自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆:964000 的帖子

我其實最想見到的所謂教育家的後代,在這類模式的教育下,如何應付?開心嗎?

侯爵府

小學中文tsa 難到嘔,仲話係基本能力

侯爵府

香港人多,讀書都是一大班平庸的陪太子讀書,真的靠知識脫貧係好少好少,其他借錢讀大學個班出來都是搵萬靚兩萬,做地產aa 裝修分分鐘搵仲多,難怪班後生咁不滿。咁努力讀書都俾人話廢青,事實香港教育唔係有心教,只是想揀班精英出來。

大宅

回覆:964000 的帖子

我曾經問過老師呢個問題,佢答我程度同以前一樣,而且間間學校都差唔多。最慘係成積唔好,只會係家長問題,唔同以前交個仔女比學校,放學煮餐飯俾細佬咁簡單。

珍珠宮

BK Milk勳章

呢個世界到處都係人比人

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

幼稚園同初小仲迫到,高小同中學啋你都傻,所以幼稚園小學迫得咁緊要咁辛苦怕左讀書,大d會好反叛,除非個小朋友本身好有上進心

公爵府

引用:我曾經問過老師呢個問題,佢答我程度同以前

原帖由 nrjowepq 於 15-01-04 發表
我曾經問過老師呢個問題,佢答我程度同以前一樣,而且間間學校都差唔多。最慘係成積唔好,只會係家長問題, ...
nonono la....除非小朋友天資有咁上下,否則小一呢個適應期都幾難捱。記得上年家長日,個個家長叫救命。中文深左好多係事實,學校老師都承認左,因為要同大陸接軌,加上早年教改。現今家長承受既壓力絕對唔係我地父母年代既果種。趁仲係幼稚園階段,多識字唔係壞,因為一上小一已經係閱讀理解同常識超多生字要識,識字量唔夠要追就發現間時太少。

另外,由於近年提倡少抄寫少功課,但考試程度深左,變相家長工夫做多左。

真係唔好怪咁多家長變怪獸,其實好多家長都珍惜親子關係,希望佢地可以愉快學習,但形勢所逼,萬般無奈。

子爵府

引用:小學中文tsa 難到嘔,仲話係基本能力

原帖由 homommy 於 15-01-04 發表
小學中文tsa 難到嘔,仲話係基本能力
無錯,我當年會考中文攞A,依家阿女P.4,有時佢中文tsa功課做完我check完,返學校老師改得出黎都係錯

珍珠宮

引用:以前我地年代讀書已經叫填鴨色,而家諗住有

原帖由 yin-ting 於 15-01-04 發表
以前我地年代讀書已經叫填鴨色,而家諗住有咩D活動教學,會無咁悶,点知都係。。。。唉

...
有中國人就有填鴨式,因為中國人唔相信人會自律,唔相信人會有上進心,認為唔迫唔成材,認為呢一刻唔得就等於永遠唔得!

活動教學只係形式上變,心底諗法唔變,什麼教學模式都一樣

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ACB 於 15-01-04 發表近來同

原帖由 OforOsaka 於 15-01-04 發表
識唔代表乜野,但當好多野個個識你小朋友唔識………會影響自信
討論下,唔好介意

我認為小孩嘅自信心唔係一定係要同人比較出來,基本上係由父母教育出來的。如果父母唔將小朋友去比較,而係教小朋友每個人都有自己talent, 並且刻意發掘加多讚賞佢叻嘅野(即使個樣野大人睇好無聊都好), 小朋友自己會搵到自信。

有自信嘅人,再教佢裝備好自己,機會一來,自然成材!

伯爵府

引用:比我幾廿年前深咁多,咁佢地到讀大學時係咪

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
比我幾廿年前深咁多,咁佢地到讀大學時係咪再深過我地大學D野?將來佢地中英文語文程度會再好D嗎?定死肯爛 ...
一定係後者,你問下自己當年考試的內容你仲識幾多?我就一早所有東東都唔記得晒啦!

珍珠宮

引用:Quote:chulalala 發表於 15-1-4 20:37 真係

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
咁你驚吾驚入吾到好的小學,跟著又入吾到好的中學?而家好多人都只會驚學得比人少,蝕了
又見有些讀國際學 ...
係呀,有d 家長真是諗得太多太遠啦!

hea 嘅幼稚園可能真係入唔到谷嘅小學,但幼稚園,小學,中學係三個分水嶺,我睇過唔少朋友的仔女讀hea 幼稚園,入到hea 小學,但係就係因為唔谷,夠空間比小朋友自由發展,考到勁好中學,成績仲好驕人,仲要唔係個別例子。

其實好多小朋友(特別係男仔) 嘅開竅時間係中學,突飛猛進,好可惜而家好多家長都好怕小朋友落後於人,寧願拔苗助長,谷到佢地細細個已無晒學野嘅興趣,到中學已得返半條人命,仲開嘜鬼竅呀!

都唔明,經歷過90/千禧世代愈谷愈衰嘅經驗,點解新一代家長仲要持續錯落去,結局已係可預見,但又要做,又要呻,最可憐班小朋友

子爵府

channba31 發表於 15-1-4 18:48
老退佬年齡很快年輕化
情緒病都會好左
我覺得
yes,腦退化,我覺得有quota,要還的,且看將來,但發現時已犧牲左呢一代。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

964000 發表於 15-1-4 17:33
就係囉,外國的幼稚園初小只是玩玩玩,最後人地D大學程度,又吾見差過我地個D,人地一様攞諾貝爾獎。咁我地 ...

香港人學歷高好多都係人造出黎, 在精英制下外國既高材生至係真尖子.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

964000 發表於 15-1-4 23:09
我稔唯一係離開香港,才能獨善其身。
就算國際,而家都好多港媽要補中英數,驚教得吾夠深

...
同意.

唔止補習, 仲要2歲開始要去文化中心睇舞台劇.

子爵府

引用:Quote:原帖由+OforOsaka+於+15-01-04+發表

原帖由 薯圈 於 15-01-05 發表
討論下,唔好介意

我認為小孩嘅自信心唔係一定係要同人比較出來,基本上係由父母教育出來的。如果 ...
我都以為係,但有家長告訴我,成績不夠好的小孩,本身也會自己比較和有要求,在學校注重成績的風氣中很難會有自信

子爵府

引用:Quote:964000+發表於+15-1-4+17:33+就係囉

原帖由 bosch 於 15-01-05 發表
香港人學歷高好多都係人造出黎, 在精英制下外國既高材生至係真尖子.

...
最大分別,當年兩大,而家8大,多了4倍大學生,無數大陸來港碩士生,高薪厚職那有多了4倍。反而藍領不夠,supply and demand

子爵府

引用:Quote:channba31+發表於+15-1-4+18:48+老退

原帖由 mrsjacky 於 15-01-05 發表
yes,腦退化,我覺得有quota,要還的,且看將來,但發現時已犧牲左呢一代。
Agree, 就算天資高自動自覺,由幼童開始便沒有留白的生涯, 很快會burn out.

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

係呀,我仔K2, 學校已教成句句子啦....中英都係~
eg. A table for six ,please! Yes, please come in, said the waiter~

伯爵府

畀面勳章

學校要敎都要學生讀到先得架,我覺得敎得深係多q'魚',係辛苦家長.

首頁
23456...7

尾頁

跳至