跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 570# Mybb-TinaKwong 的文章

Hi Tina
我囡囡今星期一剛開始返英藝上午 N1D 班呀, 今日返第三日喇, 你囡囡係咪星期五返第一日呀?

大宅

Hi Vandi, 咁我囡囡應該同你囡囡同一班, 佢07年邊個月出世呀? 你囡囡番學ok嗎? 係咪學校安排要番9:15AM, 好似放10:30AM? 咁早放學, 唔知生日會開始咗未.

其實我都好擔心, 因為囡囡突然無咗姐姐, 又要佢自己面對新環境, 我都好驚佢唔習慣, 都好慘呀! 今日番工, 囡囡睇住我出門口, 即刻喊晒口, 好似我唔要佢咁.

原帖由 Vandi 於 09-11-4 15:12 發表
Hi Tina
我囡囡今星期一剛開始返英藝上午 N1D 班呀, 今日返第三日喇, 你囡囡係咪星期五返第一日呀?

大宅

係呀, 咁我再問下Zenith, 因為我hb驚佢扣兩次數, 佢話有啲朋友話好難追番.

原帖由 lamfanny 於 09-11-4 13:56 發表
係呀! 有些事情真係唔到你話事的!
最初, 我好抗拒請工人的. 因為我媽肯幚我湊, 無奈, 她突然有病, 唔湊得. 即刻要好快地決定請工人.
暫時都算好彩, 這個工人ok的. 只是清潔就得過且過啦.
但我都是需要婆婆&嫲嫲輪 ...

大宅

Hi Tina,

You can pay by cheque. I placed the cheque in the red plastic file before end of each month.

因為我hb驚佢扣兩次數, 佢話有啲朋友話好難追番. I'm afraid too!!!

複式洋房

回覆 582# Mybb-TinaKwong 的文章

Hi Tina
我囡囡係07年10月B呀, 哩個星期佢都係返9:15~10:30am, 時間係學校安排架, 星期五係開生日會, 但 details 未知, 聽日會再問清楚老師.

每日接放學, 屋企人都會問番老師有關囡囡今日情況, 我囡囡day 1返學喊左5mins.左右, day 2 同 day 3 都係由走廊喊到入課室, 跟住就收聲.

據我所知, 哩個星期都係由 Miss Amanda (外籍老師) 負責睇住班小朋友, 75mins. 都係同佢地玩玩具, 睇下書, 另外仲有茶點時間.
今星期尾會派手冊+書本, 因為係第一個星期返學, 我都未知手冊 & 書本係點既樣. 因為星期五開生日會, 所以會提早一日 (即聽日) 就會收到手冊.

大宅

吓?? 嘜會扣兩次咩?
你地係指autopay會扣兩次?
咁咪要個個月check下!

大宅

Hi lovelyfrog,

have your hubby got the feedback from his friend about SM? Please pm me if he has!

大宅

係呀, 聽人講話追都要幾個月, 所以好煩, 所以應該唔會用autopay.

原帖由 lamfanny 於 09-11-4 16:08 發表
吓?? 嘜會扣兩次咩?
你地係指autopay會扣兩次?
咁咪要個個月check下!

大宅

Hi Sim, thx. but you pay at the end of each month, the fee is for that month or next month. e.g. 31 Oct -> for Oct or Nov. Thx!

原帖由 Sim 於 09-11-4 15:36 發表
Hi Tina,

You can pay by cheque. I placed the cheque in the red plastic file before end of each month.

因為我hb驚佢扣兩次數, 佢話有啲朋友話好難追番. I'm afraid too!!!

大宅

Hi Vandi, 多謝你o既資料, 咁我知道大約係點. 因為亞囡唔跟婆婆爺爺, 嚟緊星期五我會同爺爺一齊送囡囡番學放學, 下個星期都係輪流由我同我hb陪爺爺送佢番學放學. 係喇, 你係自己揍佢番學放學嗎? 可能我哋會見面喎.

唔好意思, 想問多少少資料, 你話: day 1返學喊左5mins.左右, day 2 同 day 3 都係由走廊喊到入課室, 跟住就收聲. 呢啲係咪你問Miss Amanda 嗎?

