影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

cheapbombom,

《給深愛的你》,原來我有喎,你唔提個名我都唔知,沉睡中,下套煲佢都好喎。我有佢2005年演唱會既碟,佢一d都唔冷冰冰架,笑起上黎好親切。

睇睇下又唔洗忍,我覺得李威個樣一時時,佢個助手望落靚仔過佢喎。另外演丁曉彤個青梅竹馬男朋友,都唔錯,理套劇配角都幾好,除左來娣之外。

原文章由 cheapbombom 於 07-11-23 11:02 發表
SandyKL,

今日BK反應好快,希望真係一個好開始!

講起藤木直人,原來想下想下,我都睇過佢唔少作品,包括有《西洋古董洋果子店》、《高校教師》、《求婚大作戰》、《一升的眼淚》;我介紹個套原來叫《給深愛的你》,我認為佢 ...

琥珀宮

MagDog,

香港男仔玩自閉來,與人相處既溝通能力正逐漸退化。

《交響》漫畫未出哂架。我唔睇漫畫書,齋睇劇。

原文章由 MagDog 於 07-11-23 16:32 發表
hi cheapbombom,
你講d 韓男帥哥, 我都like啊.. 結了婚, 就連膽子都大了,哈哈..
hi sandykl,
是啊, 韓星真是似我們中國北方人.. 香港男仔有王子病...但沒有王子氣質..
nana i & ii, 我都有看movie, 1 好看些.. ...

伯爵府

SandyKL,

我唔鍾意Larry, 佢個樣太古惑啦, 一睇就知係食碗面反碗底既人, ni種男人無咩安全感!

反而, 我覺得李惠真係幾靚。雖然佢唔係真係大明星, 但拍埋女主角度, 真係立見高下。李惠幾有啊姐風範,輪廓又分明!男二呂勁都幾好, 又高大又對曉桐專一,要是現實生活中, 你明知跟暗戀的對象不會有機, 只是一個活在假世界裡的夢, 都唔會忍心踢走跟自己有婚約的呂勁返鄉下罷!

講番李威,di鏡頭拍得佢靚, di鏡頭拍得佢樣衰。不過, 佢係ni, 唔係靠個樣取勝, 而係佢高傲的性格, 不過, 以男人黎講, 佢皮膚算好, close up影佢塊面同個鼻時, 都唔見咩毛孔….hehe….只係, 佢個髮型真係

睇番di blog, 原來李威係拍<麻雀>之前一個月, “cool”左牙, 所以佢自認講對白時仍有點不習慣, 就住就住, 佢在blog向觀眾道歉呢! 另外, 有很多花絮鏡頭, 佢同女主角好玩得埋, 原來女主角才是鋼琴高手, 總之一休息, 佢地兩個就係鋼琴前一起彈琴彈到胞, 又互拍NG鏡頭! 台前幕後都是溫馨的一對!

原文章由 SandyKL 於 07-11-23 23:55 發表

《給深愛的你》,原來我有喎,你唔提個名我都唔知,沉睡中,下套煲佢都好喎。我有佢2005年演唱會既碟,佢一d都唔冷冰冰架,笑起上黎好親切。

睇睇下又唔洗忍,我覺得李威個樣一時時,佢個助手望落靚仔過佢喎。另外 ...

琥珀宮

你係唔係因為Larry個角色唔討好,所以有咁既感覺呢?睇你寫呂勁就感覺到。我都覺得呂勁唔錯,望落都OK,但高而瘦,稍遜。李惠正過女主角,理點毋容置疑,咁因為佢係劇中演一個非常受歡迎既女藝人,唔搵過靚正既女藝人黎演,又點會有說服力?

而且高峰愛上曉彤既原因唔係因為外表,係因為內在因素,心靈互通。曉彤係孔雀,與貴為鳳凰既高峰匹配,但同時顯得高傲。曉彤理隻小麻雀,平凡得黎,靈活聰敏而善解人意,理d優點係隻孔雀身上缺少。男人與女人,要一凹一凸,先會夾得埋架嘛,所以高峰會愛上曉彤一d都唔反駁,好自然。我對理齣劇既選角非常滿意。

我又覺得理個髮型幾襯李威喎,佢個樣如果襯d清湯掛麵髮型,會好老套平實。佢係之前駕車出意外去世台灣女藝人既男朋友,台灣娛樂報導方面,話佢幾風流,同好多女藝人傳緋聞,至於有幾真,就要當事人先知囉。

原文章由 cheapbombom 於 07-11-24 08:46 發表
SandyKL,

我唔鍾意Larry, 佢個樣太古惑啦, 一睇就知係食碗面反碗底既人, ni種男人無咩安全感!

