跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 唔知有無08/09天水圍選小一既家長呢?

另外等我報告一下,今日參觀葉紹蔭小學既情況先∼
今日基本上只係聽左學校簡介佢地既教學方針,理念,有d乜野課程,同埋來年既教學方向,另外就係參觀左佢地既科技創意室(即電腦室),常識室,圖書館,英語活動室,同埋一班四年班既話劇排練,至於其他小朋友上堂既情況及課室既環境,就完全睇唔到喇∼

觀後感∼
呢間小學俾我既感覺,佢地既教學理念及方針非常之好,老師及校長都睇得出係好有心機及有愛心既一群(可能呢間係基督教學校,所以絕大部份既老師都係教徒),雖然唔係活動教學,但係佢地都加左好多唔同既原素入課程度,好以英文咁,雖然都會用課本上堂,但係由一至三年級,都會加入大圖書黎教小朋友,二至四年班,就會加埋話劇形式,等小朋友多聽多講∼出年,佢地參加左資優為本課程,會將係某方面特別出色既小朋友加以培訓,做為拔尖,佢地仲話如果小朋友真係非常出色,就更會加送小朋友出去出面上d,由教署舉辦或其他地方舉辦既資優培訓課程∼每科既詳細說明,各位可以上佢地學校既網址睇睇,佢地都介紹得好清楚∼here網址上仲有埋家課冊,咁各位就可以睇下佢地每日大約有幾多樣功課喇∼基本上我幾鍾意呢間學校,但係就唔係咁適合我小朋友,因為俾我感覺,佢地都會幾大力吹谷小朋友既成績,好以英文咁,副校長同我地講,如果小朋友會入讀佢地既學校,就會由暑假開始(8月左右),要求小朋友回校上英文堂,仲要有家長陪同,務求達到學校要求既英語水平,又有拔尖補底,另外課外活動方面,佢地有好多親子活動,什麼中國日呀,親子運動日呀,好多好多,都會要求家長一同參與,對d要返工及好以我咁,要兼顧三位小朋友既家長黎既,呢方面真係俾較吃力,而且我個保險朋友,佢女女都係呢間讀,佢就話功課都幾多,每日有成7∼9樣功課,又多野默,對小朋友黎講,都幾辛苦,而且佢地既課程都幾深,(點解咁講,因為我有一份學校派既一年班教案及課業示例,大家有興趣睇,可pm我,我用e-mail send俾你地睇)當然,如果大家可以唔使返工,又可以專心一意咁陪小朋友一齊做功課一齊學習,呢間未嘗唔係一間好學校黎既,呢d都係我今日參觀完既感覺,希望幫到大家∼
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小巫女女 ,
pls check PM. TKS
hello hello ~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

Dicky_Ma 寫道:
係呀! JacquelineHo, 其他自願真係好難選, 天水圍小學有廿幾間, 但係好, 出名, 有聯係中學既學校就唔多, 個個都係選果d, 所以最後都係睇你好唔好采! 不過, 我自己做左個資料, 06~07年, 有好多小學都收唔夠5班小一, 我自己就覺得果d學校愈來愈小人選, 都唔方好得去邊囉!
1) 元朗公立中學校友會英業小學 小一5班 聯繫中學: 元朗公立中學校友會鄧兆棠中學
2) 天水圍天主教小學 小一5班 聯繫中學: 天主教崇德英文書院、天主教培聖中學
3) 天水圍官立小學 小一5班 聯繫中學: 趙聿修紀念中學、元朗公立中學、天水圍官立中學
4) 天水圍循道衛理小學 小一5班 一條龍: 天水圍循道衛理中學
5) 伊利沙伯中學舊生會小學 小一5班 一條龍: 伊利沙伯中學舊生會中學及伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
6) 伊利沙伯中學舊生會小學分校 小一5班 一條龍: 伊利沙伯中學舊生會中學及伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
7) 宣道會葉紹蔭紀念小學 小一5班
8) 香港普通話研習社科技創意小學 小一5班
9) 香港潮陽小學 小一5班
10) 順德聯誼總會伍冕端小學 小一5班 一條龍: 順德聯誼總會翁祐中學
11) 聖公會天水圍靈愛小學 小一5班
12) 樂善堂梁銶琚學校 小一5班
13) 樂善堂梁銶琚學校(分校) 小一5班
14) 中華基督教青年會小學 小一4班 一條龍: 中華基督教青年會中學
15) 東華三院李東海小學 小一4班
16) 香港青年協會李兆基小學 小一4班 聯繫中學: 香港青年協會李兆基書院(直資)
17) 十八鄉鄉事委員會公益社小學 小一3班
18) 東華三院姚達之紀念小學 小一3班
19) 獅子會何德心小學 小一3班
20) 潮陽百欣小學 小一3班
21) 金巴崙長老會耀道小學 小一2班 一條龍: 金巴崙長老會耀道中學
22) 嗇色園主辦可銘學校 小一2班
23) 中華基督教會方潤華小學 小一1班 一條龍: 中華基督教會方潤華中學
24) 香港學生輔助會小學 小一1班

