁力共振,但排期耐,私家要過萬,後來國內親戚在醫院做,她在深圳照後,拿報告給屯門醫院的醫生睇,發現她腰骨上有瘤,立即安排手術,現在情況已經改善好多,可以自己行走,不用坐輪椅了。

伯爵府

wan_sosin 發表於 24-2-14 14:32
其實香港保險公司認可嘅都係三甲醫院,相信要有這個級別。
中唔中文無大影響,其實主要睇片,睇驗血報告, ...

嘩又會咁嘅!私家醫院點會話你係高機癌症,咪嚇死你!

公爵府

好媽媽勳章

Prosperous 發表於 24-2-17 02:21
咁可能係你香港果個中醫 dum 症, 我睇開的中醫, 每次都 5-6 日藥, 未試過畀兩劑咁少! 西醫都未必會開兩日藥 ...

我有問呀,兩個中醫都不約而同話要睇吓食完藥個況先,可能要調整

就算開5-6日藥,都要逐劑藥計錢,唔會因為多咗幾日就平咗

珍珠宮

無話可說 發表於 24-2-14 17:53
我都唔清楚,之前Facebook 有人介紹港大深圳醫院,羅湖人民醫院,仲有深圳和睦家醫院,梁錦松開喎
...

和睦家一次診金要¥1600左右(西醫)藥另計
中醫唔好睇佢,佢哋係搵本地醫院醫生掛診,然後賺差價,中醫大概¥1200-1400左右,同一個醫生去中醫院睇可能係¥200-500,冇國際保險去和睦家唔划算
和睦家係幾十年嘅品牌,最近先賣咗俾梁錦松,但佢佢管理唔得,純粹搵錢,好醫生走得厲害,要醫生背quota,帶貨或賣檢查。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