自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

個班主任都有問題, 吾應該係個小孩面前咁講野, 真係會影響個小朋友成長

大宅

引用:我會當場認真問佢講夠未,禁我會當住小朋友

原帖由 cksy_bb 於 14-03-01 發表
我會當場認真問佢講夠未,禁我會當住小朋友面前數返佢幾不知所謂,小朋友有發展障礙,係進度同自控會同本身 ...
所以我心好痛,我只想比佢一個快樂既童年國際學校六歲只可收佢入P2及用英文學習更加吾適合佢, 希望佢吃得苦中苦,方為人上人啦。

大宅

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-3-1+22:04+

原帖由 chowqv 於 14-03-01 發表
讀主流無問題,不過入學前要同學校有足夠溝通,起碼新既班主任一定要知小朋友咩事。
我個仔派左學校,我已 ...
只係開學同左班主任講過,之前吾想麻煩社工,校長等因呢間學校課程繁重,只係錄音功課—班三十幾個都聽死個老師,重有讀書分享會,閲評,寫作評估,測驗,功課,考試等,但而家真係要煩—煩佢地先得,自己係到苦惱不是辨法,謝謝你

大宅

引用:投訴完,會有另一位老師安慰你話會注意,然

原帖由 carng.ng 於 14-03-01 發表
投訴完,會有另一位老師安慰你話會注意,然後你小朋友返學就慘喇
我都相信係,因學校係—好傳統既天主教學校,我為小兒選錯校,但之前考活動小學如真道,播道。音小又考吾到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小倩 發表於 14-3-1 22:11
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/index.php

小學概覽中,每間學校都要列出接受過特殊教育培訓的老師比例

呢個問題, 我問過學校老師(因我仔學校只得2%!), 佢話教育局只承認某一個課程(較general), 反而專科專教, 老師為左自己果科去接受專項培訓, 佢又唔count, 所以個%又不能作準

之前曾經寫過一個帖關於sen選校, 可以睇睇(不過要用電腦開, 手機唔識跳)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2688898&extra=page%3D4

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:小倩+發表於+14-3-1+22:11+http://ww

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-01 發表
呢個問題, 我問過學校老師(因我仔學校只得2%!), 佢話教育局只承認某一個課程(較general), 反而專科專教, ...
我仔學校個%都好低,但佢地處理sen 小朋友又真係好有經驗。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆:好吾好投訴個班主任?

應該扮可憐,等老師知道你都唔想生個有病的小朋友,投訴你個仔會無好日子過

伯爵府

引用:帶小朋友開家長會好令人反感我會考慮轉過間

原帖由 溋溋 於 14-03-01 發表
帶小朋友開家長會好令人反感我會考慮轉過間有愛心的學校
呢種情況其他學校肯收嗎?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+carng.ng+於+14-03-01+發表投

原帖由 josephbaba 於 14-03-01 發表
我都相信係,因學校係—好傳統既天主教學校,我為小兒選錯校,但之前考活動小學如真道,播道。音小又考吾到 ...
你區內有冇學校比較多sen支援?

大宅

引用:話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主

原帖由 josephbaba 於 14-03-01 發表
話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
一定要直接同校長傾吓,問佢究竟想點,質疑這位老師的專業資格,定第一年出來教書???!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

josephbaba 發表於 14-3-1 23:35
只係開學同左班主任講過,之前吾想麻煩社工,校長等因呢間學校課程繁重,只係錄音功課—班三十幾個都聽死個 ...
你無做過小一入學評估?白紙黑字俾佢地,一來佢地可以一年多一份錢去幫小朋友,仲有既,講過下好多時係唔記得,無上心。
何止要煩佢地,必要時,奉上2行眼淚。
要俾學校知,家長已經盡左能力去做。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

照情形睇,你仔仔唔適合讀依間小學,呢間學校要既係聰明學生,老師唔要跟唔上既學生,再讀落去,你仔仔只會活受罪。打電話去教育局講你既情況,唔係投訴學校,係叫佢地幫你安排轉校,尋找合適既學校。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:你應該即時stop佢

原帖由 0526 於 14-03-01 發表
你應該即時stop佢
Yes

總有離別的時候

大宅

引用:Quote:原帖由+josephbaba+於+14-03-01+發表

原帖由 sfmeow 於 14-03-01 發表
直接將依番說話向佢講,問佢有咩建議可以幫助小朋友唔專心?

投訴好似大件事左d ,不如你直接向佢講睇下佢 ...
俾著我當面省佢!

公爵府

josephbaba 發表於 14-3-1 18:31
話説家,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
你有冇講你小朋友既問題佢知呀?如果你講佢知都仲係咁,就揾社工傾,等社工同你協調一下會好啲喎,唔係咁落去個小朋友會好辛苦,分分鐘唔想返學就麻煩。
快樂擁抱我!

複式洋房

我朋友試過個老師同佢講話覺得照顧個細路成績差,叫我朋友考慮比人湊

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:有冇即時問佢,+咁你有冇任何\"實際\"建議+/+

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小一學校唔係會幫小朋友做評估?我仔只係講野唔清唔楚太長篇都有語言治療跟wo!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

josephbaba 發表於 14-3-1 18:31
話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
如果老師明知小朋友有先天性語言發展遲緩+尊注力不足, 就更加唔好大庭廣眾咁批評佢, 咩係因材施教老師應該好明白.(1) 小朋友都唔想自己樣樣差過人, 只係先天性問題, 佢自己都唔想.
(2)小朋友都有自尊心, 咁話佢更令佢自卑, 抬唔起頭做人, 亦影響社交.
(3) 鬧到佢驚, 怕咗返學, 怕咗老師, 失去學習興趣, 仲弊.
(4) 絲毫無幫助, 無實則建議既負面說話唔應該講, 尤其出自教育工作者口中.
(5) 極影響情緒及心智發展, 對學業, 成長, 性格, 思想, 社交有負面影響.

子爵府

老師有冇愛心比有冇受訓更為重要,愛與包容是做老師必要條件,特別是幼稚園、小學或初中。

首頁

尾頁

跳至