自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 ZZdaphne 於 10-11-20 01:34 發表
唔做野, 驚大臣講:

you're fire.....

:-( :-( :-( 版主嚇人呀,好驚呀
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

水晶宮

原帖由 Ivy07 於 10-11-18 14:07 發表

政府津中(出名的英中)在自行收生時都係要睇成績同排位,然後再睇吓有無攞過咩大獎,最後睇個小朋友表現。而大抽獎就更加要睇banding,講運數。
如果經濟許可,可以選舉直資,因為直資係自行選生的。小兒小學有些同學,尤其係女 ...

我都已經開始發緊惡夢呀...

今朝去咗我囝間學校度聽升中預備講座,聽完都當堂無哂希望...我囝小測就全格,但永遠考試都係每科十幾分廿幾分咁黎,,,雖則依家我都谷到佢行,佢又真係有番個心去讀書,但係真係好難期望到佢黎緊D考試會七八十分以上囉...佢又係乜興趣班都無學,一粒奬都無亦無比賽經驗,課外活動頂多咪係學校搞既電腦班同跆拳道囉...其他乜叉都無...講表現佢又無(ADHD)...所以都好灰...唔知點同佢揀學校好...但又好知佢呢隻囝入去D校風麻麻既學校度讀,一定好受壞學生影响,日日發脾氣都似~我諗連BAND 3尾既學校佢都無份入...好灰~

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 小妮子 於 10-11-17 12:38 發表
其實選校唔一定要選區外既.....要因應自己仔女既程度或者喜好啦.....

心儀既意思,就係自己特別想入既學校,自行一定要試下,多個機會架嘛....

如果你果區已經有好多好既學校,當然唔需要選跨區啦....好似我咁,區內雖 ...

小妮子 ,

請問到時統一選30間,是否一定(甲部)填心儀的學校,其他30間是否填(區內 or 跨區)牙?? 我唔明!!
thanks~~

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 BingJing 於 10-11-20 01:38 發表

:-( :-( :-( 版主嚇人呀,好驚呀

你驚乜呀, fire me not u ar.....

王國長老

小妮子 ,
是否一定(甲部)填心儀的學校
,

是, 可以任何區

其他30間是否填(區內 or 跨區)牙?? 我唔明!!
thanks~~

到時有份學校名單,一定係名單內的學校.
有可能會有另一區的學校可以選擇,
詳細情況可以參考中學概覽

http://www.chsc.hk/secondary/tc/index.htm

珍珠宮

我想問下,亞女有小,一至小六10-12張証書,
(如: 課外活動獎,普通話朗誦.....), 咁到時上中學有冇作用牙?

thanks!!

珍珠宮

原帖由 ZZdaphne 於 10-11-20 01:56 發表
,

是, 可以任何區

到時有份學校名單,一定係名單內的學校.
有可能會有另一區的學校可以選擇,
詳細情況可以參考中學概覽

http://www.chsc.hk/secondary/tc/index.htm ...

ZZdaphne ,

咁積係冇分區域啦! 是嗎? (指填表"甲"or "乙"部)
thanks!!

王國長老

原帖由 ru_663th 於 10-11-20 01:58 發表
我想問下,亞女有小,一至小六10-12張証書,
(如: 課外活動獎,普通話朗誦.....), 咁到時上中學有冇作用牙?

thanks!!

多數只需要提供4-6年級的...

王國長老

原帖由 ru_663th 於 10-11-20 02:01 發表

ZZdaphne ,

咁積係冇分區域啦! 是嗎? (指填表"甲"or "乙"部)
thanks!!

甲----- 無

乙------有(指定名單內學校)

子爵府

ZZdaphne, 呢個鐘數,你唔ZZZZZZZZ,
我doZZZZZZZZ
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

王國長老

原帖由 BingJing 於 10-11-20 02:08 發表
ZZdaphne, 呢個鐘數,你唔ZZZZZZZZ,
我doZZZZZZZZ

你好醒
好多人問點解我叫zzzzz
我真係咁意思的

goodnight..ZZZZZ

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小妮仔
我記得你囝囝好叻既,咁你會點選擇?可唔可以分享下心得?
原帖由 小妮子 於 10-11-17 10:10 發表
我囝都係明年升中,學校已經開過兩次家長會,略知一二,希望幫到你....

自行分配學校,會係12月中到學校會派表比你,你可以選兩間心儀既學校,有第一選擇,同第二選擇,如果你只有一間心儀既,你可以只係揀一間(跨區都可以). ...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

THX~
原帖由 ZZdaphne 於 10-11-20 01:26 發表

18區中學banding排名---資料由會員khmama搜集分析

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2230797&extra=page%3D1

珍珠宮

唔好意思呀,我返到屋企好少開電腦架,只係係公司度蛇王先上bk

你問既問題都有人答左你.....唔知道你仲有冇唔明呢?

