自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

親身經歷,我小朋友n班既時候。果時未有新冠,同班有個小朋友,佢媽咪接放學時,同我地成班家長講佢個女昨晚燒到40度,食住退燒藥番學,因為佢話n班要交學費,而且果個月有農曆新年長假期,如果連病左都唔番學佢呢個月既學費就白交。結果幾日後半班同學齊齊發燒中流感。

男爵府

LedTV 發表於 22-7-3 12:00
咳可以咳足成個月
淨係咳又唔返學?
如果返工因為咳而請病假真係比人小

而家喺咳加流鼻水,而家疫情嚴重,上呼吸道感染都唔應該返學

男爵府

mobebaby 發表於 22-7-3 18:44
親身經歷,我小朋友n班既時候。果時未有新冠,同班有個小朋友,佢媽咪接放學時,同我地成班家長講佢個女昨 ...

呢個聽過好多,特別係返全日班嗰D

男爵府

香蕉煎餅 發表於 22-7-3 12:39
我都好奇,如果係咳,真係可以好耐,家長係咪會請足一個月假?純好奇討論
...

而家講緊一路有流鼻水,即係上呼吸道感染,唔應該返學

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

諾諾BABY 發表於 22-7-3 21:50
而家喺咳加流鼻水,而家疫情嚴重,上呼吸道感染都唔應該返學

佢個重點係返學勁咳喎 又流鼻水係加係後邊
似係介意個小朋友勁咳

後邊仲話小朋友咳到咁仲返學

咳就唔返學,咁咪要請幾星期假

珍珠宮

可能家長吾返工,就無錢,所以迫仔女返學。
其實英國仲差過香港,紅眼症仲返學

珍珠宮

好媽媽勳章

幼稚園k1&k2我女成日入院,有次入左十日,最後足足請左超過一個月假,未好返曬又返學一陣又嚴重仲麻煩,到小二岩岩上兩個星期,發高燒喉嚨痛狂流鼻水醫生開3日假紙,再幫佢請左2日假係屋企休息足足一個星期好返曬,返學傳比人好自私我做唔出

伯爵府

回覆樓主:

點解學校唔叫佢返屋企休息

大宅

加菲貓3 發表於 22-7-3 11:45
應該無一億未生

唔係有無錢問題 問題係好多父母生出來倚賴別人照顧 正如小朋友唔舒服家長又返工 咪照返學囉 呢啲咪累人累己

男爵府

回覆樓主:

有些家長,又吾想停課,但好多人又吾自律,有病又照返學,學校吾爆都幾難

公爵府

Kammui916 發表於 22-7-3 22:41
唔係有無錢問題 問題係好多父母生出來倚賴別人照顧 正如小朋友唔舒服家長又返工 咪照返學囉 呢啲咪累人累 ...
唔舒服有好多種,發燒難講,傷風都要休幾日?咁被傳染個同學父母,係唔係又自動休息一星期先

大宅

回覆樓主:

無晒鼻水,淨返咳會照返,學校都唔會俾你請幾星期唔返

男爵府

諾諾BABY 發表於 22-7-3 03:39
其實老師應該出聲,叫家長到學校接返小朋友返屋企休息

幼稚園老師會著緊啲,小學老師真係唔理。

珍珠宮

mobebaby 發表於 22-7-3 18:44
親身經歷,我小朋友n班既時候。果時未有新冠,同班有個小朋友,佢媽咪接放學時,同我地成班家長講佢個女昨 ...

嘩!咁賤格嘅!之後有冇杯葛呢個家長?

大宅

Moti 發表於 22-7-4 00:50
嘩!咁賤格嘅!之後有冇杯葛呢個家長?

當時已經有家長話佢冇公德心,小朋友咁細又流感高峰期,點解仲要番學。不過佢話佢小朋友都係比人野到先發燒。仲堅持佢個小朋友雖然發燒不過好精神生猛。

子爵府

tailinlin 發表於 22-7-3 13:49
咳足一個月就誇張啲,不過普通感冒,啲咳係難清。最少都斷斷續續咳2星期,頭一兩日請假係正常,但無可能請 ...

Jm你講野好中肯
就係想講呢樣,當個小朋友又鼻水又咳,正常都要帶佢睇醫生,再喺屋企休息至小一兩日
我都好明白有時咳唔係一兩日搞得掂,但起碼唔係狂咳、有痰聲嗰隻,好返間中一兩聲乾咳嗰d我覺得好正常,而且我一直都講緊咳+鼻,但有人就斷章取義咁剩係講咳,又講到係咪要有咳就唔返得學咁
其實小朋友情況父母最清楚,有冇睇醫生返唔返學其實關其他人咩事,個小朋友辛苦又唔係我既,但如果要除低口罩抺鼻嗰d真係會影響其他人,老實如果喺街有人狂咳但載住口罩,但話自己會即刻9秒9彈開既post都見唔小,咁返學同一班又可以彈去邊呢
非常時期,希望大家都有同理心,身體健康啦

首頁

尾頁

跳至