自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

sharebuy 發表於 24-7-14 05:15
5千真係好貴呀
我地私校買成個學年,小學生$1100,中學生$2000。

有啲私校無教科書,淨係交教材費千零蚊
有時數學可能會建議買一本參考書

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Etcetc 發表於 24-7-14 01:22
仲有近年我地學校6月尾就派下年新書單,8月先派新書,9月先用,但要家長向派書單內兩三日內決定買唔買同買 ...

你6月尾咪早囉,我地係暑假前1日先比,得1星期做決定
放下自在

大宅

有頭髪邊個想做癩(emoji),噚日去葵誦廣場食嘢,D二手書店都人山人海

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我都唔鍾意舊書,買得起我一定買新書。

大宅

cattz288 發表於 24-7-14 09:32
你6月尾咪早囉,我地係暑假前1日先比,得1星期做決定

我地6月尾派書單,話就話要三兩日內回覆,仔班主任話最好第二日就交(方便佢自己完成工作! ) 六月中後期其實市面較少二手書放售,就算搵到,要響兩三日成功交收都好困難啦;你7月中派書單但有一星期去搵去交收仲叫好少少,一定畀我嗰個時段容易搵到。

珍珠宮

虎到金來勳章

幸運是對手 發表於 24-7-14 06:44
小學正常都寫到花哂,點做二手?家長想節省開支,都要諗下會否影響小朋友學習?
...

我仔有同學話,阿媽唔准佢劃書,只准用鉛筆,學期尾要自己刷番,所以佢寧願咩都唔mark。我仔啲書highlight同mark到花碌碌,最緊要自己覺得有需要

珍珠宮

虎到金來勳章

野原美冴 發表於 24-7-14 09:40
我都唔鍾意舊書,買得起我一定買新書。

我都係,而且人人做嘅筆記都唔同,唔同老師講嘅重點又唔同

伯爵府

回覆樓主:

我仔官校中學,年年都在學校搞舊書買賣,琴朝先完成

伯爵府

No113113 發表於 24-7-14 01:15
仲有文具簿冊。
我大仔有啲未用過,全新嘅簿。
想留俾細仔用。

啲簿冊真係最無謂,應該按需購買,買完用得幾頁,下學期又話開新簿,仲要依家成日都網上交功課,有啲科完全唔用,都唔識定期review下用量!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

No113113 發表於 24-7-14 01:08
我仔幼稚園,小學,中學。
都有家長問過,可唔可以喺學校開一個攤位係做二手書買賣。
幾乎每一個校長係咁答 ...

我女讀過間中學,家教會會有買賣二手書,學校會有書單邊d係無改版,學生自己定價,通常低過半價。

侯爵府

改版可能怕書商印刷商執笠, 吾知呢行業有幾多人.

不過又派所有學生二千幾津贴可用黎買書, 可能想支持呢個行業

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

polliebb 發表於 24-7-14 09:46
我仔有同學話,阿媽唔准佢劃書,只准用鉛筆,學期尾要自己刷番,所以佢寧願咩都唔mark。我仔啲書highlight ...

我見好多都用擦得甩原子筆
放下自在

象牙宮

cupid0627 發表於 24-7-14 09:52
我仔官校中學,年年都在學校搞舊書買賣,琴朝先完成

太好喇,竟然官校會做咁多
放下自在

象牙宮

又話有啲書要改版。費事孭鑊上身。又話建議家長最好買新書。

書要改版, 改几頁紙,事实是可以 copy

間間學校 掙錢為目標。 不好听,但事实如此。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

虎到金來勳章

Kuri 發表於 24-7-14 10:01
啲簿冊真係最無謂,應該按需購買,買完用得幾頁,下學期又話開新簿,仲要依家成日都網上交功課,有啲科完 ...

小學嘅時候啲簿我都覺得太多,有啲寫得一版,幾年儲儲埋埋好多,做早稿都用唔晒

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

聽其他家長講,改版嗰幾頁可以dl番

大宅

oasis18 發表於 24-7-14 09:28
廣告彩/file都係,一星期才上一兩堂視藝,1年兩盒根本用唔晒,薄又係,年尾派回1大叠,既然用唔晒,就唔好 ...

當然了,公務員模式,不想煩。
他們人工不包幫你分辨書籍。

大宅

Earlgreygrey 發表於 24-7-14 07:16
叫班主任做個統計再report畀學校只係舉手之勞。簿都迫人買…

班主任點會做,不怕得罪校長?
我冇叫你做,做埋啲無謂嘢。

伯爵府

jrforsure 發表於 24-7-14 07:32
學校每年放暑假前就會訂定啲簿,每人一set,如果開學時啲每人買少幾本,就會剩大量存貨,學校唔會花人力地 ...

依家乜都電子,邊有咁多草稿寫,根本應該每年review 用量,另外要求老師用完至開新簿,唔好一個學期一本。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

複式洋房

因為涉及金錢
所以學校「少做少錯」

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