反而, 我覺得李惠真係幾靚。雖然佢唔係真係大明星, 但拍埋女主角度, 真係立見高下。李惠幾有啊姐風範,輪廓又分明!男二呂勁都幾好, 又高大又對曉桐專一,要是現實生活中, 你明知跟暗戀的對象不會有機, 只是一個活在假世界裡的夢, 都唔會忍心踢走跟自己有婚約的呂勁返鄉下罷!

講番李威,di鏡頭拍得佢靚, di鏡頭拍得佢樣衰。不過, 佢係ni, 唔係靠個樣取勝, 而係佢高傲的性格, 不過, 以男人黎講, 佢皮膚算好, close up影佢塊面同個鼻時, 都唔見咩毛孔….hehe….只係, 佢個髮型真係

睇番di blog, 原來李威係拍<麻雀>之前一個月, “cool”左牙, 所以佢自認講對白時仍有點不習慣, 就住就住, 佢在blog向觀眾道歉呢! 另外, 有很多花絮鏡頭, 佢同女主角好玩得埋, 原來女主角才是鋼琴高手, 總之一休息, 佢地兩個就係鋼琴前一起彈琴彈到胞, 又互拍NG鏡頭! 台前幕後都是溫馨的一對!

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-11-24 23:14 編輯 ]

翡翠宮

我看到第3集, 對啊..呂勁算幾好樣,高高瘦瘦 是台灣人嗎? 李惠, 我有看過她在放羊..幾高, 樣都ok. 不過有一樣地方,她always look good. 對眼,又不太浮腫&黑眼圈, 好羨慕..makeup 都不是太heavy..

原文章由 cheapbombom 於 07-11-24 08:46 AM 發表
SandyKL,

反而, 我覺得李惠真係幾靚。雖然佢唔係真係大明星, 但拍埋女主角度, 真係立見高下。李惠幾有啊姐風範,輪廓又分明!男二 ...

伯爵府

SandyKL,

我都知di di 啊, 去世個位女藝人,係李威的前度女友, 好似係李威因為拍了<天堂來的孩子>與劇中女主角林怡蓉撻著, 導致兩人分手的!唔知係咪李威個底唔好, 定係佢父母一心當晒李威係女婿, 分手後女藝人的父母好憎李威, 甚至佢喪禮都唔比佢出席! 印象中, 當時報章猛"church" 住二位男星, 一係李威, 一係仔仔, 嘩, 報紙見到佢地殘到不似人形, 仔仔暴瘦, 而李威亦大受打擊而情緒極度低落等等, 透過經理人表示, 不能親自送佢曾經愛過的人最後一程, 係佢畢生最大的遺憾, 希望佢父母開恩, 但最後都唔比佢出席! 此外, 李威自從跟林怡蓉一起後, 好似改變了不少, 起碼傳媒說他為了女方介煙, 一直無再吸過, 到現在, 佢地好似仍是一對, 我對李威的認識就係咁多, 大部份都係負面的!

超對同意你的分析, 兩個太似的人, 係好難相處的, 愛情微妙之處, 就係互補不足, 好似高峰個種男人, 跟本係要一個對佢體貼入微, 重視心靂交流的伴侶, 而不是終日只顧自已事業的大忙人! 去到第四至五集, 已明顯見到女角已俘虜左佢既心, 例如, 高峰已習慣女主角替佢打呔同互寫字條留言, 佢亦曾經要求李惠幫佢打呔, 李惠眇左佢一眼, 只淡然說了一句, 打唔到咪唔好打囉, 邊有人在意便離開了...又例如, 佢同李惠相處時間太少, 佢又提出, 不如大家互相寫紙條留言, 作情侶之間另一種溝通, 女角仲笑佢無聊....仲有好多例子, 不過唔講啦, 因為你地應該未睇到...

所以, 一段感情出現問題, 都唔係一朝一夕, 我很同意高峰當日點解被迫婚而唔就範, 因為, 過唔到自己心底裡個關! 有時, 引申入現實生活, 我身邊有一位好同事, 佢亦為自己的感情苦腦, 佢跟男友拍拖12年了, 同居了4年, 佢已過32歲, 最近有點不安, 問男女大家將來如何? 佢男友只說, 大家還年輕, 不急於結婚, 傾多幾次, 男方直頭要求女方搬走, 因為唔想傾結婚的問題, 仲說我朋友給她太大的壓力!

