自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 金瑪姬 於 15-07-11 發表知5

原帖由 chingcging 於 15-07-11 發表
我c6知喎!唔洗cap. 一早講明,我父母,我照顧,你父母,你攪掂。互不插手。真係有
大單都係睇對家頭,唔in ...
我同你都一樣,婚前我都覺得婚後要當另一半父母係自己既,所以我主動叫99做阿媽,但婚後發現99唔好惹,為免c6難做夾在中間,可以既盡量唔同99 接觸太多只維持飲茶食飯見面送禮算,因為覺得99太麻煩,成日口是心非要人估佢想點,我又唔係佢個女又冇相處過點知佢諗乜,揾我去孝順佢父母真係盞搞,所以已打消婚前傻念頭,同c6 傾好左自己父母自己孝順,咁講其實係唔想將來大家有咩期望/誤會,將心比己,我問c6 如果你放假得閒我叫你單拖揾我老豆飲茶再陪佢買餸你肯唔肯,c6 都話最好唔好啦.. 所以佢都體諒我唔會期望我去孝順佢父母,但萬一真係有起事上黎梗係會幫手,幫手都只係因為佢地係另一半既父母,幫既原因都只因為愛另一半,好難做到愛屋及烏,男人自己都做唔到何必為難個老婆? 做到尊重雙方父母都好足夠,始終6299長輩身份,要俾d 氣後生受容乜易, 為夫妻和陸聰明既都係隔開新抱同99好,除非99對新抱好好,新抱唔洗c6叫自然都會想親近99 啦.. 有邊個唔鍾意多個長輩錫自己..

男爵府

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 15-07-11 發

原帖由 Ol0314 於 15-07-11 發表
你開晒人地住邊
個背景仲講到咁詳細
熟人都知咩事啦
agree, 根本就係想推人一把

男爵府

引用:講得岩!!樓主等睇戲,心地唔好親戚,鐘意數

原帖由 taddy58 於 15-07-11 發表
講得岩!!樓主等睇戲,心地唔好親戚,鐘意數下表嫂的不是,同時葡萄表嫂係ftm, 引導哂d人去公審2公婆~~唔去 ...
話哂都係姑媽,都可以請假/假期上姑媽屋企幫手做家務買餸o者,又唔係日日,我個姑媽今年八十幾,兒孫滿堂,個孫今年仲生左對孖胎,但一樣冇人理老伴又走左日日呻悶日子唔知點過,有時仲喊住打黎咁,我媽接左姑媽上屋企食飯又陪佢傾計咁,其實親戚一場咁唔抵得應該用行動表達,怪表嫂做乜,講親既自己姑媽都一樣咁親架..

大宅

引用:Quote:原帖由 Jalameno 於 15-07-10 發表係

原帖由 maggie196 於 15-07-10 發表
絕對同意

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:心抱

可能樓主都覺得自己姑媽難頂,想焗表嫂上轎。

pomanlife    發表於 15-7-13 15:30

大宅

樓主,你講啲唔講啲,淨係講有利自己表哥既說話,但表嫂咁多年既付出就因為呢句說話而抹殺晒佢咁多年既功勞。我記得你一開始講過話表哥叫你表嫂日頭就上去幫手做下家務買下餸,而唔係變咗後期既得閒探下佢同哋陪佢哋飲茶,係兩樣嘢嚟架。

其實你冇聽過當時佢哋原本對話就咁就張人哋既家事放上網俾人公審真係唔啱囉。

我自己都做過FTM大半年,深知FTM既辛苦,仲要係個個以為你唔洗做好得閒既壓力同辛酸。經歷過既先會明。你表嫂呢句說話聽落好似好難聽,但係你表哥話佢唔幫就cut佢家人家用都好差囉,俾$5000外父外母就要你表嫂兩個家既家務都要幫手做? 咁你表嫂真係連個賓賓都不如,請個姐姐返嚟都係家務做一頭家,我係你表嫂都會心淡,覺得個老公當自己係姐姐,咁辛苦兩個小朋友上小學喇,日頭有小小時間都要我用到盡,日頭家務兩邊屋企撲嚟撲去,接小朋友返學又要接放學,夜晚溫書著飯洗碗? 咁搞洗呢份工真係7x24。 我係表嫂寧願我出嚟搵錢,我俾夠$6000你表哥連埋老爺奶奶,叫佢自己唔做工打理兩頭家照顧埋兩個小朋友起居飲食湊返學放學溫功課,到時睇下表哥頂唔頂得順。

所以我唔做FTM寧願做返WKM, 返工起碼有得坐,仲會個男人尊重你,因為好多人覺得俾錢先頭家叫付出,唔洗返工係屋企就唔洗做,其實FTM每日做家務企仲多過坐,辛苦好得倍。

yusostupid    發表於 15-7-12 15:52
^--^    發表於 15-7-12 15:26
Evilgrin    發表於 15-7-12 10:47

男爵府

引用:樓主,你講啲唔講啲,淨係講有利自己表哥既

原帖由 pugpugyan 於 15-07-12 發表
樓主,你講啲唔講啲,淨係講有利自己表哥既說話,但表嫂咁多年既付出就因為呢句說話而抹殺晒佢咁多年既功勞 ...
係啵,我初頭睇到都係每日上去,之後無啦啦唔同左,樓主改過內容定我眼花

男爵府

回覆 suetyiubb 的帖子

間唔中可以係一星期至二星期先一次, 但日日上真係不如賓賓.., 因自己除了一個屋企煮食, 家務, 重有細路的功課, 成績差又關晒FTM事...

suetyiubb    發表於 15-7-12 15:47

男爵府

呢個故事教訓左我地幾樣野 :

1) 唔好做ftm (無論自己定新抱)~
2) 唔好幫仔女俾首期 (費事老左無錢退休但又expect仔女有回報)~
3) 一定要求仔女俾家用 (無論多定少)~

最公平係2公婆都返工, 各自俾家用自己父母, 小朋友請工人湊, 搞掂

pomanlife    發表於 15-7-13 15:28

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

lala1016 發表於 15-7-12 17:20

到時又會有人講,6299 有錢都唔幫吓手,啲後生為上樓捱到死 . . . .
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

公爵府

引用:呢個故事教訓左我地幾樣野+:1)+唔好做ftm+(

原帖由 lala1016 於 15-07-12 發表

但又有人覺得請工人湊仔女係唔負責任的行為
呢度都見唔少
終之 做女人難

首頁

尾頁

跳至