自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:勁嬲,喺匯豐度覺得受到不平事,請問可以去邊度投訴呢?(

嘩,咁大間銀行咁差架

伯爵府

引用:唔識,但覺得個職員真係唔禮貌!無諗過開個

原帖由 SW_Ball 於 14-12-24 發表
唔識,但覺得個職員真係唔禮貌!
無諗過開個户口要查家宅....
幫推!
因為驚洗黑錢。
就算而家入現錢多過5萬都會問來源,如果話由a銀行取出來,要有証明,否則吾可以入。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

推到上報紙

大宅

回覆:勁嬲,喺匯豐度覺得受到不平事,請問可以去邊度投訴呢?(

我都試過去旺角HSBC總行開戶口,個男職員一聽到我話開戶口已經黑面,係黑都好燶喎,成個過程好似被人審咁,問我戶口做咩架,本身有1個仲咩再開多個

瑪瑙宮

引用:我喺單親媽咪,因為前夫要個大仔自己開戶口

原帖由 bulldemon 於 14-12-24 發表
我喺單親媽咪,因為前夫要個大仔自己開戶口話可以過零用錢俾佢,所以要我帶佢開個匯豐戶口。
兩星期前去過 ...
去平機會

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:bulldemon 的帖子

我會即刻同經理投訴

公爵府

引用:樓主,唔好嬲!我係卓越客戶,户口過7位數

原帖由 i_love_pampers 於 14-12-24 發表
樓主,唔好嬲!我係卓越客戶,户口過7位數存款,幾年前同我仔開都開唔到!HSBC唔like 小朋友户口,問我好多 ...
我戶口冇你咁多,幾年前阿女幾個月大,開戶口入利是錢,得萬零蚊,好順利喎,俾咗地址證明,身份証明文件就搞掂,當時我自己喺滙豐已有兩個戶口!

男爵府

件事剛話咗俾自己屋企人知,屋企人同我打咗去生果日報投訴熱線,佢哋聽完已經話會跟進我今日件事。
我只係要間銀行就拒絕我申請問題同埋個女職員冇一次過講明拒絕原因,而要我俾完一樣又一樣嘅文件佢都話唔開得,要佢哋俾個合理解釋我,不過我已經唔會再去申請呢間銀行。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 eeb 於 14-12-24 發表可能人

原帖由 wowwowdot 於 14-12-24 發表
對,ebanking要收錢
係埋hs to hs, hsbc to hdbc就唔使手續費?

伯爵府

引用:我做單媽唔係我錯,我唔會唔開心,只係個經

我做單媽唔係我錯,我唔會唔開心,只係個經理同個女職員係都話要父母攪,我到最後已經嬲到大大聲話明自己離 ...
樓主,其實小朋友過左11歲,係唔需要父母一齊去開戶口的,只要小朋友帶出世紙正本,加父或母名的住址証明就可以。加$500就可以開戶
照你咁講,一係個職員為難你,一係溝通上出現問題。你下次去城市中心個間,可能個邊職員好相遇d.

伯爵府

當然記得帶埋小朋友身份證

大宅

我小朋友存5仟蚊開户口(中銀),職員都有問户口點用,我答儲零用錢,順利開咗。中學生係無銀行簿仔,寄月結單。

公爵府

我喺單親媽咪,因為前夫要個大仔自己開戶口話可以過零用錢俾佢,所以要我帶佢開個匯豐戶口。
兩星期前去過 ...
因為而家銀行開戶口要必須問客人資金來源、交易次數及交易金額、開戶用途,是金管局要求的,不是銀行要求,地址證明方面就算過咗一日都唔得,如果你報稱有工作做亦要問月薪、公司名稱及職位,亦是金管局要求,其實職員都唔想問咁多問題,實比人鬧。希望你會明白。

MsBusy    發表於 14-12-24 22:21

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+bulldemon+於+14-12-24+發表

原帖由 cibewong 於 14-12-24 發表
因為而家銀行開戶口要必須問客人資金來源、交易次數及交易金額、開戶用途,是金管局要求的,不是銀行要求, ...
多謝解釋

水晶宮

有無記下佢個全名?
日期時間人名 - 投訴
佢哋有cctv 會錄低

水晶宮

我明白金管局要防止洗錢
但佢問嘅嘢 唔關事

男爵府

我的育兒心得勳章

我前幾日先開左個小朋友戶口,雖然個新手做野做到亂晒龍,但係無問我咁多奇怪問題。

大宅

回覆:芝芝吉 的帖子

唔係吓嘛? so far 我冇試過咁樣, 最近存20萬cash都冇問題喎

大宅

引用:Quote:原帖由 SW_Ball 於 14-12-24 發表唔

原帖由 芝芝吉 於 14-12-24 發表
因為驚洗黑錢。
就算而家入現錢多過5萬都會問來源,如果話由a銀行取出來,要有証明,否則吾可以入。
唔係吓嘛? so far 我冇試過咁樣, 最近存20萬cash都冇問題喎

大宅

兩星期前去過 ...
佢網頁有個聯絡電郵,妳send to 投訴就得

八公一名

首頁
23456...9

尾頁

跳至