自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

FennieMan 發表於 24-3-16 19:18
好多年啦!疫情前某九龍,名校網公屋,過萬租金都秒殺

租左名校網公屋可以用呢個地址報學校?唔得架… 戶主都唔係佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 24-3-16 20:03
根本就係,狂起公屋,起完唔少比呢班大食懶。極討厭囉。

雖然唔關我事,但真係嬲到咕咕聲

伯爵府

tszchungmama 發表於 24-3-16 19:58
其實點解佢94歲,但2018年先開始申請??

我懷疑佢現任既老婆係4-50歲,所以先開始申請,古古怪怪。

訪問個時老婆如果同佢一樣年紀,點會影唔到,咁老唔會日日出街囉!

有古怪!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

momodolop 發表於 24-3-16 19:27
今年94yrs 阿伯2018年申請,依家都未上到樓,離譜。

阿伯好慘,到最尾都担心老婆上唔到樓
個議員真係好好,出心出力

珍珠宮

公屋即冇錢要申請比間屋佢渡難關,起在山卡拉,唔好咁多要求,唔就腳自然少人租

伯爵府

唔止租上租, 自己開髮型舖做老闆, 只要畀會計做條數話冇錢賺, 就可以 繼續住公屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shobi 發表於 24-3-16 19:28
電視話連未入伙嘅公屋啲人都話可以出租,難怪啲人18歲就即刻申請!而家申請公屋變咗為未來投資!
人哋每月 ...

啲公屋人笑啲買私樓既人蠢咋分分鐘
有得賺唔識賺

民房

【新聞透視】本台揭發公屋租上租 租戶轉租月賺數千元
https://news.tvb.com/tc/local/65 ... utm_medium=referral

未搵到成集新聞透視,但呢個濃縮版已經睇到好嬲

珍珠宮

減齡達人勳章

jasprincess 發表於 24-3-16 20:04
租左名校網公屋可以用呢個地址報學校?唔得架… 戶主都唔係佢

我只知佢成功咗,但點做到就唔知喇!

男爵府

聽過啟德公屋,做ABNB出租,仲嬲

公爵府

leopak 發表於 24-3-16 20:06
我懷疑佢現任既老婆係4-50歲,所以先開始申請,古古怪怪。

訪問個時老婆如果同佢一樣年紀,點會影唔到, ...

我睇電視話佢老婆好似唔識字,我50+都識字喎,除非鄉下嚟嘅!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

香港奇怪嘅喺偽造文書重罪,但詐騙公屋個個罰錢搞掂

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

長琦良美 發表於 24-3-16 20:16
聽過啟德公屋,做ABNB出租,仲嬲

其實呢d都好易揭發,只要大堂管理員留意吓邊個單位成日有陌生人出入,就知有問題。

水晶宮

syne403 發表於 24-3-16 19:16
有公屋暗盤放租,睇到一把火,真正有需要嘅人就上唔到樓

唔係等梗公屋睇到都嬲啦,等梗公屋嗰啲真係

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

露比2006 發表於 24-3-16 19:39
見過一間公屋, 3至4人和諧式, 間咗3間房冇廳的, 好似劏房...
好疑惑咁設計?一家人回家就各自返房!?
...
咁呢個係有可能嘅,特別係有仔有囡有番咁上下大,需要獨立空間,寧願犧牲公共空間。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實真係要判監至起到阻嚇作用,如果只係罰嗰一萬幾千,點有人驚?

翡翠宮

mercurycc 發表於 24-3-16 19:33
好耐,
朋友話港鐵站隔離租一萬都有,
記者咁易都搵到,房署應該做野啦! ...

租金幾千至1萬 好過返工
怪不得咁多後生申請

公爵府

littlefunpig 發表於 24-3-16 20:13
啲公屋人笑啲買私樓既人蠢咋分分鐘
有得賺唔識賺

買得私人樓嘅,邊夠資格申請公屋,咪玩啦!你估個個都自顧人士咩?可以做條數!我哋打工㗎咋!
如果要費盡心思先可以申請,算吧啦!要將啲錢左塞右塞,連買股票都要用人地名,咁麻煩,都係留俾佢哋啦!佢哋應得嘅!
不過而家係電視揚晒出嚟,以後要小心啲囉!
畢竟房署之前先出招對付富戶,嚟緊可能就係呢啲租上租嘅租戶!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

嗰個單親媽媽,記者問佢其實可以搬返呀媽屋企住,佢話怕其他屋企人有意見,真攪笑!佢哋一星期住咗五晚,同長住有乜分別?屋企人冇意見咩?

子爵府

嗰個單親媽媽,記者問佢其實可以搬返呀媽屋企住,佢話怕其他屋企人有意見,真攪笑!佢哋一星期住咗五晚,同長住有乜分別?屋企人冇意見咩?

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