自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

mandy952 發表於 19-6-6 05:46
點解要分區計分,咁做好唔公平喎

大陸係有分區計分制,聽大陸親戚講北方叻果班數理好勁,南方學生唔夠佢哋黎,而且偏區師資無咁好,所以會調分令各省高考生可以平均入讀大學。

大陸考大學真係癲架,中四開始就封閉式習訓,要住宿舍星期六先比返屋企。晨咁早起身跑步早讀上課跑住打飯沖涼,放假返屋仲要補習。

公爵府

+4熱血勳章

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我聽過話考吾夠分,可以用錢搭夠嘅?

珍珠宮

artroboy 發表於 19-6-6 18:27
大陸二、三線城市既勞工,就算係一線城市打好耐工及住都好,其仔女就算係度讀當地學校,都不能用一線城市 ...

冇改, 一直有謠傳想取消戶口制度,但聽了十幾年都沒辦法落實,所以高考仍然需要回老家。好多小孩初中畢業就必須回去,因為高中考試嘅內容同試題都唔一樣。剛剛睇咗今年中文,北京嘅題明顯比較容易。

珍珠宮

virgokaren 發表於 19-6-8 21:56
我聽過話考吾夠分,可以用錢搭夠嘅?

現在211嘅想搭都唔一定夠膽收
但絕對還是有走後門嘅事,由幼稚園開始
前3、4年北京大學附屬幼兒園大概需要10-20萬入學金

男爵府

回覆樓主:

係咪之前開放日有家長拎住個學生鹽水袋一齊參觀果間?話發燒左兩三日都要黎體下,仲要個女叫口號話一定會入到。

珍珠宮

Jameskey 發表於 19-6-6 18:45
大陸係有分區計分制,聽大陸親戚講北方叻果班數理好勁,南方學生唔夠佢哋黎,而且偏區師資無咁好,所以會 ...

冇拉curve呢啲,但確實有set quota,比如河南省嘅想去清華、北大就要特別高分,因為競爭大。但北京戶口就唔駛600分都可以入到,因為大學屬於當地社會資源,需要照顧本地學生。現在北京戶口已經差不多60-80萬一個,外地畢業生想攞北京戶口非常困難,所以好多畢業生寧可考公務員、做國企。
最近因為華為嘅事,新政策出爐,符合高科發展要求可能會放寬戶口分配額給一般民企。

大宅

回覆 whywhite22 的帖子

係, 呢間係大型repeater集中營

首頁

尾頁

跳至