自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你不是羨慕他們,只是每個人都有自己的目標方向,但你就困在吵架家人失業的議題上,未能為自己定下計劃!

我相信心念影響命運,好好向好的方向去想,總會找到出路

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

不應美化移民,亦毋需踩低移民。

男爵府

granja 發表於 22-3-13 17:42
不應美化移民,亦毋需踩低移民。

我無美化,亦無踩低移民。

再講多次,D朋友唔係移民,
喺外地同內地,
家居環境好多比香港寬敞,
呢個係事實

珍珠宮

banki00 發表於 22-3-13 12:12
(或者我補充下,我並不是羡慕朋友移民,我的朋友大部份是已入藉或移民十多年,見#41
講真新移民走的我一點也不 ...

香港呢幾日好天,又有陽光

睇睇其他地方天氣

男爵府

系呢到呻下,跟住你會發覺好多人比你更慘生活更艱難,呻完後發洩後咪返去努力工作,好好抗疫,好日子在不遠處

男爵府

回覆 banki00 的帖子

你講嗰D大部分都有份,仲加埋小朋友日日打機唔肯學習。生活都唔知為吔。2年多沒有堂食過,上個夏天見疫情好返些食吓M記外賣,沒多久,連街都唔敢出。超市網購咭數一萬。唉!

男爵府

回覆樓主:

加油啊,有咩唔開心就上嚟呻吓,多啲人傾吓心情會好啲㗎

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

(或者我補充下,我並不是羡慕朋友移民,我的朋友大部份是已入藉或移民十多年,見#41

大家撑住!願大家~關關難過,關關過!

男爵府

arjarnbuddha 發表於 22-3-14 01:09

你講嗰D大部分都有份,仲加埋小朋友日日打機唔肯學習。生活都唔知為吔。2年多沒有堂 ...

2年冇堂食,都好誇張喎
我都係2個月冇堂食啫

男爵府

我都係擔心家中老幼
我都停左工
股票都蝕左好多錢

無辦法啦 平常心 有健康有生命
其他都唔係最重要了

希望遲下會樣樣都順利反

男爵府

其實你思緒都好混亂下
又羨慕又唔羨慕咁
只不過在家無野做先多野想?
其實呢幾日天氣好,可以去戶外晒下太陽吸下新鮮空氣喎。
你需要正能量

子爵府

移民走咗嘅朋友,唔見得會過得比你輕鬆,係社交媒體個個都報喜不報憂,但私底下都同我哋一樣,每日面對柴米油鹽同疫情,你唔需要覺得自己一定差過其他人。

伯爵府

明白,完全係我所感受呀,朋友

珍珠宮

真係灰灰地.

由社會事件開始到抗疫, 屋企人同事朋友之間總分開2派極端睇法. 同事朋友之間因為咁就盡量減少接觸, 減下減下幾乎無來往了. 屋企人無得刪除又唔想面個浸都反晒面, 唯有聚會時左避右避, 唔講政治唔提政府, 為咗唔好吵大獲. 但咁樣其實好辛苦. 有時一餐飯只係三兩個鐘, 好似過咗成日咁長.

最後一次去旅行已經係2020年2月. 其實當時已經有爆疫, 但俾晒錢又退唔到唯有焗住去埋佢. 一直至舊年有幾個月本地零確診以為疫情要結束, 無得出遠門本地Staycation都去下啦, 叫做行開下relax下. 點知到今年年頭又有第5波. 初初每日幾宗至幾十都唔係好驚, 點知會迅速發展到每日幾萬, 連Staycation都無埋不得止, 街又唔敢出飯又唔敢出去食. 星期一至五就WFH, 星期六, 日同公眾假期就喺屋企呆呆頓頓咁上下網, 煲下劇, 睇到攰就瞓. 個腦只係諗午餐同晚餐食乜嘢, 煮定外賣, 去邊度買. 其他乜都唔使諗.

唉! 諗返最開心嘅幾年, 一家幾口都有工作, 工餘就係諗下有咩娛樂. 我地會全家一齊放假去旅行. 有時又會兩公婆去, 仔就同朋友去. 所以我地好忙, 成日坐埋一齊揾行程買機票訂酒店. 旅行之餘阿仔佢地又會同朋友出去睇戲食飯遊車河, 我兩公婆就會睇下演唱會, 出去食晚飯, 行下海邊, 乜嘢生日呀結婚周年紀念呀情人節呀都攞嚟做藉口要慶祝一番. C6會不時揾朋友飲茶食飯打麻雀, 我自己就同朋友食飯Shopping間中做下按摩. 有時又會有人請飲, 又要抽時間同家族嘅人聚會下. 講都講到口攰. 除咗返工之外日子真係過得好忙碌. 成日嫌唔夠大假用. 以上所講而家可以話係全部無晒. 無得去旅行無演唱會戲院按摩院唔開, 連晚飯都無得食. 大假多到唔知點用. 放假嚟做乜, 咪又係頹喺屋企!!!

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁

尾頁

跳至