自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Horsebbj 發表於 24-7-21 07:43
大學為了吸引尖子入讀醫科而設立豐厚獎學金有什麼問題?全世界都行這套機制, 正常不過, 不要少見多怪!

...

同意!思想正面。鼓勵自己孩子(如有)去成為考取到獎學金其中一員,更加開心。

水晶宮

V_VPONG 發表於 24-7-21 01:44
返工都係赤裸裸,會肉酸嗎?或者叫你老闆唔出錢換D米和油比你

之前公開有個帖,話尖子入大學醫科,說到人地向錢看。我反問某人,我話你返工係咪可以不收錢?人地讀醫科將來做醫生賺錢為生活有錯?一定要所有醫生做義工咁偉大呀?佢有冇咁偉大做義工返工呀?咪玩啦!

讀書叻有獎學金完全沒問題。你估好多人做到呀?

子爵府

jrforsure 發表於 24-7-21 06:42
每個月包張紅紙俾你
寫恭喜發財

又好喎,或者老闆錫一啖當人工

水晶宮

V_VPONG 發表於 24-7-21 01:45
就係,佢好好比心機教下佢個仔就唔洗咁酸啦!

如果得,佢做左加唱通街。通常自己做不到才會酸人。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

依家香港學校的確係一盤生意、所以講錢變得好正常、將成績化换為錢大家亦好認同。喺好多人眼中一個會呼喝父母、唔尊敬師長、欺侮兄弟姊妹和同學、一啲愛心關懷社會都無、甚至連奉公守法都唔識嘅小朋友完全無問題、只要佢成績優異、揾好多錢!連高等教育亦赤裸裸咁講錢、錢、錢!似乎呢度好多人都認同添。記得以前入大學都必經面試、除咗成績仲要觀察個小朋友嘅品格先決定收唔收生嫁

子爵府

Astra00 發表於 24-7-21 08:59
如果得,佢做左加唱通街。通常自己做不到才會酸人。

真可憐,現在教小朋友都幾難打又唔得,獎又赤裸裸真係唔知點教

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

成績或者錢只係小朋友生命嘅一部分、仲有好多其他野都重要嫁。依家搞到好似成績換錢咁、下一代嘅人品又點會好呀

翡翠宮

平平無奇2 發表於 24-7-21 09:01
依家香港學校的確係一盤生意、所以講錢變得好正常、將成績化换為錢大家亦好認同。喺好多人眼中一個會呼喝父 ...

其他範疇嘅都會有獎項比佢哋,例如:好市民獎、社會服務義工獎、香港金紫荊獎、邵逸夫獎、傑出青年、⋯⋯!當然孝順父母父母自然寵愛都係一個收穫、得到身邊人嘅愛戴都係一個收穫!獎學金都係給一個讀書優秀嘅人,事情都好合理嘅,每一組範疇一個能力都有獎有罰!佢讀書叻但係佢犯左事咪一樣要坐監公平的!

男爵府

平平無奇2 發表於 24-7-21 09:07
成績或者錢只係小朋友生命嘅一部分、仲有好多其他野都重要嫁。依家搞到好似成績換錢咁、下一代嘅人品又點會 ...

你啲邏輯思維都幾奇怪, 而家係講緊獎學金係鼓勵學生繼續發奮向上, 努力讀書換取更優越的人生, 但唔等於佢人品就會變差, 不過你都係唔會明。 記住我嗰句呀: 如果如果如果你啲細路可以有機會攞到獎學金嘅話, 千祈千祈千祈千祈叫佢哋唔好攞呀, 叫校長錫啖佢哋啦 酸民

大宅

學生仔 攞到 最高級別 裘槎 獎學金.

https://croucher.org.hk/hk/funding/study-awards

直頭喺 揚名聲 顯父母 光於前 裕於後.

大宅

回覆 凌陵綾 的帖子

又唔喺咁講嘅...

冇錢就真喺做唔到 造福人類 回饋社會.

珍珠宮

平平無奇2 發表於 24-7-20 23:43
啲大學仲離譜、港大狀元就派一百萬、中大就五十萬、有啲就逐粒星俾五千 ...

不敢苟同

大宅

回覆 平平無奇2 的帖子

掉返轉 讀書同金錢脫勾 仲有人去讀書嘅 ?
如果喺, 好快 就變咗 流氓世界.

大宅

「記得以前入大學都必經面試、除咗成績仲要觀察個小朋友嘅品格先決定收唔收生嫁」

樓主咩年代?我80後,老公70後,當時考大學大部分科都只係睇成績,我地從來無面試過

男爵府

平平無奇2 發表於 24-7-20 23:43
啲大學仲離譜、港大狀元就派一百萬、中大就五十萬、有啲就逐粒星俾五千 ...

你仔女冇星星? 書中自有黃金屋。

男爵府

平平無奇2 發表於 24-7-21 09:01
依家香港學校的確係一盤生意、所以講錢變得好正常、將成績化换為錢大家亦好認同。喺好多人眼中一個會呼喝父 ...
一個人咁辛苦讀書為咩? 都係為咗搵份好工,將來生活好啲, 最终都係為錢。 如果而家同你講做醫生都係得兩萬蚊人工, 你覺得仲有幾多尖子會咁辛苦考個狀元返嚟入醫科? 肯定到時全香港冇人肯做醫生, 你自己醫自己啦。 獎學金係一個獎勵同一個鼓勵。 唔代表攞獎學金嗰個人就冇品德, 呢兩件事唔應該混埋一齊講, 大把讀書差嘅人都冇品得㗎啦

大宅

平平無奇2 發表於 24-7-21 01:08
體育又點同教育呀、大佬

點會唔同? 都係一樣爭取功名
呢兩方面有成就一樣可以爭光

用成就換取個人利益好正常

男爵府

小馮 發表於 24-7-21 10:08
你仔女冇星星? 書中自有黃金屋。

佢真係好可悲,酸到要出post。自己仔女冇資格得到嘅嘢,都唔想付出過無比努力嘅學生得到。呢啲人,心哋非常差

男爵府

係赤裸裸儸錢, 人地值啊!如果你有條件儸相信唔會甘酸!

男爵府

我理解獎學金目的除咗大家講嘅金錢鼓勵,係比d窮但好有資質嘅學生可以更專心讀書,交到學費,抒緩生活壓力。
樓主唔洗諗得咁偏激,當資源有限,咁總有d條件去決定錢點比出去幫助學生,用成績係相對簡單,減少處理申請所需行政開支嘅方法。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