坦白講, 旁觀者當然清, 只是, 朋友仍對一段12年的感情寄予厚望, 見佢地越見越少, 我就不樂觀了, 可是, 當事人已將12年青春投放在一個男人身上, 不是就理智可以主導一切! 最慘係, 我朋友好靚, 人又好, 多年來, 佢身邊不斷有人追, 只是佢一心對住男友......唉, 套用高峰臨結局前說的一句話, 就明白男人諗咩啦!

原文章由 SandyKL 於 07-11-24 23:08 發表

你係唔係因為Larry個角色唔討好,所以有咁既感覺呢?睇你寫呂勁就感覺到。我都覺得呂勁唔錯,望落都OK,但高而瘦,稍遜。李惠正過女主角,理點毋容置疑,咁因為佢係劇中演一個非常受歡迎既女藝人,唔搵過靚正既女藝人 ...

伯爵府

MagDog,

我都有看放羊, 我覺得李小冰係麻雀入面仲靚, 原來, 佢同李威都合作過幾次了, 不過, 我真係一點印象都無, 我直頭想唔起李威係放羊有出過場添! 死唔死!

原文章由 MagDog 於 07-11-25 01:49 發表
我看到第3集, 對啊..呂勁算幾好樣,高高瘦瘦 是台灣人嗎? 李惠, 我有看過她在放羊..幾高, 樣都ok. 不過有一樣地方,她always look good. 對眼,又不太浮腫&黑眼圈, 好羨慕..makeup 都不是太heavy..

...

[ 本文章最後由 cheapbombom 於 07-11-25 09:03 編輯 ]

大宅

MagDog, SandyKL, cheapbombom,

無上黎幾日, 差di追唔到你地di message添!

個位意外過身的女藝人叫許瑋倫, 同小美拍過<惡男宅急便>, 所以小美都傷心了一陣子!
你們闡釋對愛的理論, 我全部贊同 , 總之, 男人開始做出一di 怪異行為時, 已經代表佢地=中左招, 佢地唔肯認or唔知唧! 好似啊高先生肯送扭蛋比曉桐, 已証明佢在對方心中已佔了一席位, 以佢咁既大男人性格, 做埋ni di野, 真係唔合情理, 但係愛情就係咁令人失常性了...反觀, 李惠只懂取笑佢, 因為係佢女友心目中, 佢只重視物質, 如一個LV袋or一份演藝合約...ni di咪無晒情趣囉!

講住咁多先, 我盡量join你地個gathering, 但機會渺茫, 因為我星期六日都要進修...:-( :-( :-(

原文章由 cheapbombom 於 07-11-25 08:56 發表
SandyKL,

我都知di di 啊, 去世個位女藝人,係李威的前度女友, 好似係李威因為拍了與劇中女主角林怡蓉撻著, 導致兩人分手的!唔知係咪李威個底唔好, 定係佢父母一心當晒李威係女婿, 分手後女藝人的父母好憎李威, 甚至佢 ...

翡翠宮

kawaidesu,
Oh, 今次見不到你..下次有機會呢! btw,你去進修, 真令人佩服&"我"蠶"愧" 我最近修韓,日文化&語言和家政..

禁止訪問

大宅

MagDog,

你咪仲勤力! 你學韓文? 係咪因為受韓劇影響呢?
E家煲緊咩啊, 我等緊<公主小妹>出碟!

原文章由 MagDog 於 07-11-26 00:40 發表
kawaidesu,
Oh, 今次見不到你..下次有機會呢! btw,你去進修, 真令人佩服&"我"蠶"愧" 我最近修韓,日文化&語言和家政..

大宅

lyf,

李威係<鬥牛要不要>, 又將di頭髮拉番直, 仲同小美同爭一女, 真係好期待! 當然, 我一向鍾意小美, 但現在又唔想李威因苦戀而太慘, 有di矛盾添!

同你一樣, 我睇到ni part時, 好投入! 真係比想像中好睇!:-(

原文章由 lyf 於 07-11-26 11:12 發表
我都睇緊麻雀愛上鳳凰, 睇到佢地返台灣結婚...好好睇呀...李惠係台灣係model黎嫁,佢同李威係"放羊"都做得好好,但係"放羊"既李威我就唔like啦,因為佢笑個時d堙屎呀走晒出黎,個樣又瘦d...呢套就好好多啦... ...

