自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係細路 發表於 24-2-19 22:23
尤其是大西北地區,目測身邊經過既小朋友講pth比講廣東話既比例高,日常講英文既比例近乎0
...

問題係邊?學好第二語言唔係應該多講?廣東話一出世就已經學緊,讀到小學冇理由唔識講囉。

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-2-19 22:27
以前有個日本同學仔, 佢話有個外國男性朋友同幾個日本女仔同住左好幾年, 講日文係好流利, 外國人可能以為 ...

好似香港人先會聽到懶音?

子爵府

kittylam 發表於 24-2-19 22:28
問題係邊?學好第二語言唔係應該多講?廣東話一出世就已經學緊,讀到小學冇理由唔識講囉。
...

我冇話有問題啵,陳述下大西北講英文比例都唔得?

侯爵府

luvbb4eva 發表於 24-2-19 17:29
就算係屋村區都係.....
睇住佢地住公屋, 但D細路講native english....

有可能在咁嘅環境条件下講到native english?

珍珠宮

唔係細路 發表於 24-2-19 22:30
我冇話有問題啵,陳述下大西北講英文比例都唔得?

唔覺得有問題唔會特別提出囉,好似我覺得學生係街講第二語言,英文同普通話只會欣賞!

子爵府

luvbb4eva 發表於 24-2-19 19:36
YouTube學唔到口音啦
口音要長期浸於native speaker 語境中

長期睇係學到口音,只係聽到一兩句可能覺得好勁,但native係另一層次

只有自細讀國際學校先可以浸到native 或接近native,讀本地學校有NET教,都只會係fluent,唔能夠叫native

子爵府

jyjy1684825 發表於 24-2-19 22:32
有可能在咁嘅環境条件下講到native english?

無可能

Native 等於母語程度,基本上每日要係良好英語環境下成長先會達到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kittylam 發表於 24-2-19 22:22
同你一樣,係YouTube學到外語,可以正常溝通就已經好滿意。

我女算係異數,人地學英文,佢煲冬瓜
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 24-2-19 22:38
我女算係異數,人地學英文,佢煲冬瓜

肯學又學得識好叻女啊 ,語言無分高低,差在用途廣唔廣泛。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kittylam 發表於 24-2-19 22:39
肯學又學得識好叻女啊 ,語言無分高低,差在用途廣唔廣泛。
...

佢地真係會沉迷
我同事個女都係不斷睇韓劇,識韓文
放下自在

子爵府

kittylam 發表於 24-2-19 22:33
唔覺得有問題唔會特別提出囉,好似我覺得學生係街講第二語言,英文同普通話只會欣賞!
...

小朋友識講除母語外既第二種語言,當然係值得欣賞!

伯爵府

Adiezz 發表於 24-2-19 22:36
無可能

Native 等於母語程度,基本上每日要係良好英語環境下成長先會達到
係有可能,但要天生異稟。
接觸過一個,讀本地中學。
唔係一講出嚟大家都識嗰啲學校。
身邊冇人native,但佢堅native。香港土生土長,我都好surprised.
不負眾望,佢做咗狀元。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

係呀,唔知仲以為係外國人
但希望中文都一樣好

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

香蕉煎餅 發表於 24-2-19 19:19
讀英小,英中有關

係呀,加上好多自細就由工人姐姐湊,就習慣講英文,我兩個仔小學同中學時,好多同學之間都係講英文的,所以如果佢哋同呢d同學玩,都會自動轉channel的

男爵府

自細識講英文嘅,都係因為父母有錢?搵NET, 私幼私小,playgroup 都用英文,又有工人

子爵府

yiqiyihui 發表於 24-2-19 22:45
係有可能,但要天生異稟。
接觸過一個,讀本地中學。
唔係一講出嚟大家都識嗰啲學校。

唔排除語言資優有呢啲情況,我相信佢仍有大量接觸英語才達到高水平

子爵府

somesome2020 發表於 24-2-19 23:01
自細識講英文嘅,都係因為父母有錢?搵NET, 私幼私小,playgroup 都用英文,又有工人 ...

又唔需要好有錢,負擔到私幼學費,所有私幼都係NET教,小朋友平時玩都習慣講英文,
係屋企睇吓英文卡通,家裡和工人講英文、有能力再外補、小朋友基本上聽講唔會有問題,應付到本地學校要求

伯爵府

luvbb4eva 發表於 24-2-19 17:29
就算係屋村區都係.....
睇住佢地住公屋, 但D細路講native english....

自以為native

男爵府

Adiezz 發表於 24-2-19 23:19
又唔需要好有錢,負擔到私幼學費,所有私幼都係NET教,小朋友平時玩都習慣講英文,
係屋企睇吓英文卡通, ...

對你黎講可能覺得呢啲花費不大啦. 但係其實香港入息中位數都係2萬咋. 都唔係咁多人負擔到私幼+工人.

而有啲jm 話普通話native 果啲, 應該就係公立學校果啲.

男爵府

樓主話好多講native English,對於母語唔係英文來說,聽落去好似係native。但係更多的是講緊Chinglish。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