自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

大家想一想

而家借錢咁容易和方便

你話點會咁唔要面問朋友和親人借錢

我覺得除非借無可借

問得你借你都打定輸數佢無回頭

(如果三千幾千好難話唔借ge)

要睇下呢位朋友/親戚值幾多囉
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我試過借比人
要佢還果時.好似自己唔岩添
以後都係say no

大宅

好媽媽勳章

原帖由 yinmelody 於 09-9-28 21:03 發表
我試過借比人
要佢還果時.好似自己唔岩添
以後都係say no

係呀,追錢果陣好似我問佢借咁,一句話無就得…講真,如果我唔係咁緊要用錢,我都唔會追你,但問心,總數兩萬,你初時話個個月還一千,但過左成年咁滯,四份一都未還過,我唔追你係人情,追你都係道理丫

男爵府

當冇左算啦

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我從來都唔借錢俾人,除左至親!

別墅

非常同意,借得就預左無架喇,我都借過比人,成年幾都無還過近! 追過都無呀! 唉,我諗都係無回頭架喇

原帖由 眼超超 於 09-9-28 16:03 發表

agreed x 10000000000.

大宅

有時借比至親重衰呀

原帖由 Angel_BB 於 09-9-28 21:23 發表
我從來都唔借錢俾人,除左至親!
5歲~~

男爵府

原帖由 R_P0505 於 09-9-28 16:27 發表

佢就係話銀行已經借哂,財務又借爆哂,又無錢交租,又無錢開飯我先借,但而家我要用好多錢,又知佢有鬆動先追佢

唉~~D人為求達到你借錢比佢, 真係咩籍口都講得出架, 我試過一次之後, 發誓以後都唔借錢比人.

男爵府

我咪又係! 借果時又話半年還, 而家都拖左年多, 最近搬屋要用錢, 忍唔住開口問佢, 佢一句話無! 真係吹佢唔漲.

大宅

想有朋友做,就唔好講錢

大宅

好媽媽勳章

原帖由 boise 於 09-9-28 22:08 發表
我咪又係! 借果時又話半年還, 而家都拖左年多, 最近搬屋要用錢, 忍唔住開口問佢, 佢一句話無! 真係吹佢唔漲.

係呀,一句話無,真係吹佢唔漲

男爵府

原帖由 R_P0505 於 09-9-28 16:39 發表

嘩…咁你個朋友都幾衰格架喎,完全無諗過人地一番好意,唔係應該有錢就即刻還番俾人架咩,仲去風流快活,真係不知所謂

係,借左6位數比佢(一個20幾年既老朋友),成6年先叫還晒。最好笑係佢覺得比個6千蚊利息係恩賜。我應該係感激流涕果只。可以有錢一家去日本旅行而無錢還比我囉,仲有好多好多。我好失敗同蠢,要用6位數先識睇人!!!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

自己錢借出去就係唔會諗住有得還... 但係... 蠢佬幫人借嗰啲... 嗰個人自己還咗一期就失蹤,當時真係好 "拿手唔成世" 架~~~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 baby_chu 於 09-9-28 23:25 發表
自己錢借出去就係唔會諗住有得還... 但係... 蠢佬幫人借嗰啲... 嗰個人自己還咗一期就失蹤,當時真係好 "拿手唔成世" 架~~~~

唉…經過教訓後,唯有以後做人要精d,唔同人有錢銀瓜葛

大宅

好媽媽勳章

原帖由 o狂人o 於 09-9-28 23:20 發表

係,借左6位數比佢(一個20幾年既老朋友),成6年先叫還晒。最好笑係佢覺得比個6千蚊利息係恩賜。我應該係感激流涕果只。可以有錢一家去日本旅行而無錢還比我囉,仲有好多好多。我好失敗同蠢,要用6位數先識睇人!!! ...

唉…二十幾年老朋友都咁,佢真係唔會諗下自己個朋友當初咁仗義借錢俾自己,係咪應該有錢就還俾人呢,講真,爭人錢其實個心都唔會舒服啦,仲走去遊山玩水風流快活

大宅

有個朋友a君識左b君同c君十幾廿年,

b君見親佢就問佢拎錢,
幾十蚊至幾皮野好多次,
話冇飯開,你借唔借比佢呀,
試過幾次借幾皮又話比人追數乜乜物物,
點知幾日見佢紋晒身...
成日叫a君幫佢買乜買物,
又唔會比返錢,有時同a君講點樣搵到錢,
但是一蚊都冇還過.
有次半夜三更打比a君話比人趕左出街,
執晒行李要去a君度住,
一住住幾個月,
仲要日日問a君拎錢用又唔搵工..
而家又久唔久走出黎話冇錢.....

亞c君以前就好好仔,
自從做左賭仔,
幾十歲人比亞哥收埋佢個電腦,
唔比佢上網,自己又唔駛養父母,
又係久唔久走出黎幾百幾千咁借.
又係一毫子都冇還過.

a君同我講,點解佢d朋友係咁,
講真....唔知以為佢地係你個仔啦,
邊有做朋友做成咁,但是真有大把呢類人,
見你好恰就搵你啦.
係當你朋友就唔會咁對你啦.
最衰就係a君衰時有邊個理佢,
同我呻都冇用架...
我覺得問題響佢身上.
重感情都害得佢好慘...
一次又一次已經比左答案佢啦.
見佢咁鬼灰,又廢事一句duck埋去啦,
而家佢話醒喎....唉....希望啦.
做朋友既,見佢比人搵笨,
我真係幾嬲b,c君架...不過又唔會講到出口...

sorry 講講下火滾 好長篇....

大宅

原帖由 house622 於 09-9-28 22:09 發表
想有朋友做,就唔好講錢

我都係咁話...
唔係就死都唔會開口問人借,
跟本還唔到問人借黎做咩..
將心比己,自己借左人錢都唔安樂啦..
做得朋友真係要有共識,
唔想為左錢冇左個朋友.
有d人仲可以借人錢冇左件事....
問佢還自己又好似好衰咁....
還唔到你咪唔好應承人啦...
有冇得還講句都好丫...
又唔聽電話又話忙...又乜又物...
唔係唔知我一定大細架啦.....
好心淡.....

子爵府

唉,我跌左幾皮嘢,人哋唔該都無聲,預左我有生之年都收唔返,但係事後仲要比佢鬧返轉頭,好拖佢咁耐。
蕭小姐...話晒同你由細玩到大,3x年感情,我當同你買斷關條。

大宅

原帖由 2521 於 09-9-29 00:01 發表
唉,我跌左幾皮嘢,人哋唔該都無聲,預左我有生之年都收唔返,但係事後仲要比佢鬧返轉頭,好拖佢咁耐。
蕭小姐...話晒同你由細玩到大,3x年感情,我當同你買斷關條。 ...

錢事小...
好似比人呃左感情咁...
仲要鬧人.......都好惡喎....

唯有安慰下自己,
好彩未發達就睇清楚呢d人....
唔係發左達仲趺得多....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

所以我依家一個仙都唔會借比人!叫人還錢又激氣!唔借最好!

首頁

尾頁

跳至