夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

回覆:momojoyse 的帖子

佢兩個都在計較邊個付出多啲,好冇意思呢

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔會

大宅

回覆:如果層樓無你地名,你會唔會供

無名就梗係唔供喇

侯爵府

唔會!咁點解當初唔寫你名,佢lum市先用佢名

男爵府

引用:Quote:原帖由 nemrak 於 14-09-20 發表我c6

原帖由 eggcarol 於 14-09-20 發表
點解你咁儍?

如果個男人真心愛你,第一層樓應該寫你名,唔好話我大想頭,因為我老公未結婚前已經買左樓、 ...
Me2, 點解唔可以調番轉,我老公乜都寫晒我名,2公婆咁計較其實好辛苦

littleredhat  咁係你老公不同你計較   發表於 14-9-21 18:35
littleredhat  咁係你老公不同你計較   發表於 14-9-21 18:35
littleredhat  咁係你老公不同你計較   發表於 14-9-21 18:33

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 14-09-20 發表佢

男爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由 nemrak 於 14-09-20 發表其實

原帖由 pigpeppapig 於 14-09-21 發表
你c6因為咁唔gur... 佢個人都好均真喎
佢平時都唔係咁,去旅行,出街食飯佢俾哂佢都無所謂

唔知佢呢排係咪工作壓力大啦

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 pigpeppapig 於 14-09-21 發

珍珠宮

引用:實際啲諗, 假設賣樓有錢賺,C6 會唔會因為你

原帖由 temilyt 於 14-09-20 發表
實際啲諗, 假設賣樓有錢賺,
C6 會唔會因為你月供 3000 分返啲俾你?
佢除了供樓, 所有家庭開支都負責埋, 你俾$3000 咪當交租囉, 2 公婆唔駛計到盡嘅, 就算佢將來變心要離婚, 你都可以分佢身家架喎

水晶宮

回覆:Lovelovebear 的帖子

係囉,都係三千啫,平日駛用屋企開支佢咩都俾哂,照睇又唔似咁計較,兩公婆自己又有返工分坦下都冇所謂,反正要分有冇名根本唔關事,其實樓主係咪要了解下老公財政壓力呢……

nemrak  你岩,會試下,多謝你   發表於 14-9-21 23:15

伯爵府

引用:我c6最近買左層樓,佢名既,因為打算第時市

原帖由 nemrak 於 14-09-20 發表
我c6最近買左層樓,佢名既,因為打算第時市lum用我名買多層,唔駛俾額外印花稅。

每月供兩萬幾,我象徵式 ...
如果佢次次鬧交都甘講, 唔會供! 叫佢自己供晒佢! 俾返之前供左果d妳tim呀!

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

你老公比錢時好似好大方,實質好少家。當你有能力又想比個安穩的家與家人時,根本唔會用供壓另一半。當然唔知樓主老公係咩情況下用供壓你,用咩語氣或用詞。但如果兩個都有經濟能力,用供樓來壓你就好小家。

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

得罪其他JM講句,在我眼中,兩夫妻都有一定經濟能力,又互相信任,除個性上睇睇錢較重外,應該好少好計較。簡單點,開個共同戶口,每人每月入定額入戶口用作日常開支,唔會有爭拗。
有JM話第一層樓一定係太太名,唔係唔同意,但係而家機制下,要簽文件declare買家﹙即太太﹚係ultimate owner. 如果首期同供樓都係老公,而太太反面時,老公同太太分身家聲稱物業實質擁有人係老公時,太太要為聲名書負上刑事責任,小心問清楚律師先

複式洋房

其實樓主有收入,一個月比三千,所有家庭洗費都係老公比曬
一個會咁做既男人未衰得曬
我覺得妳同老公鬧交
佢咁講似係介意妳對家庭付出少
而且jm話靠佢比家用就死,其實家用係駛係屋企既
咁佢都出曬家庭開支啦
Anyways 感覺你地两人都有點計算
如果係咁,仲諗跌左買多層咁複雜,聯名就冇曬心結
其實本身我同老公買樓都係想用一個人名,又係想跌買多層, 佢話用我名(我有staff mortgage) ,但我拒絕左,寧願joint name
就係唔想佢心有任何心結
將來再買將來先算囉

大宅

供樓好大壓力,加你名,一人供一半,在這年代大家説公平,既然你老公有能力,你都唔弱,同甘共苦,減少磨擦。你都明白點解只有你老公名,為了唔知的未來,印花稅?若你不願供你老公名下但又屬你們的家,你便立即買多層,你又有你名下物業,出租後幫補兩層樓供款。而且這樣你才能體會老公的想法和壓力。

potatorubby    發表於 14-9-24 18:40

複式洋房

層樓係我名,我老公供大半我供少半,佢都冇同我計……

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:nemrak 的帖子

唔會供

人生本是苦

子爵府

Of coz not la!!

子爵府

回覆 nemrak 的帖子

如果次次吵架或鬧意見時,
你C6都提及這點,
可見他很介意,
其實是否可以好好商量?
你們已經是夫妻了,
如果在這個問題上各執一詞各不相讓,
損失的不是錢,而是你們的感情,
問問你C6,他想你投入多少?
畢竟這層樓沒有你的名字,
女人想要的是保障,
他覺得你沒有付出,
那要每月給多少才是有付出?
為何在買樓前沒有大家好好商量?
兩夫妻最需要好好溝通,
其實就算你給錢,
只要你有銀行紀錄,
以後大家有甚麼的爭吵,
都可以證明你在這間屋是有份有投入的,
你愛C6嗎?他如對你好,
你也要站在他的角度去看看,
去設身處地去想,
其實他在煩惱甚麼?
很多男人都把問題和不滿放在心上,
難得他現在說出來,
你們之間應讓好好談談。
mc <()>

別墅

回覆 nemrak 的帖子

絕對唔會供,我而家層樓,首期同供樓都係我老公俾晒,但係淨係寫我名,佢話咁樣係保障我將來既生活

首頁
23456...7

尾頁

跳至