翡翠宮

韓文,哈哈.. 我只是常常煲劇吧.. 不要讓我擾亂視聽.. 我在煲"麻雀"..eee..那個呂勁越看越好樣ops:" /> ...我估他有6'2"..輪廓也好..有些少似"吳智昊"..他是台灣人嗎??? 不過,style一定要enhance一下.. 套dvd好朦, 看不到他的名字..

原文章由 kawaidesu 於 07-11-26 12:47 PM 發表
MagDog,

你咪仲勤力! 你學韓文? 係咪因為受韓劇影響呢?
E家煲緊咩啊, 我等緊出碟!

大宅

MagDog,

男2個名叫金佳, 聽都未聽過, 新人罷! :tongue:
話又說回來, 我地又識得幾多個大陸藝人吖!

原文章由 MagDog 於 07-11-26 17:44 發表
韓文,哈哈.. 我只是常常煲劇吧.. 不要讓我擾亂視聽.. 我在煲"麻雀"..eee..那個呂勁越看越好樣ops:" />ops:" /> ...我估他有6'2"..輪廓也好..有些少似"吳智昊"..他是台灣人嗎??? 不過,style一定要enhance一下.. 套d ...

[ 本文章最後由 kawaidesu 於 07-11-26 20:12 編輯 ]

琥珀宮

MagDog,

同意,李惠係我見既台灣女藝人中,最有質素一個,外型比大S更正,不過兩者吸引度相當,因大S有甜美既笑容。

原文章由 MagDog 於 07-11-25 01:49 發表

...

琥珀宮

台灣人俾我印象真係好橫蠻,以前係電視上常見到台灣既立委大打出手。我第一次貼身見識係馬來西亞雲頂,俾個台灣中年男人粗魯地夾硬推開越過我,從未見過對女人咁唔尊重既男人。

鄧麗君法藉男友都唔好得李威及仔仔好多架咋,鄧父母都好敵視理個男友,視佢為令佢離世既人,真係好難理解佢地上一輩台灣人既諗法,而佢地又咁親近美國,卻絲毫學習唔到大方大體。

未睇到留字仔果處,其實睇睇下,我覺得劇情有d似似地《巴黎戀人》。有冇發覺,李惠果類型似高峰既媽媽? 男人會下意識搵與自己母親相似既女人去愛,我想高峰對自己母親又愛又恨,所以找到了,又未能跳下去,唔通理d係潛意識對母親既陰影?

哦,最近睇本雜誌,寫男人本能在近代有轉移既趨勢:男性舊本能---鬥爭能力變為逃走能力、生殖本能變為草食本能(食齋!)、父性本能變為壞孩子本能,幾好笑不過又幾真確喎。我想女人不斷進化,可能就係令男人退化既原因。我想你朋友應該幾有本事既女人,於是佢個男朋友感覺男人尊嚴受到威脅,於是落荒而逃。如今香港太多理類女士,又太多退化中既男士,所以單身女仕數目漸漸增多。

人就係咁架勒,心永遠都被眼睛蒙蔽,睇見眼前既事物,就認定必定最好,再唔能夠客觀往前看。到清醒既時候,好彩既人會拾得快樂,唔好彩既人就會抱憾終生。

原文章由 cheapbombom 於 07-11-25 08:56 發表
SandyKL,

我都知di di 啊, 去世個位女藝人,係李威的前度女友, 好似係李威因為拍了<天堂來的孩子>與劇中女主角林怡蓉撻著, 導致兩人分手的!唔知係咪李威個底唔好, 定係佢父母一心當晒李威係女婿, 分手後女藝人的父母好憎李威, 甚至佢喪禮都唔比佢出席! 印象中, 當時報章猛"church" 住二位男星, 一係李威, 一係仔仔, 嘩, 報紙見到佢地殘到不似人形, 仔仔暴瘦, 而李威亦大受打擊而情緒極度低落等等, 透過經理人表示, 不能親自送佢曾經愛過的人最後一程, 係佢畢生最大的遺憾, 希望佢父母開恩, 但最後都唔比佢出席! 此外, 李威自從跟林怡蓉一起後, 好似改變了不少, 起碼傳媒說他為了女方介煙, 一直無再吸過, 到現在, 佢地好似仍是一對, 我對李威的認識就係咁多,....

