論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我迫住要甘做,但我個心係好想返工。做左大

原帖由 carleswong 於 13-06-22 發表
我迫住要甘做,但我個心係好想返工。做左大半年了,仍然吾慣。一路搵工人又等朋友工人介紹工人比我,但仲未 ...
最唔慣係乜野?
而家假日自己湊,唔做屋企野已攰到死了。

全職媽每日嘅作息係點架?謮分享下。

複式洋房

回覆:Handsomewoman 的帖子

可能湊兩個,有時佢地吾係同時瞓午睡,好難至會有少少時間,兩個係係下午瞓哂。
個細個個九月至入學,個大返半日,回來都仲精力十足,一個星期一至五有兩日係返課餘活動。
家務最基本既買餸煮早午晚,洗衫摺衫,天氣吾好仲要ironing。我家個地要拖三次(懶就兩次),因我有隻狗。抹下小朋友摸到佢地方係最基本了。又要照顧佢地需要等。晚上要陪瞓完,至有自己真係私人時間,去沖涼,做自己野。我吾多鈡意做家務,好多時衰格谷麻兩三個鈡一次過做哂家務佢,之後就嘆抖,睇住佢兩個,兩個既化學作用係好爆,玩到好癲,要睇到实。
最舒服星期六同日,老公放假,多個人分擔。
反而覺得返工之後,會更珍惜同佢地相處時間,可能我eq低卦。。。不過當佢地訓哂,望住佢地,見到佢地成長,又係好甜。
心情係矛盾,比工人睇又吾放心,係公司都會望实個cam甘,請到好個陣咪舒服好多。但边有甘多好彩。一路搵番工人都係擔心,但經濟要同時要顧慮到的間題。
可能有錯字,打得都急,無時間睇一次,請見諒。

複式洋房

回覆:kbmomkbmom 的帖子

認同吾捨得洗錢。

大宅

引用:好想但掙扎中。要好大勇氣。妳地啲勇氣邊度

原帖由 Handsomewoman 於 13-06-14 發表
好想但掙扎中。
要好大勇氣。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:經濟許可,當然自己照顧好過比工人啦!做唔

原帖由 Taimum 於 13-06-16 發表
經濟許可,當然自己照顧好過比工人啦!做唔做C9係您自己決定,雖然FTM好忙,但都要對自己好D,仍然可以行街 ...
Me too

主 賜 平 安

大宅

BK Milk勳章

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽

三月份開始我工人就辭職,我就冇再請工人啦,我又要返工,又要湊仔,好彩佢地都大d,一個19,14,7歲,但我放了工,又要買餸,又煮又洗又做埋家務,不到一個月我就病倒了,我d fd話我做唔慣家務,現在我都想辭工唔做,做FTM湊仔返學,但我份人工仲多過C6,我真難決擇

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽?

別墅

引用:Quote:原帖由+kbmomkbmom+於+13-06-20+發表

原帖由 Handsomewoman 於 13-06-22 發表
咁妳係打算以後都唔做野定過幾年小朋友大左再做返呀?
其實個心好想再做架,就算依家聽到人家講起同自己專業有關嘅topics都會技癢。可能到小朋友獨立時、而又有合適嘅工會再做。但怕到時人家會嫌我脫節、會discount我人工了但唔怕得咁多,自己keep住進修(雖然真係太忙,所以讀得好慢)。同老公傾過,到時如果真係無人請而又想做嘢,大不了到時做義工幫人囉!但言之尚早,一切以老細做first priority!

大宅

supersjcandy 發表於 13-6-17 13:42
我就覺得好睇你份工搵多少錢, 如果月薪可以請十個工人有餘的話,你會放棄份工嗎? ...
我! 我月薪唔只可以請10個工人, 但我都放棄左... 我岩岩發現有左細女無幾耐, 咁岩工人大力掉我阿仔落網床比我係CAM睇到, 即刻報警炒左, 炒左個工人就辭埋職安胎加湊大仔, 大仔由1.5半湊到依家兩歲半, 但見到阿仔不停有進步, 其實真係好滿足.... (雖然阿仔有令我好激氣既時候)

依家有兩件, 唔請工人搞唔掂, 但我個工人岩岩上個月又 resign左, 依家等緊新工人黎...

大宅

kbmomkbmom 發表於 13-6-20 18:38
我真係放棄左咁嘅月薪,我有好多朋友都一樣。自己係會唔再捨得使$,好在本來我都唔大使。其實帶個健康快樂 ...
我都係同你一樣, 放棄左咁嘅月薪, 不過真係無以前咁捨得使$落自己度, D $使晒落仔女度~

別墅

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽

剛剛同姐姐嘈完,勁想辭職!佢話黎嘅時候只要求湊bb,點解要做家務喎
如果係咁,我不如自己湊番洗請你?!

男爵府

小朋友幾時都係媽媽湊最幸福, 但得C6一個人搵錢壓力太大了, 如果只係養自己一家還可, 但還有雙方父母要供養, 真的不可能做FTM

男爵府

引用:剛剛同姐姐嘈完,勁想辭職!佢話黎嘅時候只

原帖由 gplove 於 13-06-24 發表
剛剛同姐姐嘈完,勁想辭職!佢話黎嘅時候只要求湊bb,點解要做家務喎
如果係咁,我不如自己湊番:temp ...
叫佢搵過份做太太嘅工啦!!

禁止訪問

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽?

男爵府

引用:工人真的令人好激氣。剛跟她嘈了。她把聲仲

原帖由 ssychowsy 於 13-06-24 發表
工人真的令人好激氣。剛跟她嘈了。她把聲仲大過你.
為什麼我們辛苦的一羣去這樣受罪?!

...
因咩事嘈?

首頁

尾頁

跳至