自行收生學校會係12月上旬派表,1月份要交表啦,可以揀兩間,跨區或區內都可以,當然要揀自己心儀既啦,千祈唔好放棄呢次機會呀!

面試要睇學校既決定....至於統一派位問題,甲部可以填3間(跨區同區內都可以)....我自己會將自行寫既學校填返係呢度....記住.....甲部雖然可以填3間,如果你真係冇3間學校要揀,千祈唔好勉強填晒呀....

乙部,緊係要填返甲部區內首選既.....咁你咪有多次機會啦.....明未?!

原帖由 ru_663th 於 10-11-20 01:44 發表

小妮子 ,

請問到時統一選30間,是否一定(甲部)填心儀的學校,其他30間是否填(區內 or 跨區)牙?? 我唔明!!
thanks~~

珍珠宮

小木偶媽咪,你真係好記性啦....
之前我回既post就係我既心得啦.....我囝間小學有聯繫中學(bank 1英中)....而我係自行度會揀呢間擺第二選擇,第一選擇會揀區外一間傳統英中....

到統一派位時,我會係甲部將自行既次序調轉,唔想太過冒險.....係呢,你又會點揀呀,大家一齊交流下....
原帖由 小木偶媽咪 於 10-11-20 08:49 發表
小妮仔
我記得你囝囝好叻既,咁你會點選擇?可唔可以分享下心得?

珍珠宮

其實我囡囡只係3年級,不過我已經留意緊
雖然佢都有直屬中學,但如果佢Keep得到個成績(頭1-3名),
我會想試香港果邊兩間女校
至於你...一定唔駛擔心,你囝囝咁叻,
去考間間都收,到時係你揀學校,唔係學校揀你
好羨慕呀~~~
你囝囝心情點?有有冇好緊張?

原帖由 小妮子 於 10-11-20 10:35 發表
小木偶媽咪,你真係好記性啦....
之前我回既post就係我既心得啦.....我囝間小學有聯繫中學(bank 1英中)....而我係自行度會揀呢間擺第二選擇,第一選擇會揀區外一間傳統英中....

到統一派位時,我會係甲部將自 ...

男爵府

請問有認識的家長,統一選校乙部,揀區內的30間中學,那麽「區內」是指以小學為指定的區內,還是指當時填表的住址為指定的區內?一直搞不清......

因幾位有升中經驗的家長告知我的答案,兩樣答法都有,各佔一半的,迷惑......

各位請指教。
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

珍珠宮

哦,你囡囡只係3年級呀,我同你一樣,係囝囝只係三年級時都留意升中既資料,免得到時自己咩都唔識.....

你唔使羨慕我,我相信只要有付出努力係一定有收獲既....

我囝囝都有緊張架,佢對自己都有要求,有好有唔好囉,驚住佢比自己太大壓力,不過而家做學生,真係好辛苦架,所以一考完試,我地一定大肆慶祝架
原帖由 小木偶媽咪 於 10-11-20 13:48 發表
其實我囡囡只係3年級,不過我已經留意緊
雖然佢都有直屬中學,但如果佢Keep得到個成績(頭1-3名),
我會想試香港果邊兩間女校
至於你...一定唔駛擔心,你囝囝咁叻,
去考間間都收,到時係你揀學校,唔係學校揀你
好羨慕呀~~~ ...

珍珠宮

以我所知,係以你既地址為準......如果你要更改地區,要同學校講,學校會比張form你填架....

唔使太過擔心,到時學校會派資料比你,又或者你可以上呢個網查下
http://www.chsc.hk/secondary/tc/index.htm

有齊18區既學校資料....
原帖由 Irene1121 於 10-11-20 16:00 發表
請問有認識的家長,統一選校乙部,揀區內的30間中學,那麽「區內」是指以小學為指定的區內,還是指當時填表的住址為指定的區內?一直搞不清......

因幾位有升中經驗的家長告知我的答案,兩樣答法都有,各佔一半的,迷惑......

各位 ...

男爵府

小妮子,謝謝你回覆,因為我想在囝囝升中之年搬去將軍澳住,而他現校網是荃灣,所以頭痛。

而我看了你所提供的網址,應是:以小學為指定的區內作統一選校乙部校網......如下,頭痛。

http://www.chsc.hk/secondary/tc/explain_a.htm

【學校類別及學校網】
學生所屬的升中校網為其就讀小學所在的地區,每個學校網包括本區參加派位的中、小學及他區提供學位予該學校網的中學。

原帖由 小妮子 於 10-11-20 16:27 發表
以我所知,係以你既地址為準......如果你要更改地區,要同學校講,學校會比張form你填架....

唔使太過擔心,到時學校會派資料比你,又或者你可以上呢個網查下

有齊18區既學 ...
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

首頁

尾頁

跳至