跳至

首頁

尾頁

大宅

我個B都係勁易嘔奶,食完人奶嘔我都有D傷心,人奶來家麻,但呢幾日愈食愈少,前幾日佢cry得勁24小時唔訓,兒科醫生話係肚風,開左止嘔,胃氣同肚痛藥佢食,食左2日,見佢冇咁cry就冇食。

有冇人知止嘔藥,係咪真係可以止嘔,我BB成日嘔,但冇理由用藥去止..............

原帖由 tamakit 於 10-4-13 14:21 發表

甘佢依家幾耐食一次奶呀?一次食幾多,我呀B尋晚2AM食左70ML..以為佢食甘少實要再起多次身餵..點知訓到8AM,再食都係90ML..就訓..佢一向食140ML.我都怕佢唔飽..但C6講佢唔食由佢..我呀B係一次過食哂就OK..分兩次食就一 ...
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

男爵府

多泵多飲水咪有多d奶囉‧ 你都加油呀﹗

原帖由 ihui 於 10-4-12 22:19 發表
你好勁呀!一次過可以pump4,5安........我只係試過一次pump 100ml.......點樣可以多d奶呀?我而家要儲定第時返工俾阿囡食.......

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

男爵府

有智者事境成,加油呀﹗但勸你一句 唔好太近年紀,同埋要同亞大傾好先。

原帖由 ihui 於 10-4-12 22:22 發表
我係未生之前已計劃了......heehee
我想生龍bb......不過我老公就想一年一個........生夠四個.........但我就想隔年一個......一係就好似你咁.....打孖一齊黎

...

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

男爵府

咁快d帶亞囝去睇醫生,睇嚟真係幾嚴重咁嘅?

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-13 11:24 發表
之前冇的,但尋日咳,好明顯係有痰
同埋邊飲奶,邊咳,跟住就嘔哂,嘔左三餐奶
好似呼吸唔到個種
佢一嘔,我就跟住喊,驚佢食唔到野會死~~我老公話我痴

...

男爵府

你唔係唔係香港咩?

原帖由 carmen_sach 於 10-4-13 18:19 發表
你地d陪月掂吾掂?有無好介紹?

大宅

原帖由 mslo 於 10-4-14 01:07 發表
你唔係唔係香港咩?

我就黎返黎啦!

大宅

因為有鼻水,所以晚上瞓得唔好,瞓得到就唔願食,依家都係不定時

原帖由 tamakit 於 10-4-13 14:21 發表

甘佢依家幾耐食一次奶呀?一次食幾多,我呀B尋晚2AM食左70ML..以為佢食甘少實要再起多次身餵..點知訓到8AM,再食都係90ML..就訓..佢一向食140ML.我都怕佢唔飽..但C6講佢唔食由佢..我呀B係一次過食哂就OK..分兩次食就一 ...

大宅

睇完都係果句,分泌物多,轉下post等佢吞,鼻水就啜佢出黎,係一個正常BB的問題
兩個DR 都咁講

佢個人醒左,就會食,但呢幾日都好渴睡~~

原帖由 mslo 於 10-4-14 01:01 發表
咁快d帶亞囝去睇醫生,睇嚟真係幾嚴重咁嘅?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-14 11:17 發表
睇完都係果句,分泌物多,轉下post等佢吞,鼻水就啜佢出黎,係一個正常BB的問題
兩個DR 都咁講

佢個人醒左,就會食,但呢幾日都好渴睡~~

既然正常就唔好擔心啦!!!
我個囡呢幾日日頭都好渴睡呀!!!
可能天氣凍凍地...易眼訓姐@@

大宅

醒目開學勳章

原帖由 mslo 於 10-4-14 00:59 發表
有智者事境成,加油呀﹗但勸你一句 唔好太近年紀,同埋要同亞大傾好先。

但我要生果時我阿大應該仲細WO@@!!
爭2年算唔算近XDD
我PLAN會係龍年!O!