原帖由 Vandi 於 09-11-4 15:37 發表
Hi Tina
我囡囡係07年10月B呀, 哩個星期佢都係返9:15~10:30am, 時間係學校安排架, 星期五係開生日會, 但 details 未知, 聽日會再問清楚老師.

每日接放學, 屋企人都會問番老師有關囡囡今日情況, 我囡囡day 1返學喊左 ...

大宅

hi sim,

唔好意思呀,我之前問左老公架啦,佢話見到個friend 先問,點知而家都未見到,我叫佢幫你打電話去問下,盡快覆你
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

我老公打左去啦,佢話佢個friend係起個間中學教童軍,最近已經冇做。不過佢個friend 話個度d英文唔錯,好多南亞學生,大部份都係中產人士,轉左校舍後,校風好左好多,但佢個friend就唔知d同學成績o唔ok。so sorry, 得咁少資料,我仲以為佢個friend會知道好多野,真係好唔好意思
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi Tina,

The fee is for next month eg 31st Oct for Nov. Same for the school bus fee.

大宅

Hi lovelyfrog,

So Thanks lah! Still need your hubby purposely call his friend.

Hi all,

Do you know if transport is included for the excursion? Zenith never state it. Do we have to prepare our own lunch? I wonder how we can prepare our own food for BBQ since we have to meet so early.

大宅

Hi, sim,
Transport is of course included in the excursion!??
MY HB told me $80per each adult. I think it may be included the food.
Anyone know this place that I can get a taxi to leave?

大宅

HI Sim,

唔駛客氣!! 噚日我都收到旅行張通告,我估$80 就係車錢掛??最奇怪又話親子bbq,但係又要自已準備,邊度夠時間買,同埋拎到咁多野呀!我hb 話整d sandwishes 、chicken wings 帶去wor, 咪一樣要一早起身整。我寧願比多少少錢佢地包埋law
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

hi Fanny,

於鑽石山站,在站外乘91號巴士(終站清水灣)。於清水灣道及大坳門路口下車,沿清水灣道前行約20分鐘至清水灣郊野公園大坑墩場地(即清水灣郊野公園遊客中心)。 坐的士出番去既話,應該要行番出去大馬路先有得坐,或者call 的士。
張通告話食物自備wor, $80 應該真係車錢啦。自己去都冇咁貴
小青蛙部屋(ken媽)

複式洋房

20/12 party 我又報名先!

1. Wendy Sim (2A2C)
2. Emma (2A1C)
3. Bobo (2A1C)
4. Fanny (2A1C)
5. Elaine-lovelyfrog (2A1C)
6. Agnes (Tina Mami) (2A1C) - 2 yrs old lah, not B lah
7. June(junejunekoko) (2A1C)
8. Nik ma (2A2C)
9. ChongMaMa (2A1C)

大宅

我剛才又打去問學校luo. 原來唔包食物, 要自己帶. 都唔知係我老公睇通告睇d唔睇d. or 佢講d唔講d. 唔怪得佢話貴, 我仲話有幾貴呀. $80! 原來淨車資!
真係好多野攞, 走時得番我老公一個, 都唔知佢惦唔惦.

複式洋房

我都看見通告, $80只包車不包食物, 但風箏, 吹波波用品會包, 應該有d小禮物俾小朋友啩!
我都諗, 佢叫人燒烤, 到時有冇咁多燒烤爐? 那天是星期六,會有很多遊人, 需唔需要自己霸爐. 本來燒烤可以先一晚預備食物, 那朝早就不需要一早起身cook food, 但如果要自己霸爐, 那可能自己整定食物好d.

原帖由 lovelyfrog 於 09-11-5 10:02 發表
hi Fanny,

於鑽石山站,在站外乘91號巴士(終站清水灣)。於清水灣道及大坳門路口下車,沿清水灣道前行約20分鐘至清水灣郊野公園大坑墩場地(即清水灣郊野公園遊客中心)。 坐的士出番去既話,應該要行番出去大馬路先有得坐, ...

首頁

尾頁

跳至