自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆:[日文]能夠PASS N1程度的人, 日語能比上日本人嗎

大宅

N1 考既野唔係咁常用~我比過N1 既題目比日本人做~佢都會做錯~佢話入面D 題目唔係咁日常用得到~~我估似似地我地文言文掛

男爵府

回覆:geminihk 的帖子

請問讀完一年入門或基礎班可以考N5 嗎?

大宅

maomama 發表於 15-9-4 17:51
請問讀完一年入門或基礎班可以考N5 嗎?
可以啊
不過要足足一年先PASS N5其實係件愚公移山既事
我都唔知點解呢間學校進度咁慢

間學校由N5讀到N1要6年, 正常人都係2~3年PASS N1 (如果肯讀上去)

大宅

回覆:[日文]能夠PASS N1程度的人, 日語能比上日本人嗎?

我反而想知n1同n3,4大概等於學英文學成點?

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Wakamama 發表於 15-9-4 17:44
一級只可以表示有一定理解同溝通能力,流唔流利睇個人有冇機會多講。
其實如果日本人讚你日語講得好,未必 ...

同意,如果無多D實戰經驗,講多兩句就會分得出祇係背緊書。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

回覆:[日文]能夠PASS N1程度的人, 日語能比上日本人嗎?

絕對無咁誇張呀,
不過如果係每個禮拜上一兩堂來學嘅話,
真係要主動搵D機會用多D先有用, e.g. 做日本公司,睇日劇
利申:passed N1

子爵府

英文考到A都唔等於好過外國人

子爵府

我2個姑姐都係N1,
不過佢地去到日本同人講野都要諗一諗先講,
溝通到既,不過慢啲

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好多人考到N1,小學畢業咋

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

geminihk 發表於 15-9-4 17:02
有N5嫁, N1~N5都有
N5係比我呢D水皮到要由五十音慢慢學起, 完全無底子既水皮怪讀
所以學日文最好針對興趣及須要嚟學,比如:商用丶旅遊丶售貨丶煲劇甚至打機…等等;
咁就事半功倍啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

仲差太遠啦!

子爵府

回覆:geminihk 的帖子

我可以答唔係⋯⋯聽得出係咪日本人架⋯⋯

男爵府

Zenia 發表於 15-9-4 18:30
同意,如果無多D實戰經驗,講多兩句就會分得出祇係背緊書。
同意.

我好多年前考左N2, 在日本公司日日同日本人傾計, 雖然唔算好流利, 但溝通無咩問題. 後來轉左工, 日文真係會慢慢變差, 所以語文都要多寫多講先得.

子爵府

andeskinki 發表於 15-9-4 19:12
我可以答唔係⋯⋯聽得出係咪日本人架⋯⋯
你講得岩, 日本人見你係外國人識講佢地D話,
係唔係佢地都會好客氣咁讚下你,
"好叻呀~, 好西利呀"
聽多幾次你都麻目哂, 哈哈
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

大宅

男爵府

睇多d日劇,唔好睇中文字幕,聽力會好好多。加油啦!

無聊閒在家

首頁

尾頁

跳至