大宅

但瞓過龍,唔起身食,成6個鐘,又唔見佢介夜奶!

原帖由 kayeeee2009 於 10-4-14 11:37 發表

既然正常就唔好擔心啦!!!
我個囡呢幾日日頭都好渴睡呀!!!
可能天氣凍凍地...易眼訓姐@@

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-14 11:57 發表
但瞓過龍,唔起身食,成6個鐘,又唔見佢介夜奶!

日頭6個鐘?又耐左d wo!!
我個囡4粒鐘會醒黎飲奶架啦
(佢前一晚無咩訓到)!!
咁你個仔應該真係好累好累好累啦~

子爵府

我想問每日要pump幾多次,因有時bb食完,都好似無乜奶,咁咪無奶可以pump? 因我多數埋身餵。同埋我覺得我既奶量只係剛剛夠bb食,好似無乜多餘既奶可以儲起來........咁可以點呢?

同埋bb食得密,擔心pump完奶後,bb要食,個乳房又上唔切奶,咪點好?我就試過呢個情況,結果將岩岩pump出黎既奶俾bb食,咁樣又好似多此一舉......

我而家多飲水及食飯.......

原帖由 mslo 於 10-4-14 00:58 發表

侯爵府

呢個星期都唔知仲乜, 小b半夜就唔願訓, 最多只係小睡一個鐘都有, 直到就早上八點幾先訓, 今日仲要十點幾先訓, 我都攪到好無精神......

顛倒日子何時了

侯爵府

我琴日都有開始pump奶, 都係50ml咋 我係單邊餵媽媽奶, 因另一邊我已經完全放棄, 琴日飲魚湯都無谷奶, 另一邊就谷到爆奶

侯爵府

仲要多休息呀, 呢幾日夜晚我覺得唔夠奶咁, 因我比小b玩謝咗了

侯爵府

隔兩年我覺得ok架, 我隔咗5年半先生小b, 我覺得耐咗啲, 但好處係大女可以幫手湊小b.

我仲諗緊生唔生多個, 我都想博下係囝, 如果生的話, 都會隔兩年, 唔想佢同大女差得太遠.

原帖由 kayeeee2009 於 10-4-14 11:38 發表

但我要生果時我阿大應該仲細WO@@!!
爭2年算唔算近XDD
我PLAN會係龍年!O!

侯爵府

傾好都無用, 大的都會呷醋, 我由陀小b開始已經日講夜講佢會有個妹妹... 現實中, 係傾咗等於無傾, 每晚都同大女講訓覺先, 我湊咗小b訓後會入去陪佢, 點知晚晚都只係得個'喊'字

原帖由 mslo 於 10-4-14 00:59 發表

大宅

原帖由 霖格格 於 10-4-14 14:06 發表
我琴日都有開始pump奶, 都係50ml咋 我係單邊餵媽媽奶, 因另一邊我已經完全放棄, 琴日飲魚湯都無谷奶, 另一邊就谷到爆奶

下?咁你有無大細邊呀?
我前排又係咁, 左邊多過右邊好多, 有時會差100ml呀, 於是我密密比BB食右邊, 之後右邊開始上多少少奶,而家2-3餐右邊先會餵一餐左邊, 感覺好似平衡D...

大宅

原帖由 霖格格 於 10-4-14 14:14 發表
傾好都無用, 大的都會呷醋, 我由陀小b開始已經日講夜講佢會有個妹妹... 現實中, 係傾咗等於無傾, 每晚都同大女講訓覺先, 我湊咗小b訓後會入去陪佢, 點知晚晚都只係得個'喊'字

...

唉....一晚我去左沖涼, C6又愛心爆棚咁放晒大細B在房內訓, 點知小B喊,大B又唔肯放手比C6去抱小B,最後C6放左大B手去抱小B,大B就立即爆喊到好似跌左落地,我出到黎見到呢個情景, 真係覺得好對大B唔住, 佢而家17個月,咩都唔知,真係好慘

首頁

尾頁

跳至