跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:冇返hk 生囉。

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-02-10 發表
冇返hk 生囉。
me too.. 而家要同bb返香囉證好麻煩。。 最重要喺唔知得唔得添。。 聽講話好難,。好似話除非返香港做野又有證明先得

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-02-10 發

原帖由 楽家豆豆 於 15-03-08 發表
me too.. 而家要同bb返香囉證好麻煩。。 最重要喺唔知得唔得添。。 聽講話好難,。好似話除非返香港做野又 ...
我都申請过唔批。算啦,冇就冇啦。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

引用:Quote:原帖由 楽家豆豆 於 15-03-08 發表me

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-03-08 發表
我都申請过唔批。算啦,冇就冇啦。
不過daddy仍然喺香港人。。 澳洲無居留, 無citizen, 無PR.. 喺我生b時陪我喺澳洲。。 所以先諗住返香港試下有無得鑼。。。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-03-08 發

原帖由 楽家豆豆 於 15-03-09 發表
不過daddy仍然喺香港人。。 澳洲無居留, 無citizen, 無PR.. 喺我生b時陪我喺澳洲。。 所以先諗住返香港試 ...
希望你得啦,Good Luck

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆:在澳洲出世bb,返香港拎身份證同特區護照

有無人知如果媽媽特登番hk 生BB,父母係hk永久居民,媽媽PR,爸爸係citizen。響HK生完番澳洲,咁bb拎唔拎到香港身份證/特區護照?

大宅

引用:有無人知如果媽媽特登番hk+生BB,父母係hk

原帖由 horh_2001 於 15-03-09 發表
有無人知如果媽媽特登番hk 生BB,父母係hk永久居民,媽媽PR,爸爸係citizen。響HK生完番澳洲,咁bb拎唔拎到 ...
得。我同老公都係citizen . 今胎返香港生,bb有曬所有證件

複式洋房

回覆:winnienwy1978 的帖子

我唔會特登為hkid留七年,我成日想返澳洲,係老公未決定到。

別墅

回覆:楽家豆豆 的帖子

我識的都攞到,但一定要是在以前在香港定居和未來打算留在香港,而且最好由爸爸申請!

公爵府

係香港生啦.
起碼有張hkid加回鄉証.

公爵府

引用:有無人知如果媽媽特登番hk 生BB,父母係hk

原帖由 horh_2001 於 15-03-09 發表
有無人知如果媽媽特登番hk 生BB,父母係hk永久居民,媽媽PR,爸爸係citizen。響HK生完番澳洲,咁bb拎唔拎到 ...
我就係,好彩姐姐當年未讀書.
所以我同姐姐返香港,爸爸留係澳洲.
生完之後,馬上拎出世紙,申請香港護照,之後再入紙申請返妹妹澳洲國籍同澳門居留權,得左之後,馬上申請澳洲護照,之後去澳門申請埋澳門 id.
咁多樣埋我由妹妹出世之後三個月整好,馬上返澳洲,再拎埋baby bonus.

別墅

回覆:mandysio 的帖子

你好勁呀!咁就有好多benefits啦!

別墅

回覆:mandysio 的帖子

Mandy你好勁吖、攪晒。我BB而家先in the process of HKID..未知得唔得。之後就煩馬交ID la

公爵府

引用:Mandy你好勁吖、攪晒。我BB而家先in the pr

原帖由 楽家豆豆 於 15-06-02 發表
Mandy你好勁吖、攪晒。我BB而家先in the process of HKID..未知得唔得。之後就煩馬交ID la

...
冇計...因為唔可以長期返去.
所以好多野問好晒先,填好.

伯爵府

引用:係香港生啦.起碼有張hkid加回鄉証.

原帖由 mandysio 於 15-04-21 發表
係香港生啦.
起碼有張hkid加回鄉証.
hkid加回鄉証都好有用。

尤其對小朋友廿幾三十年後。

大宅

剛回流過來,但都打算回港生第二個,囝囝3歳,若果回港生都有好多問題,例如囝囝讀書唔知點。你哋通常點安排?大肚幾多個月先返去?留幾耐?

公爵府

引用:剛回流過來,但都打算回港生第二個,囝囝3

原帖由 laperouse 於 15-06-03 發表
剛回流過來,但都打算回港生第二個,囝囝3歳,若果回港生都有好多問題,例如囝囝讀書唔知點。你哋通常點安 ...
咁要快d 生.
係佢未讀kindy 前都ok.
呢邊的 childcare,preschool都還可以.
我大女都係入kindy 前半年先返黎.

複式洋房

connie92 發表於 15-3-9 10:26
得。我同老公都係citizen . 今胎返香港生,bb有曬所有證件
我都會返HK生呀... 想BB有晒所有證件...

大宅

引用:Quote:connie92+發表於+15-3-9+10:26+得。

原帖由 mnmnmm 於 15-06-06 發表
我都會返HK生呀... 想BB有晒所有證件...
雖然辛苦d. 老公都無陪到返去。不過值得

男爵府

我朋友係PR老公係citizen
生左兩個小朋友都可以返香港攞hkid 同passport 喎

複式洋房

引用:我自己覺得張HK+ID+暫時吾係甘重要,一來我

原帖由 queencaribbean 於 15-02-12 發表
我自己覺得張HK ID 暫時吾係甘重要,一來我吾打算回流,二來細路日後在澳洲入學或伸請其它野你出示澳洲出世 ...
我都係咁覺得,所以我都係選擇咗喺澳洲生

首頁

尾頁

跳至