自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

Everafter 發表於 24-7-16 23:12
人人都為退休打算,有個四十幾歲住公屋的男性朋友乜都唔計劃,冇買保險,連定期存款都冇做過,諗住只靠強積 ...

可能佢每個月僅僅可應付日常開支,何嚟積蓄?如果有大把錢剩,點解冇積蓄?
你點解咁樣話佢,佢大手大腳咩?

瑪瑙宮

大廚勳章

Everafter 發表於 24-7-17 06:08
每月搵3萬幾,已經高過入息中位數,大家講起報稅話題,佢話好多年都唔使報稅,有啲意外。
...

搵三萬幾好似都唔錯,但係佢有父母同仔嘅免稅額點會需要交稅?

咁我覺得佢一個養三個其實都冇乜錢剩唔買保險好合理。。。況且你都話嗰對父母冇乜錢即係食緊政府嗰$4000啦每人。。。如果每個月個仔女又俾$1000佢哋都唔錯呀。。。除非老人家日日要出街飲茶食飯,否則嗰啲生活津貼都用唔晒。。睇病唔一定係要去私家政府都有得睇入院仲免費。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Everafter 發表於 24-7-17 06:05
佢父母都幾慘㗎,其他仔女只有一個每月俾一千蚊家用。不過我覺得佢父母都冇乜儲到錢,老人家自己都有責任, ...

當有3個仔女,有3千,加政府每月長者生活津貼現時每月金額為4,195,2人有4195 x 2!

複式洋房

seaheart88 發表於 24-7-17 07:53
搵三萬幾好似都唔錯,但係佢有父母同仔嘅免稅額點會需要交稅?

咁我覺得佢一個養三個其實都冇乜錢剩唔買 ...
老人家當然過到,但作為中年人士冇乜積蓄,又可以安心先勁。

男爵府

人人都為退休打算,有個四十幾歲住公屋的男性朋友乜都唔計劃,冇買保險,連定期存款都冇做過,諗住只靠強積 ...

一定會旨意人幫!BK精神,依靠他人。

瑪瑙宮

大廚勳章

Everafter 發表於 24-7-17 07:57

有咩安唔安心?

佢有間公屋做後盾已經好安樂啦。。。幾多人驚冇咗份工連供樓或者租屋都交唔起。。。

佢呢類人又冇乜嘢想發圍。。淨係想打份工穩穩定定。。如果有突如其來嘅病痛最多咪入急症室。。我唔知佢個仔有幾大啦。。讀書嘅嘢你讀得到咪繼續升學囉,就算讀大學都可以借窿。。。

賺得三萬幾。。你想佢儲到幾多單親養父母同個仔?。。。好彩佢有間公屋咋,否則蕉皮都冇得食啊
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

除非你係佢老婆又或者暫時係佢女朋友,否則唔使唔安心。。。呢種人佢會覺得船到橋頭自然直。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆樓主:

我覺得樓主朋友無咩好擔心,公屋好平租,搵2萬蚊加埋老豆同細佬同住,又唔怕過入息上限(3人家庭2萬4千)。當交3千蚊租,7千蚊比老豆做家用,自己仲有1萬蚊用。

複式洋房

回覆 seaheart88 的帖子

公屋戶主係世伯,屋租都係世伯交,可能有人會羨慕呢位男士。

水晶宮

真係不用擔心,請看住公屋得天下的道理,先政府福利好,如讀書每年有津貼,有免費旅遊,有免費ipad,有免費配眼鏡,有免费補習,有。。老人又多福利,議員每年有月餅,糕點送,免費去本地遊,有派飯,有免費身體檢查,有。。。另關愛,综援,非政府服務也多。。。再上BK話窮就有好心人送野。。

Everafter    發表於 24-7-17 08:15

瑪瑙宮

大廚勳章

Everafter 發表於 24-7-17 08:09

公屋戶主係世伯,屋租都係世伯交,可能有人會羨慕呢位男士。 ...

唔係羨慕呢位男士,而係覺得佢冇乜好憂心。。。如果你話屋租都係世伯佢直頭爽。。。反而如果佢失業就未必有機會搵返三萬幾嘅工。。

除非佢父母走咗嗰刻佢先至超額最多未交貴啲屋租。。。

Everafter    發表於 24-7-17 08:13
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

seaheart88 發表於 24-7-17 08:03
除非你係佢老婆又或者暫時係佢女朋友,否則唔使唔安心。。。呢種人佢會覺得船到橋頭自然直。。。。
...
係嘅,知足常樂。希望佢個仔將來醒目啲,可以過得更好。

瑪瑙宮

大廚勳章

Goldfat 發表於 24-7-17 08:04
我覺得樓主朋友無咩好擔心,公屋好平租,搵2萬蚊加埋老豆同細佬同住,又唔怕過入息上限(3人家庭2萬4千)。 ...

樓主朋友應該係四人家家庭。。。有一對父母同埋有一個小朋友。。。可能個限額仲高啲
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

有公屋已經唔洗怕啦。如果接受到極簡生活,無物慾,小病睇政府,大病唔求用錢吊命、睇政府+順其自然聽天由命,香港大把人咁生活緊。

大宅

Everafter 發表於 24-7-17 06:08
每月搵3萬幾,已經高過入息中位數,大家講起報稅話題,佢話好多年都唔使報稅,有啲意外。
...

揾三萬幾已經好過好多人,有機會係佢有二三百萬積蓄都嫌小,先同你講自己無乜積蓄

珍珠宮

點解你要擔心人安唔安心? 不如你又講下你有幾多資產, 等呢度有錢過你嘅人問返你點解得咁少錢你會咁安心, 仲咁得閒關心個男性朋友

凌陵綾    發表於 24-7-17 09:08

公爵府

2024年龍年勳章

其實你係以咩身份問呢???

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

住公屋資產又唔過額,將來申請政府援助囉,樓主對該男性朋友有興趣嗎?

我覺得佢太多負擔,養父母加個仔,呢個package唔吸引~

象牙宮

40+ 歲住公屋的男性朋友
獨力照顧年老父母同個仔(單親)父母60, 申請長者津貼。 足夠生活。
定期存款都冇做過
靠強積金,夠生活嗎? 生活是灵活的。

廿年后, 申請長者津貼。

你想嫁? 將來都唔知會點過。自己要有經濟实力。夠自己年老生活。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Everafter 發表於 24-7-17 08:09

公屋戶主係世伯,屋租都係世伯交,可能有人會羨慕呢位男士。 ...

富二代就羨慕啷

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