各位:
06-07年度
中華基督教青年會小學既 小一有5班 喎...因為我有一女兒都係度讀緊小一

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

小巫女女 寫道:
各位,我大女今年都要選小學,但係我可以話已經選定左邊間係首選,其實我覺得幫小朋友選學校,間學校既質數固然重要,但最重要係間學校適唔適合小朋友,好以我咁,我大女勁喜歡圖書,而且讀寫方面可以話已經到達小學一年級既程度,如果選天天或天官俾佢,照常理係冇問題,但係我大女係一個唔可以俾人迫既小朋友,天天同天官既教學方法俾較傳統,會死背死讀,而且亦會迫得小朋友俾較緊,當我考慮到呢個問題,我就唔會再要佢入呢兩間,所以我會選係活動教學既學校俾佢讀,例如循道衛理咁,佢係活動教學,又會用大圖書黎教學,對我小朋友黎講非常合適,所以呢間會係我首選,而其他選擇,我就會再睇埋佢既位置,當然唔須要搭車返學都好重要,因為佢地返學已經要好早起身,而且又辛苦,如果仲要佢地搭埋車,真係乜精神都冇晒,所以我跟住就會選d係屋企附近,而我又認為合適既學校,另外如果小朋友而家讀緊間幼稚園有參觀學校既活動,就一定要參加,雖然跟學校去參觀,可能只會睇到間小學最好既一面,(俾人參觀,更係俾人睇最好啦∼)但起碼可以了解一下學校入面既設施同埋環境,總好過係間小學出面望望下好∼待續∼∼

同意你既講法...最重要係啱你自己子女去讀就得了...

複式洋房

每年學校能夠開幾多班小一,最準確資料就係去教育城網址check

複式洋房

以下只是個人睇法,準備揀小學嘅媽咪可以參考吓,如有錯請指正.

我睇法如考全級五名內有無聯繫都唔係太大影響.

派位方式喺先派該非保留學位,當派完後才派直屬/聯繫學位.
以今年趙律修派位有非保留學位87個,直屬/聯繫學位33個.
當有一學生先派保留學位87個但未派到,如讀直屬/聯繫小學係哩個時侯就發揮作用,哩33個位只會喺讀其直屬/聯繫小學嘅學生先會派到.即可以講喺排兩行隊,重要喺先用87後用33您話着唔着數 ?-(

所以有band1中學嘅聯繫小學一定會較家長歡迎.

複式洋房

HI~小巫女女:見到你詳盡回應令我都想分享一下:
我有2女1子,仔仔讀葉紹蔭小六,二女讀天循小一,細女讀K2=08/09升小一.....
我同意你對葉紹蔭及天循評價,你說得好正確,葉紹蔭比較專注成績考試默書都多,因為二女唔係太喜歡抄、背書,所以覺得活動教學比較適合佢,所以舊年自行同大抽獎都申請天循,好幸運抽中第一志願入左天循,在這一年二女在天循讀得好開心,由於上學期小一最後一堂都會用來做小小功課,下學期都可以有紀律地自己完成.學校比較注重家庭好多時都會攪親子活動,大部份在晚上所以都可以陪同參加..至於默書同考試會用評估方式,(都是有分數)因日常都有在課堂溫習,都無同佢點溫都識晒,,所以考試對於佢來講只係好似平時上堂咁,全無緊張..,我最欣賞學校對於自律及德育做得好好,老師有愛心校長亦唔會避見家長,每次有咩活動都會出席同d家長傾談,總之令學生喜歡返學多過放假...續

