自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我 62 99 喺 佢哋 50+歲時買咗內地樓,當時佢哋間中上去住。62 到60歲退休,同99兩個上咗去長住。疫情期間返咗嚟香港,呢一兩年(7X歲) 都好少上去,而家準備賣上面層樓。

水晶宮

mercurycc 發表於 24-5-25 10:35
明星可能簽約用港幣呢?
前幾日朋友話返大陸攪租,
佢話好麻煩唔可以直接轉落來,

即係間公司賺人仔 出糧就出港幣?咁又可來咁多港幣呢?

水晶宮

bb060908 發表於 24-5-25 10:56
所以我咪話係大陸買二三線樓嘅人係傻豬囉 我係土生土長嘅香港人,香港文化同大陸文化根本好大 ...

睇你回覆都幾冇文化,其實你呢啲自以為自己好勁嘅人,如果做鄰居 應該會比內地人更差

piklam1    發表於 24-5-25 15:26

珍珠宮

bb060908 發表於 24-5-25 09:37
我有個生完癌嘅朋友係肇慶買樓 佢真係以為自己可以係該處頤養天年
...

有乜好笑?係朋友就唔會咁取笑人吧

珍珠宮

所以我咪話係大陸買二三線樓嘅人係傻豬囉 我係土生土長嘅香港人,香港文化同大陸文化根本好大 ...

你好似講到得你住私樓咁

珍珠宮

ddkaka 發表於 24-5-25 12:52
睇你回覆都幾冇文化,其實你呢啲自以為自己好勁嘅人,如果做鄰居 應該會比內地人更差
...

睇留言我都覺得佢幾差,真正有錢或好勁嘅人,應該唔會咁認叻

piklam1    發表於 24-5-25 15:27

大宅

回覆樓主:

平到笑

大宅

睇咩心態買,有多餘錢買去度假可以,但要上去睇清楚環境先,地點山旮旯,冇配套,買嘢唔方便真係要考慮清楚先..

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

國內啲樓隔音差,尤其呢十幾二十年新起嗰啲,起得越高嗰啲越有景滾,反而啲2000年頭起嗰啲舊樓隔音仲好過新樓,如果真係太平有交易要諗吓有冇古怪

https://www.163.com/dy/article/I4F5J0GG0520D8SC.html
https://www.sohu.com/a/675001552_557202
https://m.huxiu.com/article/714448.html

珍珠宮

變成一首歌 發表於 24-5-25 10:48
係筍野輪唔輪到香港人山長水遠去執呀

呢個你啱, 如果真係要買有質素嘅靚樓 ,要識得當地agent, 否則靚盤都唔會輪到你

大宅

都係架,好多人買定退休先住,買時係豪宅好靚,但過多10年已經好舊,大陸樓好多建築物料冇香港咁好,保養差

象牙宮

蘭開夏道 發表於 24-5-25 06:35
平得咁交關,間屋又大又平,咁嘅價錢應該大部份港人都能買到,買幾間都得,喺咪真㗎,是否騙人的?有冇人真 ...

經濟下滑, 內地好多失業。建築商靠貸要还。急售。靠內卷。

包括珠海、深圳、東莞、佛山、廣州、澳門、惠州、中山、肇慶及江門的樓市
大灣區啲樓 50㎡以下. 50-70㎡. 70-90㎡. 90-120㎡. 120-150㎡. 150-200㎡. 200㎡以上. 地区?交通? 生活圈。

合理價。

30万左右多的是。 很低都有。正常。38万是那里?。

小心 "被騙"。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

朋友買左 惠州十里银灘 ¥33万 (87平 實用只有57平)
賣家¥67万 買入

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

JChan 發表於 24-5-25 13:43
朋友買左 惠州十里银灘 ¥33万 (87平 實用只有57平)
賣家¥67万 買入

上網睇十里銀灘好似好少人住咁。

子爵府

sunnykiwi 發表於 24-5-25 09:25
無錯,我都識有人喺大陸買樓話第時退休返去住。
到真係退休時,病痛多多,主要嘅朋友都喺香港,冇咁嘅勇氣 ...
系,曾經都有諗過,但系再諗下,自己住緊間屋都好適合退休,點解要返大陸咁遠,就算每個月2800,我用呢畢錢去大陸每個月旅行,甚至一年去一次歐洲都得

水晶宮

回覆樓主:

上面大把租盤,不用買,自己退休身體好可能北上住朋友地方,佢長期留港,佢間室一年估番去一次

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不如租,都係3000左右已經係新開發區現樓一手!唔洗咁快買,寧願住左之後先再考慮買邊區,尤其唔係經常返去,買左又要维修又要保養,費刹心神,同埋真係唔好諗有人接盤!

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

柔伊 發表於 24-5-25 13:56
上網睇十里銀灘好似好少人住咁。

朋友想係大陸買車(旅遊) 所以要有地址
佢話 當買個名牌手袋

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

JChan 發表於 24-5-25 14:33

朋友想係大陸買車(旅遊) 所以要有地址
佢話 當買個名牌手袋

十里銀灘個景好
我想要大陸居民証,好奇有冇10萬以下的樓,可申請居民証

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有好多朋友已經買左,無伏嘅,不過好睇自己需要,唔好諗放到出去! 我D朋友好早已買,但疫情後幾年返唔到去,冇人打理,有地方漏水,電器壞左,要維修等等! 所以真係要考慮清楚係咪真係有需要先買,唔好貪平

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