自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 0ooxoo0 的帖子

我係去到中學,大大下先成日獨家村。
but 小學都係同一個幾要好嘅朋友仔咁玩,
因為屋企人唔比出街,
所以就屋內同佢傾計,甚至隔住打機。
唔知依家仲有無小朋友咁。

男爵府

回覆樓主:

應該睇個人性格吧?有啲人外向,好易同人做朋友,但有啲人就內向,或傾向自閉。
有啲小朋友見到朋友就會好熱情咁攬攬,但有啲見到就嬲左呢個熱情小朋友,因為佢覺得好煩,討厭。

大宅

YOGISOELMO 發表於 24-8-16 23:17

我係去到中學,大大下先成日獨家村。

你話唔知宜家仲有冇小朋友咁……介唔介意講下你小學係大概幾多年前?

其實呢幾日我都一直喺度諗緊想開個post問下大家……了解下宜家啲初小小朋友思想品德,言行舉止,三觀認知,生活態度等等比較深層次嘅討論!

事原早幾日發生咗一件我覺得對於我嚟講算係比較匪夷所思嘅事!

兩個即將升小三嘅小朋友在遊戲機室發生大家互相“借/還/送/請玩10蚊”遊戲幣,最終我小朋友被要求還$1000蚊嘅事件!

如果大家係我or對方家長……你哋會點處理……

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

香蕉宝宝 發表於 24-8-15 21:10
小3小朋友開始有自己思想,有多時候都想自己去玩,我話約朋友,佢唔想,佢話唔想到時玩唔到自己想玩嘅野, ...

小三先開始咁真係有啲奇。
我親戚有兩個都係亞氏保家症。佢哋小息時都系自己一個玩。不過佢哋由細開始。又唔會小三先開始喎。系反而大個好啲啲。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

糯米米糍 發表於 24-8-16 09:00
可以分享多少少點為之非典型?我小朋友都係ASD,但你講嘅唔識睇人眉頭眼額,社交得罪人,唔係都係典型A仔 ...

典型的話,明顯起嚟,會拒絕同其他人社交,無眼神接觸,有固執行為等
表面上,我仔好正常,學校姨姨話佢好有禮貌tim
但骨子裡,我仔係有自閉元素,例如無聊騷擾人,人哋嬲佢,佢唔識,仲以為自己成功引起對方反應而繼續
又例如從來唔會了解身邊嘅人(讀咗成個學期好多同學名都唔知)
長遠落去當然有問題啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Onlok 發表於 24-8-17 09:31
小三先開始咁真係有啲奇。
我親戚有兩個都係亞氏保家症。佢哋小息時都系自己一個玩。不過佢哋由細開始。又 ...

我仔就係小學至斷症
佢2歲時有發展遲緩已開政府file, 嗰時醫生姑娘好肯定講佢唔係自閉
到小學社交出問題,再評估至話有

大宅

你小朋友好正常喎,如果佢無唔開心,反而自得其樂, 其實有咩問題?

公爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-8-17 09:43
典型的話,明顯起嚟,會拒絕同其他人社交,無眼神接觸,有固執行為等
表面上,我仔好正常,學校姨姨話佢好 ...

我小朋友同你仔一樣,佢係mild ASD,一般人唔會察覺,亦好多朋友,但有啲時候會有少少固執行為,同埋唔理解social norm可能會亂講嘢得罪人

男爵府

回覆樓主:

小朋友可以望人玩,又可以埋到堆,咁先聰明,豬狗成羣,虎豹獨行

子爵府

唔係啩
點解無端端會問佢攞1000先???
玩玩吓就玩到1000?

我讀小六已經足足廿二年前喇

大宅

YOGISOELMO 發表於 24-8-21 00:50

唔係啩

個小朋友開頭問我女“攞咗”10蚊,跟住“俾返”20蚊我女……結果要求我女還1000蚊

大宅

YOGISOELMO 發表於 24-8-21 00:50

唔係啩

我01年讀小六……睇嚟我哋差唔多年紀……哈哈……

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

0ooxoo0 發表於 24-8-21 01:19
個小朋友開頭問我女“攞咗”10蚊,跟住“俾返”20蚊我女……結果要求我女還1000蚊
...

發生咩事

大宅

lovebobo 發表於 24-8-21 01:29
發生咩事

咪#51講咁囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

0ooxoo0 發表於 24-8-21 04:20
咪#51講咁囉

我睇到,係唔明點解會變左$1000

大宅

你仔仔情況同我女細個好似,佢又係選擇性搵朋友,唔算太合群,大個咗佢會同我講,話自己鍾意同年紀比較大嘅人做朋友,因為心智比較成熟,佢覺得同齡嗰啲有時好幼稚喎。
唔知係因為佢早熟定係孤僻,有時我都會鼓勵佢同多啲唔同類型嘅人做朋友,擔心佢將來人際關係差,不過可能我哋自己諗多咗,最緊要佢哋自己開心,

大宅

happyLC2006 發表於 24-8-21 15:21
你仔仔情況同我女細個好似,佢又係選擇性搵朋友,唔算太合群,大個咗佢會同我講,話自己鍾意同年紀比較大嘅 ...

咁就真係你諗多咗……因為我細個嗰陣同你女一樣……唔中意同同齡小朋友玩……中意同大啲啲嘅玩……我都係覺得同齡嘅比較幼稚……可能我又比較衰啲……細個係完全唔睇卡通片……唔睇兒童節目……我睇刑事偵緝檔案……陀槍師姐……縱橫四海……美麗傳說嗰啲……

你女講得出呢個原因就一定唔係孤僻……而係細細個已明白唔會浪費時間去keep啲冇氧份嘅友誼……

大宅

lovebobo 發表於 24-8-21 15:12
我睇到,係唔明點解會變左$1000

我都唔明……其實事情仲未處理好……我都諗緊我應該點樣做

男爵府

0ooxoo0 發表於 24-8-21 18:22
我都唔明……其實事情仲未處理好……我都諗緊我應該點樣做

你有冇問過對方點解會欠佢$1000, 有時小朋友之間嘅戲言, 大人係唔會明白, 當然戲言變認真, 家長當然要介入.

複式洋房

咁睇比同齡嘅小朋友早熟 有自己嘅諗法
順其自然就好 唔洗太過擔心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