自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sfccwy 發表於 23-11-5 01:52
以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

如果你係媽咪,你會點答或點做?不過各 ...

1. 我會答,我盡量食少啲。
2. 我盡量煮飯比你哋帶。
3. 我會答,媽咪都想帶你哋返學放學,但係環境不可以,想搵多啲錢你哋都可以學多啲嘢啊及可以去旅行。

公爵府

1.我全家唔食煙。佢細個屋企亦無零食。
2.佢提出後由工人姐姐煮好送飯。如果無工人,我會話我無時間、無廚藝煮。
3.我仔小學喺屋企附近,我可以送完佢先返工。我仔有問過點解我要返工,我解釋每個人都有自己嘅責任,佢要返學,我要返工。

送多題:我仔初小時問過點解xxx可以打機佢唔可以,我話我嘅仔係唔可以,佢想打機就做xxx媽媽個仔(呢個答案要考慮自己同仔女關系同埋佢地年紀)

唔係仔女有咩要求都要答應。

公爵府

回覆樓主:

我從來唔會話返工為咗賺錢俾佢做ABCD.佢未出世我已經返工,點解要賴佢?屋企經濟考慮係成年人嘅決定,唔關小朋友事。

雖然會得罪好多家長,但真係唔好講返工賺錢為咗佢,除非你每日好開心咁返工,放工又好開心好精神,否則你任何因工作而帶來嘅負面嘢,就變咗係因為佢而來。小朋友好敏感的,而做父母係成年人嘅決定,唔好覺得為佢犧牲咗任何嘢。

子爵府

以下對白係我身邊朋友或其他家長同仔女嘅對白,3個都係我親身聽到

2同3,我個大仔成日問
我會話我煮d暗黑料理你係咪會食先,我煮完你係食先好
接放學,我晚晚放工都接,不過佢幾乎日日都全校最遲走果個

子爵府

貝_貝 發表於 23-11-5 08:39
呢3個case 阿媽都係識生唔識教果d.
無需要討論。

唔贊成,2同3,都係環境迫成,唔係個個女人做到千億新抱,日日有人養,喺屋企日煮夜煮,接仔女返學放學,好多人要返工,唔關仔女管教事

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1無食煙唔識答
2 我女唔肯帶飯話選擇少又多嘢拎。其實隔離飯香啫,我間中有安排佢帶,試得幾次佢就知天下烏鴉一樣黑,帶飯叫飯一樣煩,叫飯起碼唔駛拎
3我仔女無試過咁要求,由細到大阿媽要返工,已根深蒂固。日日接放學唔係選擇。

我又想問,如果小朋友問「媽咪可唔可以日日陪我去旅行」咁又點計? 唔係細路想要,就一定要做到的。要令細路明白咩叫失落,亦係成長必經

翡翠宮

回覆樓主:

1.屋企冇人食煙,所以答唔到
2.可以呀,不過唔會每日煮,一星期煮2日,3日訂飯,因為要學懂好又一餐,唔好又一餐嘅道理!
3.會同小朋友商量…媽媽可以帶你返學,最多早啲起身,送完你返學,媽媽就要返工!但媽媽接唔到你放學,因為屋企需要用錢,所以媽媽需要去賺錢,希望你明白有時做事不能兩存其美,但會盡力做到最好!

別墅

3個回答都好錯,感覺好冇智慧和愛的父母

水晶宮

我覺得呢3個cases的父母都好冇愛, 當然只係我覺得。
我係working mum, 但自問唔會俾ftm做得少, 冇工人, 基本上照顧小朋友的事都盡量親力親為:

1. 屋企冇人食煙 (我覺得唔打算戒煙的人係唔應該要小朋友, 因為唔應該逼小朋友食二手三手煙)。
2. 我要返工(全職), 每朝都6點幾起身煮早餐亦會煮飯俾小朋友帶飯返學 (有喺學校訂飯, 但唔係日日訂), 晚餐都係我煮。
3. 每朝兩公婆輪流送小朋友返學再返工, 小朋友自己跟同學一齊放學。
4. 加多樣, 教養孩子從不假手於人, 學業都一直係我自己跟, 唔會交俾外人(冇外補)。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-11-5 18:47
1無食煙唔識答
2 我女唔肯帶飯話選擇少又多嘢拎。其實隔離飯香啫,我間中有安排佢帶,試得幾次佢就知天下烏 ...

