婆媳關係

跳至

首頁
23456...12

尾頁

別墅

sinkaman0203 發表於 18-2-26 17:01
大有大玩 細有細玩架姐
到佢三歲番學 你都係繼續番工的話
番半日 姐姐接番去6299家 玩一輪 訓埋教

呢個係我最理想既生活但係我怕小朋友唔滿足咋

別墅

candy131131 發表於 18-2-26 16:49
間到,我爸媽一間房,我同哥哥碌架床訓廳。有個廚房,不過係好舊既公屋,所以地方係見洗D。
我細個都無覺得屋企 ...

我細細個都係咁諗,寧願要爸爸媽媽係身邊

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

甜心朱古力 發表於 18-2-26 19:51
樓主同你先生計好條數最實際,做人睇餸食飯,你們錢唔多,25歲都無,事業對你們真係好緊要,有能力有機會俾 ...

佢都好想一齊住,但佢唔想小朋友係咁細既環境驚佢唔開心,我會計好條數,真係夠錢先一齊住,依家睇緊特快條隊啦。。。

其實另一個住港島原因係,爺嫲都好唔捨得佢,將軍澳都太遠啦,所以如果搬去港島都好多時間見錫佢既人

禁止訪問

別墅

甜心朱古力 發表於 18-2-26 20:07
樓主努力,你2公婆有共識就得,小朋友多人愛好事嚟,現在辛苦些,努力儲錢,支持你。
...

多謝你:mother:

珍珠宮

anna_ls 發表於 18-2-26 00:43
其實大概係想問地方太細定父母唔係身邊比較少影響,讀邊區係決定咗架啦

其實港島區都有唔好既學校,我想 ...

你無冒犯到我,但你咁形容就果幾區既家長,學校師生好無辜....

香港地寸金尺土大把人居住環境細,上一代一家十口住細屋唔見得影響大過同父母長年分開住,我個人覺得同仔女一齊住係基本,而且一定放第一位,都係為人父母既基本盡責,係責任問題
分開住父母同仔女關係疏離,長老長年身兼父母職,父母根本無盡責去教養仔女

你想搵分開住同父母關係好,又乖又聽話既例子一定有,但現實係關係疏離,唔聽教唔聽話既佔多,而且正正係因為父母係仔女細時無做好父母角色,無盡父母責任,真實例子係有媽媽出post話比個讀幼稚園既仔打,直情想放棄個仔

總之盡力盡責去建立親子關係,將來係點都好,起碼唔會後悔當日自己無好好教養仔女,需知道後悔都無補於事....

大宅

回覆樓主:

樓主你覺得爺爺嫲嫲寵細路,但就算你地同細路一齊住返,工人姐姐可能都會喺你地返工0個陣寵細路。如你真係好擔心,我覺得俾小朋友返全日班,俾學校教可以有幫助。而且依個年紀嘅小朋友學緊講野,爺爺嫲嫲可以教小朋友講野但姐姐唔會教。不過我都認同小朋友一齊住可以增進感情。你再考慮下啦~

大宅

回覆樓主:

其實你自己一個人生活仲開心
又唔使倒貼男家
貼錢買難受
祝你早日搵到懂得愛惜你既人

大宅

秋天與楓葉 發表於 18-2-26 20:24
你無冒犯到我,但你咁形容就果幾區既家長,學校師生好無辜....

香港地寸金尺土大把人居住環境細,上一代 ...

完全同意!!!

子爵府

回覆樓主:

你同你老公兩個人做野都唔超過三人輪候公屋個入息限額? 同埋公屋近年都無接受一般家庭申請排市區喎,仲有排市區都唔一定派港島區啦,派九龍區機會比較高。

大宅

anna_ls 發表於 18-2-26 13:04
其實我都唔係好似怪獸家長咁,我都想佢有個快樂童年唔需要好有成就,但係我覺得規矩係需要,例如食飯要坐 ...

唔使心急/擔心,慢慢唸清楚先。小朋友細過吾難教得聽話。

別墅

anna_ls 發表於 18-2-25 23:30
有冇住公屋既jm知道三人家庭要排幾耐?

呢個好視乎排邊區..申請新擴展地區同九龍區時間上已經差好遠
認識有朋友,一家四口,兩公婆加奶奶兒子,排左7年,入住樂富..

公爵府

回覆樓主:

-講事業但又諗住排公屋
估計樓主家唔會搵得幾多錢

-冇咩能力又恨住港島嫌棄其他地方雜

-自己都經歷過又話知父母一齊住緊要, 但未安排好就生BB

我個人覺得成件事有D難攪!

大宅

ARabbit 發表於 18-2-27 18:53
-講事業但又諗住排公屋

佢根本都唔知自己想點

問一個未返幼稚園的小朋友對住有乜要求?
咁同問一個剛剛出生的bb, 您對著衫有乜要求有咩分別?

小朋友最基本只是想爸爸媽媽同玩
圍圈跑又開心,跳下舞仔又開心,係公園跑跑跳跳已經開心

大宅

anna_ls 發表於 18-2-25 23:30
有冇住公屋既jm知道三人家庭要排幾耐?

我排緊 等左4年了 仲未到我

子爵府

回覆樓主:

又要馬兒好,又要馬兒不吃草
又想童年快樂,但又怕畀寵壞
無錢(暫時)就要馬死落地行
想早日一家團聚,但要揀地區、揀學校……,唔係話唔揀得,想快就要就就,有時用錢買樓都要睇餸食飯

伯爵府

ARabbit 發表於 18-2-27 18:53
-講事業但又諗住排公屋

其實我都睇到有啲暈

搵錢唔多就算過多幾年都只租到200尺唔夠,但都一定要租港島?

搬去將軍澳都覺得遠,驚爺嫲睇唔到佢,咁寧願住180尺?

排緊公屋仲打算排港島區?一定排到?其實一家四口既話都係300尺左右(有錯請指教),空間都係同一個問題?

港島區讀差學校,都比九龍新界好學校好?

近朱者赤 近墨者黑,佢肯定自己小朋友係朱?

成件事我唸最緊要樓主睇清楚自己afford到啲咩先,唔好夾硬來,當然以可以同小朋友成長加屋住環境較佳為重要,就算入到港島好學校,小朋友生活質素都會有比較既~

複式洋房

甜心朱古力 發表於 18-2-26 20:07
樓主努力,你2公婆有共識就得,小朋友多人愛好事嚟,現在辛苦些,努力儲錢,支持你。
...

十分欣賞甜心朱古力的分析
另祝 Anna 樓主早日達成心願

複式洋房

回覆樓主:

其實睇完我想問樓主你知自己定向未?

第一唔好睇小其他區嘅學校~不論校風、品行、成績~你冇去了解過唔好就話唔好~如果你話比較小選擇~我都係果句~你了解過未?

第二你成日話屋細同大怕影响童年又話覺得果邊環境好啲又話要衝事業咁你就放港島囉~你又咁鐘意港島區~

第三其實唔好怪我~我睇完只係覺得你嘅價值觀係偏向要有錢有生活~

我有二個小朋友~大果個21歲生~但我明白一齊住係最緊要~不論香港九龍新界地方大住過地方細我都住過~但小朋友其實要求好簡單~你同佢落下公園跑下跳下或者係床度玩下(當時屋企細)已經好開心~其實我總覺得係大人要求點點點係對小朋友好~但小朋友真係覺得好?

首頁
23456...12

尾頁

跳至