時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Lilyforest 發表於 23-10-8 14:29
真係唔知啲版主點劃分邊啲時事要搬走,jepex呃錢post都算時事點解又唔搬呢,準側因人而定?定有會員唔夠人 ...

可能係你樓下嗰位,唔夠人講,唔想聽事實真相

侯爵府

hct300 發表於 23-10-8 11:16
以色列復國收回自己領土有乜問題?

照你咁講,咁烏克蘭幾廿年前都係前蘇聯嘅土地,亦係好幾百年以前沙俄皇帝統治過,咁俄羅斯而家打烏克蘭係咪冇問題?點解歐美唔係咁講?

以色列亡國足足千幾年,一句我要復國就霸返人地世代居住嘅地方,趕走巴勒斯坦人,咁都叫冇問題?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

moto1357 發表於 23-10-8 12:41
咁點解打嚟打去,西方任何一個國家唔出嚟譴責下、制裁呢?

俄烏一打就跳出嚟話要制裁俄羅斯,沒收俄人資 ...

一個信耶穌,一個信伊斯蘭教,邊個同聲同氣d

每個國家支持對自己有利既一方好正常,現代社會唔通做義工咩

子爵府

mlcbb 發表於 23-10-8 17:16
一個信耶穌,一個信伊斯蘭教,邊個同聲同氣d

每個國家支持對自己有利既一方好正常,現代社會唔通 ...

咁又係呀!以色列用化學武器轟炸/屠殺巴勒斯坦人,又轟炸敍利亞,敍利亞咁無辜都得不到BK JM譴責就知某部份人淨係幫老美講好話,活係井底

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

da-rosette 發表於 23-10-8 14:56
一場俄烏就知,藍絲最鍾意打仗

原來又有一個活係井底而不知世間事!上一次回你就係想你知美國立國二百幾年不斷引發戰爭,二百幾年喎又關藍絲事?

#愛爾蘭議員怒斥: #烏克蘭問題才幾天,#你們就忙著制裁, #加沙問題都70年了,#你們連個譴責都沒有!

https://fb.watch/fLB8fon6T6/

以色列對加沙地區狂轟濫炸。巴勒斯坦民眾徒手從廢墟裡救出女孩

https://fb.watch/fLBM0VCCUZ/

那名被以色列軍隊槍殺的女記者:美西方縱容下的以色列暴行
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0YEhzMJNmC4vYXYcJgojT1t871xJbgkFt4gu7Me1SgWzkQx4odyMjnJGVJrtDDUncl&id=100080212278826

也門閱兵儀式,士兵踩踏美國國旗及以色列國旗 (也門都被這兩個國家害得慘)
https://fb.watch/fLBOSpyaoa/

伯爵府

tsewong 發表於 23-10-8 15:36
照你咁講,咁烏克蘭幾廿年前都係前蘇聯嘅土地,亦係好幾百年以前沙俄皇帝統治過,咁俄羅斯而家打烏克蘭係 ...

蒙古人都統治左中原幾百年,漢族返黎趕人地走有無問題?

宗教信仰唔同,教義唔同,但聖地又係同一個地方,耶路撒冷地區個象徵意義,係邊個拎到控制權,就係真主/神既主意。就算你俾個新地方其中一方做聖地,雙方都唔會願意。

烏克蘭地區,係戰略意義,大於民族意義。烏克蘭唔好親西方,威脅俄羅斯本土。俄羅斯亦唔想擁有烏克蘭,只係想有個親俄政府,好似白俄咁做西方防火場。問題係需唔需要用戰爭去改變政權取向,呢個先係最大爭議。

子爵府

活係井底唔緊要,將個問題推向藍絲完全係無腦行為,下次唔好出嚟獻醜比人嘲笑

子爵府

mlcbb 發表於 23-10-8 17:55

宗教信仰唔同,教義唔同,但聖地又係同一個地方 ...
蒙古人統治中原唔到一百年,而且只係少數民族,其實你識唔識歷史.
俄烏衝突係斯拉夫人內鬥,情況複離,中國只係中立,亦不主張戰爭解決

男爵府

mlcbb 發表於 23-10-8 17:55

宗教信仰唔同,教義唔同,但聖地又係同一個地方 ...

宋元明
漢蒙漢
漢逐驅趕外族拎返自己土地
咪等同俄羅斯拎返烏克蘭領土(蘇聯時期)
其實你個比喻係咪都支持俄羅斯?

另外,俄烏有戰略意義之餘其實都有民族意義,亞速營係烏東殘殺俄羅斯人,所以某程度都迫使普京介入

大宅

moto1357 發表於 23-10-8 12:41
咁點解打嚟打去,西方任何一個國家唔出嚟譴責下、制裁呢?

俄烏一打就跳出嚟話要制裁俄羅斯,沒收俄人資 ...

我也有一幅好圖,解釋為什麼西方國家不譴責以色列

伯爵府

HelloMylink 發表於 23-10-8 16:04
佢唯一一招就係報舉報搬去時政,配合埋呢個版主。我遲早去新世界同國安辦舉報。
...

贊成!最緊要有齊證據

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

俾巴勒斯坦獨立啦!以色列,咩上帝挑選之國民,猶太人玩弄世界,希特拉睇穿呢個民族,可惜係手段過咗份。

opclk99    發表於 23-10-10 14:49

子爵府

moto1357 發表於 23-10-8 17:46
咁又係呀!以色列用化學武器轟炸/屠殺巴勒斯坦人,又轟炸敍利亞,敍利亞咁無辜都得不到BK JM譴責就知某部 ...

更正 :敘利亞咁無辜被炸,都得不到BK JM譴責以色列的暴行

再補上資料 :黎巴嫩都加入戰爭、敘利亞的新仇舊恨, 加上伊朗咁憎老美睇嚟中東都有排亂

為何黎巴嫩禁播《神力女超人》?你該知道以色列與黎巴嫩有哪些新仇舊恨

學阿語 Shueau 2017/06/27

https://www.thenewslens.com/article/71767

中東權力真空醞釀新衝突:以色列介入敘利亞內戰,意在伊朗?

鄭欽模 2018/03/14

https://www.thenewslens.com/article/91319

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用下個腦, 答下我邊個國家立國246年, 當中只有18年無打過仗
如果你有既話

天朗氣清

首頁

尾頁

跳至