論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 foggyao 於 10-3-31 13:17 發表
點解d工人要講故事過我地知?我都好想知,係咪真係傾計咁間單,定係我諗得覆集左?

咁arm,我個bun last sun都同我講,話某層某bun比僱主炒左(佢話我見過佢,我諗我有印象),話個僱主話自己會唔做野,全職湊細路,但轉頭炒左o個個,就好快 ...

D工人最like 拉是拉非, 放心,雖然無野唱,但你家中乜野佈置,食D乜野, 日常生活, use what brand cooking oil, etc, what brand of perfume, lipstick, etc.
我唔亞媽住, but summer, I used to take shower 4 times a day, so changed 4 panties, the ex maid 偷野印都同我唱開埋, 又唔使佢洗. 點解我知返? 因有一日在mother's lift, 有個印問我, "你係Siti個度?" I said "Yes"
she said"你係咪買褲好平?" What a strange question? I said" 點平法?" she said" siti話你1日換4次褲" I said" Yes, $5 for 1 panty. You need to buy? I usually buy 1 dozen."

仲有全楝大厦都知Pa老人痴呆.

子爵府

試探僱主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 bbfish1992 於 10-3-31 13:39 發表
試探僱主

魚媽,呢邊又見到你! 有咩好試探?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-3-31 13:37 發表

D工人最like 拉是拉非, 放心,雖然無野唱,但你家中乜野佈置,食D乜野, 日常生活, use what brand cooking oil, etc, what brand of perfume, lipstick, etc.
我唔亞媽住, but summer, I used to take shower 4 times ...

咁我相信都會係,好在我唔會日用4條底底
不過,我會晌佢面前扮窮,呢樣話貴,個樣話貴,又話人地點有錢就做到,我地無錢無辦法,等佢唔好覺得我地有錢,d野可亂咁花!

所以,有幾次,老公將statements亂咁放,比我鬧到上天花板,我好怕d工人睇到我地card數係佢人工幾個月,根住會無心機同唔會同你慳!mouth:

子爵府

原帖由 foggyao 於 10-3-31 13:48 發表

魚媽,呢邊又見到你! 有咩好試探?

我估咋,
so far我D工人未試過講東講西

D工人講吓依樣個樣
睇吓僱主會點做

子爵府

原帖由 foggyao 於 10-3-31 13:51 發表

咁我相信都會係,好在我唔會日用4條底底
不過,我會晌佢面前扮窮,呢樣話貴,個樣話貴,又話人地點有錢就做到,我地無錢無辦法,等佢唔好覺得我地有錢,d野可亂咁花!

所以,有幾次,老公將statements亂咁放,比我鬧到上天花板, ...

Ha Ha Ha!!!

我唔駛扮呀,我真係窮
全屋最多嘅係金魚

所以我阿令bun 咪收集咗好多二手校服、二手波鞋比魚毛
洗完我哋D鞋,留返D水洗佢自已D鞋
抽濕機D水用嚟抹地
定期攞D報紙雜誌買比回收阿差,佢話幫到阿差又幫到我哋兼$10幾蚊wor
仲有,下午5:30先去PK買麵包,買二送一

唔知佢係我背後講乜,點樣形容我

子爵府

原帖由 bbfish1992 於 10-3-31 14:11 發表

Ha Ha Ha!!!

我唔駛扮呀,我真係窮
全屋最多嘅係金魚

抽濕機D水用嚟抹地
定期攞D報紙雜誌買比回收阿差,佢話幫到阿差又幫到我哋兼$ ...

哎喲
唔記得申報
我哋魚氏一族唔係警察世家

禁止訪問

子爵府

原帖由 blackangel 於 10-3-31 14:26 發表

bbfish,
That was why I asked you before why you use bbfish as your nickname and maybe you like tropical fish but now I know you like goldfish. For me,. I like tropical Fish

I like all kind of fish.

