夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:做人老婆好辛苦,我都唔知點做落去

d人話未嫁前要睇清楚,點睇到呢?
佢拍拖時係好男人,咩到就哂你,以你為先,點能夠預測未來的佢會變成咁

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

引用:d人話未嫁前要睇清楚,點睇到呢? 佢拍拖時

原帖由 waisin 於 12-05-16 發表
d人話未嫁前要睇清楚,點睇到呢?
佢拍拖時係好男人,咩到就哂你,以你為先,點能夠預測未來的佢會變成咁:s ...
Sorry, 我覺得咁嘅男人不要也罷,再一齊都冇意思,佢唔似會改

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

係,我好清楚要佢改是無可能,我未行離婚條路唔係唔捨得佢,係唔捨得仔仔要咁早面對單親家庭這回事。
我這一刻努力捱,只為仔仔,大仔似知道什麼,佢問過我可以換另一個daddy嗎。

大宅

唉..我地呢d咪叫嫁錯郎,我c6又頭先又話冇唒$,佢5號先出糧,俾完$我又攞返,

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我發覺現今的男人愈來愈縮骨。從何時起,他們都想掉轉駛女人錢。但又想保持舊社會咁,在家做大爺。現世男女角色好模糊。好處男人都想掃盡。但仍有許多女人依然寄望男人養。

大宅

其實你會否和你老公坐低談一談是否一定破產,並且是否發生什麼事情導致這個局面.
當時,我和老公初結婚,沒有錢,還是供樓,給家用男家,女家不用. 還有個b. 最慘自己住的地方還是租的我還要照顧個b,不能做野,老公份糧不多. 最後,一年久了卡數十萬元. 後來經東華三院協助下,和銀行談判,每月還錢三千元. 我們搬回和奶奶住,層樓是我老公和奶奶名. 奶奶湊b,我出來做野. 並且拿所有開支出來計,可以節省的不浪費. 最後還了五年後,現在己經安定下來.

這個分享,希望幫到你. 其實我覓得你老公根本不夠用,不過可能面子問題,所以導致這個局面姐.

大宅

回覆:veronicamum 的帖子

佢一直唔講真話,只講大話。我同佢傾幾多都冇用,佢今個月話月頭比家用和還五千蚊比我,每日話唔記得拿回來到唔出聲唔啋我到夜返屋企,仍然至今冇比家用冇還錢。
結婚後同6299住時,99成日話自己個仔比家用比得少。有了小朋友後搬出來自己住,間屋是我父母租比我,一直佢都冇咩大付出於家庭,冇買樓,冇同小朋友做教育儲蓄,只是每月家用由六千到今時八千。
但佢仍然好覺得自己是好男人,佢冇問題,話我以為自己好啱咁,搵野來話佢,我都想知一般男人是這樣的嗎?我要就佢養佢的嗎?佢洗完佢自己的錢就欠我借我,又唔講真相,我都想知我可以點做

大宅

waisin 發表於 12-5-14 17:05
問了無數次,只話唔係賭錢,不過成日話自己唔夠錢洗,話自己比99家用又五千,欠銀行每月還二千幾!
以前我 ...

開聯名開d是但一方都唔拿得既戶口!要雙方先得!!!

大宅

waisin 發表於 12-5-27 01:53
佢一直唔講真話,只講大話。我同佢傾幾多都冇用,佢今個月話月頭比家用和還五千蚊比我,每日話唔記得拿回來 ...

呢個男人無責任感
甚至乎已經懶於應付你交差
真係好可恨而家d男人一個二個俾屋企寵壞哂
樓主趁你仲有本事同金錢
佢一日條舊數未清,新債免問
同埋盡早攪離婚,如果佢出面有街數,都唔知關唔關你事呀,婚姻共產包唔包埋負債都共埋一份架?

大宅

回覆:bonidia 的帖子

連名戶口,是07年開,我自己入了一次幾千蚊,就希望佢能幾百幾百慢慢儲,但今年佢叫我一起去銀行簽名取消戶口,佢話佢一直冇入錢,銀行凍結了戶口,戶口也冇了錢,佢話凍結了的幾千蚊銀行會出支票比番我,但去了銀行,比我發現銀行有一張打印的戶口紀錄,10年我的幾千蚊分幾次以ATM提取出來,我們的戶口早就冇錢了。才給銀行凍結,而佢偷走了那戶口簿仔扮唔知唔關佢事,我又比佢耍了。

大宅

我早就從心底裡有離婚的意思,但為了錢去離婚,我那4歲的細仔明白嗎?

大宅

樓主咁而家點? 如果佢被人炒,以後生活如何? 重點還債? 我覺得應該問清楚發生咩事先? 總要交待一下。

男爵府

你要同c6認真計下條數.知佢有咩債.男人喺咁架.想你借錢都要知欠人幾錢.一個月還幾多.我同c6計清楚先幫佢還架.財仔要8000供樓3000,仲有家庭開支2000.份糧唔夠.都係我補上.如果是為屋企無法.但係花天酒地就行遠啲.不過我地沒想過破產.破咗產連樓都沒有了.你地好好傾下.為頭家,會有捱完嘅一日.

大宅

眼看C6未被炒,其實佢份工幾好,係佢自己得罪上司怕上司整佢。
但佢一直逃避我唔比家用我,又黑我面,又唔坦白講d錢點亂洗,當我屋企是酒店,專登遲返屋企,我成份人工用哂係頭家佢一d都唔感謝我,好似佢應份用我的錢。

大宅

引用:我發覺現今的男人愈來愈縮骨。從何時起,他

原帖由 jodyfan 於 12-05-25 發表
我發覺現今的男人愈來愈縮骨。從何時起,他們都想掉轉駛女人錢。但又想保持舊社會咁,在家做大爺。現世男女 ...
我c6都係…… 要同一個搵錢多佢一倍既女人一齊,覺得同佢一齊生活好的,可以幫埋佢屋企人…… 而同我離婚,連一直想要bb既佢,終於可以做老豆都寧願唔做。我都唔明, 點解家下的男人咁冇骨氣?以前就只有女年怨男人養唔起自己既者,家下倒返轉!咩世界黎架!

大宅

引用:我早就從心底裡有離婚的意思,但為了錢去離

原帖由 waisin 於 12-05-28 發表
我早就從心底裡有離婚的意思,但為了錢去離婚,我那4歲的細仔明白嗎?

...
其實你大仔都感覺到你地之間有問題,就應該好好去解決。如果c6肯生性,當然最好,否則唔離婚,都唔代表對仔仔係好呢!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:眼看C6未被炒,其實佢份工幾好,係佢自己得

原帖由 waisin 於 12-05-30 發表
眼看C6未被炒,其實佢份工幾好,係佢自己得罪上司怕上司整佢。
但佢一直逃避我唔比家用我,又黑我面,又唔 ...
加油!!你老公好衰!

大宅

多謝你們的支持和關心,暫時我會捱下去,我唔怕去撐起成頭家,但將來的事難料。

男爵府

引用:當時我仲未知老公出面一身債,見佢搵唔到工

原帖由 小兔咪咪 於 12-05-15 發表
當時我仲未知老公出面一身債,見佢搵唔到工,單純認為佢係際遇唔好,願意同佢共渡時艱,繼續借錢幫佢,結果 ...
到最後點呢?有冇離婚?

男爵府

BK Milk勳章

點解宜家啲c9咁多係咁,我c6又係偷我櫃裏面啲錢,連我仔嗰啲都唔放過。。。。

首頁

尾頁

跳至