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-11-27 01:28 編輯 ]

琥珀宮

kawaidesu,

小美=仔仔?我對台灣男藝人既別號真係記唔到入腦,分得出F4各人名字覺得自己已好了不起勒。我知仔仔對許瑋倫既死好傷心在意,但最難得係大S理解佢喎,希望佢兩個能長久。

大男人最易俾小女人收服囉,相對黎講,大女人都最易被小男人征服。
進修當然緊要啦!你都好難得喎,真係好學勒! 第時有機會再見面啦,若有緣點都會相遇既。

原文章由 kawaidesu 於 07-11-25 15:10 發表
MagDog, SandyKL, cheapbombom,

無上黎幾日, 差di追唔到你地di message添!

個位意外過身的女藝人叫許瑋倫, 同小美拍過<惡男宅急便>, 所以小美都傷心了一陣子!
你們闡釋對愛的理論, 我全部贊同 , 總之, 男人開始做出一di 怪異行為時, 已經代表佢地=中左招, 佢地唔肯認or唔知唧! 好似啊高先生肯送扭蛋比曉桐, 已証明佢在對方心中已佔了一席位, 以佢咁既大男人性格, 做埋ni di野, 真係唔合情理, 但係愛情就係咁令人失常性了...反觀, 李惠只懂取笑佢, 因為係佢女友心目中, 佢只重視物質, 如一個LV袋or一份演藝合約...ni di咪無晒情趣囉!

講住咁多先, 我盡量join你地個gathering, 但機會渺茫, 因為我星期六日都要進修...:-( :-( :-(

大宅

我想問一下,到最後是否男主角都是選擇了李惠呢?

伯爵府

SandyKL,

無錯, 印象中上左年紀既台灣男人真係幾野蠻,脾四仲好火吓添, 睇新聞不時見到啦, di政客一句唔埋兩句就掟台掟椅, 話車埋去就車埋去, 咪話唔恐佈! 不過, 新一代的俊男, 變得好柔弱了, 你睇下仔仔、賀軍翔(小美)、鄭元暢(小綜)、吳尊ni類小生型, lumdi妹妹仔/師奶兵團幾掂? 佢惡死我地閃晒嫁啦….

大男人愛小女人, 小女人成世好似欠左大男人, 似乎係定律黎嫁啦! 咁你的愛情又係邊一種? 自問,我份人好傳統下, 屋企di野比晒老公搾fit, 要不然, 佢點會覺得自己重要? 男人好似細路, 咪又係要tum tum , 總之, 我相信自古以來, 女人的智慧總係要比男人高一點點, 反而要扮叻的, 在家中認第一的, 就是最蠢的女人! 我認識一位教大學的朋友, 都係衰係女方越來越要話事, 仲要係佢四十幾歲時, 先發生婚外情, 慘在佢地既第三者, 係無咩學職既女人, 証明男人天生自以為係英雄/大俠, 佢地唔會記得當年點同你捱生捱死, 小鳥依人至啱叻! 我仲唔學精di? 我咩都比老公話事, 咩都讚佢叻, 讚佢有眼光, 我開心之餘, 又樂得清閑!

Ni一代婚姻, 真係好薄弱, 所以, buy上一代的夫婦相處之道, 我地上一代, 一結就一生一世啦, 幾好? 所以, 對感情, 我一向唔貪心, 從一而終。可能係咁, 就變成外表專一, 內裡花心囉 (限指睇劇時, 好容易鍾意上男主角, 但又好容易變心), 透過成日換畫, 感覺自己又年輕了, 因為, 有點點愛情滋潤, 但又唔需付出任何代價, 我諗, 係我容許自己思想上花心, 現實生活中對老公一條心的方法來平衡自己! 好在, 到左我ni di年紀, 又唔會麻木到追星! 自己執生啦!

ni個心態, 真係幾自由, 透過睇劇, 真係睇透人生, 所以, 學會更珍惜眼前人, 對嗎?

原文章由 SandyKL 於 07-11-27 01:26 發表

台灣人俾我印象真係好橫蠻,以前係電視上常見到台灣既立委大打出手。我第一次貼身見識係馬來西亞雲頂,俾個台灣中年男人粗魯地夾硬推開越過我,從未見過對女人咁唔尊重既男人。

鄧麗君法藉男友都唔好得李威 ...

大宅

回覆 #7 rclamlam 的文章

同意

可能是大家講得太好,所以都有所期望,結果.. 我都係飛碟睇
盲目的愛他們 8-)

首頁

尾頁

跳至