I had many different kind of fish living with me since I was born. I like fishing at seashore and also while studying and working. Of course, steam fish is my favorite dish.

How dare I want to swim and live in the seaworld of OP!

珍珠宮

原帖由 bbfish1992 於 10-3-31 14:11 發表

Ha Ha Ha!!!

我唔駛扮呀,我真係窮
全屋最多嘅係金魚

抽濕機D水用嚟抹地
定期攞D報紙雜誌買比回收阿差,佢話幫到阿差又幫到我哋兼$ ...

咁你工人真係幾好,會幫你咁慳住慳住,仲會留d水去洗自己鞋而唔開盤新!!

講開報紙,我個bun仲經典,我d報紙佢話比晒人去賣(觀察左好耐,都似係真。)。有時,我覺得佢有錢過我!
有次,我問佢,點解你fd係咪向所有fd收集報紙賣,咁佢儲晌邊。佢就咁同我講,佢要問我囉報紙,因為佢boss,要佢囉屋企d報紙去賣,之後d報紙錢要比番boss架! 所以佢反正都要去賣,咪囉埋你個d,咁d錢就係佢自己既。

佢仲問我,點解佢個僱主會咁做架?要佢去賣埋報紙,咁都得既?好重得個少少錢!

我答佢:個僱主無錯呀,d報紙係僱主嘛,咁唔好舐,有人買,囉返自己d錢,合理丫! 係我無叫你賣o者,我都可以咁要求o格! 係你地自己囉去賣,袋落袋,係你地illegal,個僱主只係sell 二手野。

跟住佢無出聲。

子爵府

[quote]原帖由 foggyao 於 10-3-31 14:52 發表

有次,我問佢,點解你fd係咪向所有fd收集報紙賣,咁佢儲晌邊。佢就咁同我講,佢要問我囉報紙,因為佢boss,要佢囉屋企d報紙去賣,之後d報紙錢要比番boss架! 所以佢反正都要去賣,咪囉埋你個d,咁d錢就係佢自己既。

佢仲問我,點解佢個僱主會咁做架?要佢去賣埋報紙,咁都得既?好重得個少少錢!

quote]

係咪講緊我呢

D工人真係好似樓主個果工人咁鐘意talk3 talk 4!?

BTW,令bun 外號寸咀bun,又名大力bun
唔係人人頂得順佢

珍珠宮

原帖由 bbfish1992 於 10-3-31 15:02 發表
[quote]原帖由 foggyao 於 10-3-31 14:52 發表

有次,我問佢,點解你fd係咪向所有fd收集報紙賣,咁佢儲晌邊。佢就咁同我講,佢要問我囉報紙,因為佢boss,要佢囉屋企d報 ...

哈哈!! 可能係! 不過,唔驚 ~ 我已幫你平反!

佢吋咀 ~ 只要對外唔對內,就話之佢!!

大力 ~ 好丫!! 我家bun,如要佢抬bb車(加埋隻仔23磅),都會望住我,等我幫手! 如老公晌度,會等老公出手! 再加埋佢種種表現,我真係覺得佢矜貴+有錢過我!!

有時,得我一個,我都搬到啦 ~ 哈哈! 不過,可能我係大力媽!!

試過有次,我老公叫佢落車幫手囉番d野上樓,跟住佢就去返工。咁落到樓,我老公行去囉車度只係不過百步距離,當時下住少少毛毛雨,我老公話佢企晌座頭(有頂),等我老公駛架車過黎!! 所以都話佢貴架啦 ~ 不過我兩個小朋友都like佢,咁佢都好似對佢地唔差,咁呢d小事算啦! 如佢再昇華,先出聲囉

別墅

工人講嘢真係信一成都死, 我家姐姐週圍同我d街坊講話我無比嘢佢食, 佢要自己買嘢食, 但實情係佢日日好似食7咁食, 我屋企所有可以食得落口嘅都食, 直頭係一隻王黃蟲

首頁

尾頁

跳至