自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆 阿娣 的帖子

我知..不過無聊諗..咁多呢d人,第時我地都會做人99/外母...咁點算啫..哈哈...

珍珠宮

嗰D都可能係第一代港孩,成長左咪咩都靠父母長輩,要求既野得唔到就嘈/鬧/發脾氣,樣樣最好既都係自己既,自私到死....

所以D做父母既太縱太愛護D仔女,變成港孩,佢地大個左,個惡果咪自己食囉....

baby_cat    發表於 12-9-27 11:09
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

伯爵府

You will never walk alone

伯爵府

You will never walk alone

伯爵府

講中哂我啲心聲!

男爵府

luckybaby2011 發表於 12-9-27 10:54
其實生左仔既bk mama會唔會好坦心?
始終唔係個個咁好景嘛....
所以,我現在很盡心的教他的孩子,讓他們成為有用的人囉。
我絕對相信我是一位盡責的媽媽。

侯爵府

畀面勳章

回覆:好多post都係咁,幾時開始d人會咁諗架?

重要人地唔支持佢地,佢地就話唔鐘意咪唔好留言囉,又話我地唔了解佢地

禁止訪問

男爵府

絕對同意

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 醒目開學勳章

Agree

珍珠宮

水晶宮

回覆 meia 的帖子

我有睇,曾幾何時我都怪過99連結婚時飲茶$20利是都冇封俾我,好肉酸,呻時仲俾人話我計較。冇諗過咁快d人要求多左又高咁多....仲有把口惡左好多...
又叫人死又話人賤真係...又話唔俾個孫佢見...好似十怨九仇咁...

同埋我想講,99真係未必識抱孫同整薑醋........佢地而家生左都唔識煲啦...

子爵府

男爵府

引用:可能五六十歲一批,好多幾疊水,聽不少人街外

原帖由 EVA222 於 12-09-27 發表
可能五六十歲一批,好多幾疊水,聽不少人街外人講,仔女是80後,結婚時送樓送車送酒席,家姐怕個女捱,留定層樓給 ...
好真實,身邊有個朋友嫁個咁既老公,結婚生仔買樓全部老爺出,但之後攪過個after party 又話無錢,要朋友自己夾返。老公又吾定性做好份工,最鐘意飲酒踢波,愛威出風頭又受不住壓力,吾知係可喜定可悲

子爵府

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

子爵府

育兒性格勳章 BK Milk勳章

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

luckybaby2011 發表於 12-9-27 11:14
回覆 meia 的帖子

我有睇,曾幾何時我都怪過99連結婚時飲茶$20利是都冇封俾我,好肉酸,呻時仲俾人話我計 ...

其實, 我好明有d jm 講的野, 因為我阿娘就係果d 野蠻99, 佢同我ex大嫂的恩怨, 真係出書都得

但有d jm 就係老馮, 住入人屋企就嫌細, 又話冇位擺 bb床, 又話d野唔啱食....冇湯飲...隻狗dirty...

老友, 你比幾多家用呀? 咁多要求, 果d d 錢, 拎去租間房都唔夠啦, 你/你c6 未有能力, 咪忍下law

呻唔係問題, 係把口唔收, 自己都做咗人阿媽, 就應該積下口德, 開口埋口賤精, 真係以為講緊小3.
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

男爵府

回覆 luckybaby2011 的帖子

我現在已經告訴他們,他們讀完書最好搬出去自己住,千祈唔好同我住,我要享受我的人生。
講多了,他們都有這種想法。

也告訴他們,只供到大學,之後的要自己打算。
家用一定要俾我,就算我有錢,就好像我給家用我媽媽一樣。

我們的下一代如何,就看我們怎樣教囉。
所以我從來不會担心他們日後會無能力供養我的。

子爵府

totally agree

水晶宮

回覆 EVA222 的帖子

咁我都會羡慕呢d人既,始終自己要捱多好多苦先上到車,但都唔可以怪冇能力既父母架。佢d錢都用哂黎養大我啦....
鬼叫自己唔係嫁俾李+x..../佢個仔...

首頁
12345...8

尾頁

跳至