無錯呀,咁容易得到滿足,小朋友唔識珍惜!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我20年前問左第一條問題
我媽答:我死就唔食啦
(佢依家無食煙啦,但因為長時間食煙,依家住緊老人院

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

1. 仔女問:媽咪,可唔可以戒煙?
媽咪答:唔食煙既

2. 仔女問:媽咪,我可唔可以帶飯呀?學校啲飯
媽咪答:我仔女小學食屋企煮既飯,呀女中學一星期帶2-3餐飯,呀仔我同佢講送飯,佢唔肯

3. 仔女問:媽咪,你可唔可以唔返工,日日帶我返學放學?
媽咪答:我同老公係仔女小學朝朝送放學,仔女小學開始我自由工作就係想多啲時間行入學校。
龍鳳媽

珍珠宮

好媽媽勳章

唉,我仔又係話學校飯難食,我都係話一餐半餐求其啦,但條友又係咁扭。每朝七點出門口,想問大家朝早要幾點起身煮,真係救命吖!

水晶宮

echoo 發表於 23-11-5 20:08
唉,我仔又係話學校飯難食,我都係話一餐半餐求其啦,但條友又係咁扭。每朝七點出門口,想問大家朝早要幾點 ...

其實煮慣左, 只係15-20分鐘就煮好(我多數都係煮炒粉麵飯意粉呢D), 本來都會煮早餐, 煮埋帶飯都係同步進行。

珍珠宮

減齡達人勳章

唉,我仔又係話學校飯難食,我都係話一餐半餐求其啦,但條友又係咁扭。每朝七點出門口,想問大家朝早要幾點 ...

白飯臨睡前煲。餸菜早一晚洗切好放在雪櫃, 朝早開鑊炒熟10分鐘內搞掂。

珍珠宮

BK Milk勳章

egono 發表於 23-11-5 09:45
第一題,從來冇食煙

第二題,小學開始煮飯俾阿仔,就係話叫飯唔好食,到而家中四佢有時鍾意出街食,但係我 ...

有時迫佢帶飯,正呀

珍珠宮

BK Milk勳章

我有幸參加過學校飯盒試食,之後就日日煮飯比小朋友帶,老實講訂飯送到學校果d飯盒,真係幾難食

我以前通常6點起身整,早一晚預備材料,盡量半個鐘內攪掂

複式洋房

好小見有呢d阿媽
咩都講條件

子爵府

1) 本來都唔食煙,如果食緊,會答應佢食少D,慢慢戒左佢

2) 小朋友係食學校即煮嘅午餐,佢好鍾意食,如果佢反映難食,我會同佢講可以,不過都係晚上煮多D,朝早熱番帶去學校,偶然先會新鮮煮

3) 宜家我一星期送大女3—4次返學,佢都希望我日日送,我會同佢講真係有工作安排行唔開,佢都理解嘅,放學就由爺爺接,偶然我會抽時間接,而細佬就由爸爸日日送返學,工人姐姐接放學

侯爵府

1) 我家無人吸煙
2)如果發生喺阿女仲係小學時:唔好意思呀,我係夜鬼亦要照顧你外公(先父喺阿女小一確診腸癌,經常出入醫院;阿女小六先父上天堂),你忍吓啦,最多你放學我準備下午茶俾你。
如果係阿女中學時:佢唔會咁要求,會自己出街食。
3)我係 ftm, 一直都接阿女放學至小六。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