自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

借咗三十萬之後你預咗無幾耐又要借100 萬⋯⋯ 今次三十萬佢唔一定會死,但下次一百個還唔到,佢想唔死都唔得。
痴線,親戚個仔咋,自己個仔都冇義務啦。

大宅

sunnymama2 發表於 23-2-25 22:37
之前已經借左15萬俾親戚的仔擺酒結婚,冇還過。

最近佢借錢炒股,輸哂冇錢還俾銀行,問你借30萬,如果唔係 ...

不會

侯爵府

sunnymama2 發表於 23-2-26 00:16
佢好要面子,連老婆同仔都唔知佢借錢,所以佢唔會破產,所以一係自殺,一係借錢俾佢
...

要面係借口,等你借咗都唔會唱佢,你上兩次又咁順攤,當然一次又一次昆你啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-2-26 00:13
係呀 無窮無盡

「對人好,只會令對方更依賴、更貪心!」
唔好做個被依賴既提款機
attach1/tmp/phpFEAFi0

珍珠宮

醒目開學勳章

最近佢借錢炒股,輸哂冇錢還俾銀行,問你借30萬,如果唔係 ...

第一次會借,第二次唔會再借

珍珠宮

若是借,只會借10萬,仲要告訴佢的家人知這件事情,以防佢真的自殺,並且告訴佢哋全家,自己已經幫過好多次了。

大家都係有家庭的,如果下下以自殺為由,日後佢自殺,我係咪都要自殺還條命比佢呢?

自己做的事自己負責,怎會叫人幫負責呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mln 發表於 23-2-26 00:41
若是借,只會借10萬,仲要告訴佢的家人知這件事情,以防佢真的自殺,並且告訴佢哋全家,自己已經幫過好多 ...

咁做先傻
講曬俾全家知
樓主係提款機?
樓主要負擔起親戚條性命啦
下次有咩事樓主唔借
全家都入樓主數

珍珠宮

你同佢講,你再唔還15萬我都自殺,唔係唔幫,借完唔還點幫

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-2-26 00:44
咁做先傻
講曬俾全家知
樓主係提款機?

說話技巧一定要有,話自己都有難處,幫完又幫,那個人已經踩得太深。現在就係要搞大佢,等全部人都知,搞到佢不再為面子的事唔够膽講。

而佢哋的家人一定會為自己的親人想辦法湊够錢,幫佢去解決。

如果樓主繼續幫只會係害咗佢,寧願預15萬加10萬唔使佢還,都好過繼續做佢的櫃員機。

若是佢家人知的話,就更加不會比佢出事,每個人出少少錢去幫,反而佢會感到家人對佢的愛。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

前車可鑒..
前夫嗰單…

做人不要太老憑

男爵府

回覆樓主:

借我錢吾還嘅人,我以後一毫子都吾會再借畀佢。

@bear    發表於 23-2-26 08:36

男爵府

我最恨人迫我
舊債未還 又新債

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫佢同銀行講無錢還,如果再要佢還錢會自殺! 唔係同樓主講! 個親戚搞錯哂! 個仔擺酒有禮金收,點解唔還錢? 一D誠信都無仲借?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

叫佢go ahead啦,真係唔死都冇用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔借

子爵府

畀面勳章

第一次15萬都唔會借,就算近親都係咁話,唔擺酒都結得婚架啫,唔還仲夠膽用自殺逼你借錢,可以同你講,今次你再借佢會用同一籍口逼你再借,黑心啲講,呢啲人死咗都唔使恨
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

忠告:你唔幫佢,就等於幫左佢, 永遠有你back up, 佢唔會醒的,提議佢申請破產,重新做人

伯爵府

唔會借,就咁話無咁多錢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

想借就借,唔想就唔好借。

做人要學識say no...

男爵府

以死相逼,情感勒索 ,千萬唔好,開左個頭返唔到轉頭同埋害左佢

首頁
23456...12

尾頁

跳至