複式洋房

小巫女女,Dicky_Ma:
至於升天循中問題,我覺得要睇成績如何,如果囡囡成績好梗係出去大抽獎,如果一般咪直升,起碼會同d同學仔一齊讀,可能到時天循中增值變band 1 呢!
其實我都是同行(文職),見到好多,其實去參觀學校只係做show,永遠比好一面人睇,其實家長口卑是最真實,因為收生多少對就讀家長唔會有什麼好處,所以家長口卑是真.
其實選校是好煩惱,我以過來人比D意見大家
1)子女性格同學習類型
2)學校辦學團體如何
3)校風嚴謹(學生外表儀容可以反映出來)
4)校長及教師學歷及資格
5)學校位置及校內環境
6)不要被宣傳影響,同D老師學生傾下計,親身體會是最正 確

至於細女08/09會一起讀天循,希望佢都讀得開心
希望D意見對大家有用

大宅

好媽媽勳章

camey2000,
好多謝你既分享,對我地呢d新選小學既媽咪非常有用,真係唔該晒你∼
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

洋房

非常多謝各位家長分享,對於我地d新手又要返工真係幫助大,選小學真係令人好頭痛 又冇時間去學校門口聽口碑,好彩呢度有你地分享,感激

洋房

小巫女女 ,
好多謝你既分亨! 不過雖然話可以選出面心儀既中學先, 但係始終機會都較低, 同埋, 我自己諗以天循活動教學方式, 到時就算去到趙中, 都真係會好難適應同好辛苦, 此終課程佢係涵接天循中嘛! 如讀天循小, 都係讀番天循中會較適合同開心.

小巫女女 寫道:
Dicky_Ma,
冇錯,自行同第一志願,我都會選天循,因為我喜歡佢地既教學方式,至於中學方面,我就同你一樣,對天循中學印象麻麻地喇,其實我上年已經參觀過呢間小學,亦都有問到一d六年班既學生,問佢地會點選中學,有一位女學生答我,佢可以直上天循中學,但係佢同佢既父母都希望考左出面心儀既中學先(佢選趙中),如果唔得,先會再考慮返天循中學,所以我覺得,唔係入左呢間小學,就一定要讀返佢既中學既,如果小朋友係ok既,都可以選下出面心儀既中學先囉∼

洋房

hi Mandy0203, weice,

我既資料都係向教育城網址到check架, 然後自己做記錄咋!

如果有小學家長, 覺得有咩問題或資料錯誤, 都好歡迎你地發表, 講多d, 等大家知多d就最好啦.

[quote]
weice 寫道:
每年學校能夠開幾多班小一,最準確資料就係去教育城網址check

洋房

hi camey2000,
好多謝你既分亨, 你個人真係幾樂觀喎!! 希望未來天循中真係可以增值變band 1, 咁就太好了.

camey2000 寫道:
小巫女女,Dicky_Ma:
至於升天循中問題,我覺得要睇成績如何,如果囡囡成績好梗係出去大抽獎,如果一般咪直升,起碼會同d同學仔一齊讀,可能到時天循中增值變band 1 呢!
其實我都是同行(文職),見到好多,其實去參觀學校只係做show,永遠比好一面人睇,其實家長口卑是最真實,因為收生多少對就讀家長唔會有什麼好處,所以家長口卑是真.
其實選校是好煩惱,我以過來人比D意見大家
1)子女性格同學習類型
2)學校辦學團體如何
3)校風嚴謹(學生外表儀容可以反映出來)
4)校長及教師學歷及資格
5)學校位置及校內環境
6)不要被宣傳影響,同D老師學生傾下計,親身體會是最正 確

