自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

有次日本回程時打風,提早到機場,飛機delay不停廣播未有確定時間,之後一直等都沒有廣播最新消息,自己行去counter睇下最新資料,結果是check in 中,過海關又太多人,差一點趕不到飛機。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

志志媽咪 發表於 23-1-2 18:49
咁佢地最後成功上機嗎?

機長唔會咁傻返埋去、因控制塔已經指示、飛機可以離開登機坪、準備起機~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

其實唔明點解咁發生D咁嘅事

伯爵府

我C 6去上海出差,試過check-in完去咗食早餐,趕到去閘口已經關咗門,要坐下一班機。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-1-2 19:08
機長唔會咁傻返埋去、因控制塔已經指示、飛機可以離開登機坪、準備起機~
...

大力兄你啱

水晶宮

回覆樓主:

未試過

伯爵府

Skytree1000 發表於 23-1-2 18:17
見過人地上唔到機⋯

Boarding 完播安全示範 ,

笑咗

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

XYZABC 發表於 23-1-2 19:21
我C 6去上海出差,試過check-in完去咗食早餐,趕到去閘口已經關咗門,要坐下一班機。
...

試過上海虹橋機場早咗閂閘口,叫我哋改往浦東機場

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

Skytree1000 發表於 23-1-2 18:17
見過人地上唔到機⋯

Boarding 完播安全示範 ,

佢哋當架飛機係uber
問空姐嗰個都低低地啦!
豬隊友+豬隊長

伯爵府

回覆樓主:

呀女跟同學去東京,攪錯成田/羽田機場,幾個女仔騰晒仲以為要瞓機場,好彩追到另一班機,代價要買過機票。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ZZdaphne 發表於 23-1-2 20:03
佢哋當架飛機係uber
問空姐嗰個都低低地啦!
豬隊友+豬隊長

傻傻地,一架飛機好多錢要俾機場,包括「泊車費」、租天橋、租巴士,(所以廉航為慳錢一定停到老遠)、遲到要罰錢㗎!佢俾呀
最近睇大陸新聞,話器官移植為咗要趕到適合內臟在最短時間穿州過省完成手術,就會全架機一齊等!

子爵府

志志媽咪 發表於 23-1-2 18:49
咁佢地最後成功上機嗎?

飛機啲安全好嚴謹㗎,機門關咗就唔可以再開,就算架機未郁都唔可以再改返道門比佢上。

珍珠宮

SIUBKT 發表於 23-1-2 14:10
試過有次係日本趕番香港
晏左出門
去到機場離上機時間得番一個鐘

未試過趕唔到
試過差d 上唔到但都上到
有次係new york 大塞車 , 去到機場check in 又排大長龍
跟住空姐帶我地跑 , 喪跑 , 然後上到機我地3個人全部打散晒坐

然後有次喺duty free shopping shop 到short 左 , last call 聽到自己名 , 又係喪跑上機

大宅

回覆樓主:

有次去日本,搭錯左班慢既地鐵出機場,搞到中途加錢過對面月台轉搭快車,去到check in,仲有唔夠20分鐘就起飛。

第2次係喺台灣回程,book左車去機場早機返香港,明明自己預左時間喺台灣機場食完早餐先上機,點知可能太早,喺車訓左,之後冇睇時間,慢慢食早餐,最後final call 9秒9抱住個3歲既女,仲要同我家兩老狂奔。

仲有第3次,去上海出差,開完會,我上海個manager話都冇咩做,叫我早啲去機場,試下搭早1班機,我去到check in個地勤幫我搞到早1班機返香港,但中途過關前面啲人check左勁耐,仲有最後15分鐘,我叫前面啲人唔該借借,俾我check先,之後跑去上機。

水晶宮

蘭開夏道 發表於 23-1-2 16:01
喺呀!横掂日本元旦都冇嘢行,去機場逛吓吃吓,又唔趕,好relax

8個鐘有咩行
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

試過有次係日本趕番香港
晏左出門

都係日本鹿兒島,遲左班車,
最後半個鐘先到,好彩個機場勁細,入閘入去就到唔知係唔係班機都遲左,入到去仲等左好耐先上機,本身預左要轉機,真係勁好彩

伯爵府

試過工作人員搵我地,成架飛機等我地一家人,好尷尬~
好彩上到。

侯爵府

有次記錯日子, 一日得一班, 後補都冇, 要再買機票去第二個城市駁機
有次外地做嘢真係太攰, 鬧鐘都鬧唔醒miss咗班機, 好彩俾我後補

叫晒mic貼晒綠色通道貼紙過關跑上機的試過兩次, 一次塞車, 一次朋友遲到

大宅

試過有次係日本趕番香港
晏左出門

有,一家去外國玩,太老定,無預鬆時間,最後遲到,上唔到機,成個trip 泡湯,機票連酒店嘥咗幾皮

男爵府

回覆樓主:

大陸返香港, 低能到預錯時間去check in 去到counter已經閂曬燈,淨番一個職員, 好好彩佢又肯幫我call去閘口睇下閂咗門未 真係嚇到 又驚險 又緊張
仲要counter嗰個姐姐一路帶路去到check-in閘口

首頁

尾頁

跳至