自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

hugub 發表於 24-8-27 11:11
咁你自己入唔入到HKU? 其實DSE都唔容易既,唔好用以前制度比,貼地d講返而家既教育制度

原來HKU已經唔入流,第一次聽,睇怕我眼光都要放遠世界,搵補習老師都要越洋先得。

伯爵府

Happyhappylive 發表於 24-8-27 11:03
個個都話旅遊與款待好易取高分 五知係米

唔係呀,我女冇level 5

要考獲Level 5以上卻有難度。只有6%考生能考獲Level 5 以上,相比其他選修科,旅遊與款待科可說是只有得少人高分,奪星更是相當困難!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hugub 發表於 24-8-27 11:11
咁你自己入唔入到HKU? 其實DSE都唔容易既,唔好用以前制度比,貼地d講返而家既教育制度

以前3年既仲平
12萬幾
外國1年學費可能都唔止

大宅

畀面勳章

有些人分數高都未必識幫人補習, 佢自己識讀書, 未必可以識教授人.

真係要找到對的人

大宅

kiki1230 發表於 24-8-27 10:56
同外國名大學比,HKU車尾燈都見唔到

嘩,唔係嘛,做乜咁踩hong Kong u,有冇咁差呀?
你喺邊度睇返嚟㗎,會唔會睇咗假新聞呀,分享下好喎

香港地方雖然咁細,但三大在世界排名一啲都唔差

男爵府

cyine 發表於 24-8-27 11:15
原來HKU已經唔入流,第一次聽,睇怕我眼光都要放遠世界,搵補習老師都要越洋先得。
...

睇你想搵咩工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個個都愛面子,但又唔夠料 真係聽左好多次明明讀外太空,但就同人講話讀 HKU
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

kiki1230 發表於 24-8-27 10:39
而家DSE真係好易,我地以前讀書一定讀phy Chem Bio ,A Maths,考高分真係唔容易

而家有ICT, 旅遊款待。 ...

你話dse好易,借問聲,你當年一定係十優狀元
如果你要考到好成績,其實dse一啲都唔容易
有啲人好鍾意乜嘢都話我當年點樣叻,點樣威....而家又點樣差,何必呢?其實而家嘅新世代佢哋嘅生活都唔容易㗎

应該對年青人多啲鼓勵與欣賞

男爵府

mcheungm 發表於 24-8-27 11:17
嘩,唔係嘛,做乜咁踩hong Kong u,有冇咁差呀?
你喺邊度睇返嚟㗎,會唔會睇咗假新聞呀,分享下好喎 ...

如果你要做投行, google, apple之類大公司, HKU都難入

如果搵份2萬幾普通工,HKU梗係唔難

男爵府

mcheungm 發表於 24-8-27 11:22
你話dse好易,借問聲,你當年一定係十優狀元
如果你要考到好成績,其實dse一啲都唔容易
有啲人好鍾意乜嘢都話 ...

我老了,唔係考DSE

男爵府

esmehouse 發表於 24-8-27 11:21
個個都愛面子,但又唔夠料 真係聽左好多次明明讀外太空,但就同人講話讀 HKU ...

其實一出黎做野,睇你做邊間公司同咩工,已經見真章

象牙宮

kiki1230 發表於 24-8-27 09:50
我同事請補習老師,要求大學學歷, 點知黎啲副學士, high Dip, 話自己讀緊HKU, 其實HKU Space
...

"能教識學生明白所學" 才是。
「識」跟「知」最大的不同是,大學/副學士又如何??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

kiki1230 發表於 24-8-27 09:50
我同事請補習老師,要求大學學歷, 點知黎啲副學士, high Dip, 話自己讀緊HKU, 其實HKU Space
...

你同事响邊度揾老師?我見fb啲補習谷好多大學生都揸住幾粒星揾補習學生。

男爵府

bhamcy 發表於 24-8-27 11:26
你同事响邊度揾老師?我見fb啲補習谷好多大學生都揸住幾粒星揾補習學生。
...

補習網站

子爵府

kiki1230 發表於 24-8-27 11:28
補習網站

即係中介?

男爵府

bhamcy 發表於 24-8-27 11:28
即係中介?

係呀

公爵府

poodlema 發表於 24-8-27 10:19
吓, HKU SPACE都好意思話自己讀HKU, 叫佢講幾句英文應該見真章。

我朋友hku space 讀master 都話自hku
係另有朋友同佢係同學先知實情係hku space

某藝人前妻係hku space master 都可以好自豪
唔明其他人點解唔可以好似佢咁proud of hku space(曲的)

子爵府

好媽媽勳章

午餐肉 發表於 24-8-27 11:17
有些人分數高都未必識幫人補習, 佢自己識讀書, 未必可以識教授人.

真係要找到對的人

補習真是人夾人,我搵過一位補數學老師幫我2個仔補,一個大進步,另一個不進則退

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeywinnie3 發表於 24-8-27 10:58
請問三大水泡科即是那幾科?

水泡一般意指收分較低較易嘅科,你上網check下,我都唔想指到明,不過比較多人公認會係 engine. science. business. sociolohy. 神/哲學呢啲。

前面我意思主要想講唔好只著眼三大,覺得其他大學學生就係次等,三大一樣有唔叻嘅學生,讀咗咁多年書才去考個公開試,所以論底子同學DSE成績可見真章。

男爵府

hugub 發表於 24-8-27 10:04
你同事出幾錢請補習老師?如果$1xx就係呢d貨仔

我女做緊補習社就算真正大學生都有分, 3大人工會高 ...

三大都要睇讀咩科啦
比如讀理大3寶都要好高分先入到
朋友仔21分入中大
但東華物理治療都要22分以上先入到

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