至於細女08/09會一起讀天循,希望佢都讀得開心
希望D意見對大家有用

複式洋房

好開心 我既意見可以令各位媽咪有用,七月囝囝放榜後如果派得好再同大家分享有關升中問題啦

大宅

邊間小學多活動教學? 唔係好多功課, 學校既校風,師資,教學方式等等呢?thanks

十八鄉
輔助會
李宗德
天循
循道衛理

洋房

你可click 入去該校網址參考一下:
[url=http://www.hksasps.edu.hk/ ] 香港學生輔助會小學[/url]
全年全科測驗次數: 2

全年全科考試次數: 2

多元學習評估 : 以真切性評估量度學生在課程統整中的表現。作文科加入學生互評及家長評估。部份默書以學生主動搜集身邊的題材作內容。

按學業成績分班: 一班躍進班,其餘平均分配 (小三至小六)

[url=http://www.kysps.edu.hk ]十八鄉鄉事委員會公益
社小學 [/url]
全年全科測驗次數: 0

多元學習評估 : 引入全方位評估方式,記錄學生各階段的學習成效。 六年級全年有全科考試三次。

按學業成績分班: -

[url=http://www.wfjlps.edu.hk ] 和富慈善基金李宗德小學 [/url]
全年全科測驗次數: 2

多元學習評估 : 跨科活動採用文字評估,衡量學生的組織、創作、解難、協作和溝通等能力。跨科專題研習採用持續評估方式。

按學業成績分班: -

[url=http://www.tswmps.edu.hk ]天水圍循道衛理小學[/url]
全年全科測驗次數: 0

全年全科考試次數: 4

多元學習評估 : 1.闖關遊戲、專題研習、學習日誌等進展性評估。2.利用學習歷程檔案蒐集學習顯證。3.建設性評語代替分數,小一至小四年級採用進展性評估模式。

以上資料在小學概覽2006copy

天循=循道衛理 =出名活動教學
李宗德係直資活動教學

Winnie1810 寫道:
邊間小學多活動教學? 唔係好多功課, 學校既校風,師資,教學方式等等呢?thanks

十八鄉
輔助會
李宗德
天循
循道衛理

男爵府

我個仔今年都揀小學, 現在還心大心細, 都唔知伊小定梁球琚好, 而我住天瑞, 但聽有位媽意見, 伊小功課較小, 咁梁球琚功課量如何?其實潮陽及潮陽百欣兩間, 那一間較好, 校風及升中派位怎樣?

男爵府

其實你地可以考慮吓伊小分, 囡囡讀左兩年都讀得好開心, 佢幼稚園成績同依家都係名列前茅, 考過李宗德都收佢, 因為考慮佢不喜歡坐定定同想佢有個開心既童年:), 所以無選D傳統學校(天天), 當初只係揀天偱同伊小分, 佢地教育理念好接近, 因為參觀及睇左兩間學校"視學報告"同家住天水圍南, 所以揀左伊小分
眼見佢地不斷改進, 由小二改用普通話教學, 中、英文用圖書教學(同天偱一樣), 仲有老師利用普通話話劇令小二同小五合作(小五寫劇本, 小二演繹), 家校合作無簡, 最近仲開辦遊學團高年班去紐西蘭, 低年班暑假學校有個英文交流計劃, 同時我還體會到視學報告中提及這校做到"各施其職", 每位老師都好熱誠, 個個小朋友返學都開開心心:D

大宅

[quote]原文章由 jaja 於 07-7-18 13:00 發表
其實你地可以考慮

複式洋房

原文章由 HeiHei_Baby 於 07-7-17 16:12 發表
我個仔今年都揀小學, 現在還心大心細, 都唔知伊小定梁球琚好, 而我住天瑞, 但聽有位媽意見, 伊小功課較小, 咁梁球琚功課量如何?其實潮陽及潮陽百欣兩間, 那一間較好, 校風及升中派位怎樣?

如果想小朋友學習開心D,多D時間參加課外活動,不妨考慮伊小,我覺得小學階段唔使「谷」得咁「行」,好容令小朋友失去讀書興趣,第時上中學點算?

首頁

尾頁

跳至