自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

tmlhk 發表於 24-5-28 10:53
今年 剛好 5張嘢,

人壽個份 點都要買落去,

唔知點解你個純人壽甘貴,正常50歲左右150萬保額都系200幾,呢個保障家人,如果仔女未出黎工作都系要繼續,但你應該換個plan啦。

你第二份醫療5000幾都唔算貴,都系keep住先好D

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

岩岩見bowtie純人壽50歲保額150萬每月$114,一年1400唔使。

象牙宮

變成一首歌 發表於 24-5-28 16:16
大家可唔可以分享吓自己買緊咩醫保?
親戚2x歲,話佢公司冇醫療保險,想買份。
我自己用公司醫保,唔清楚自 ...
可以睇下自願醫保/高端醫療,
2x歲保費唔貴,比較下有d保險公司有折更平.

琥珀宮

tmlhk 發表於 24-5-28 16:29
打咗 2583 8000, 問 HSBC Insurance, CS 話 人壽 新單 先有得平.

佢話 保費冇得減, 一喺 cut 咗佢, ...

「開新單 只喺 續舊單嘅 1/3價錢」

咁你咪cut 咗張舊單,再開新單(可以其他保險公司)買返啦

唔想有空窗期,就買到新單先cut 舊單

珍珠宮

tmlhk 發表於 24-5-27 17:28
保險一問.

手上供緊 2份 HSBC 燕梳, 就嚟供到 第20年.

有咩純人壽會10000一年,只包120萬???

男爵府

tmlhk 發表於 24-5-27 17:28
保險一問.

手上供緊 2份 HSBC 燕梳, 就嚟供到 第20年.

同問有無搞錯左?
人壽無cash value 一萬蚊一年賠得120萬?

做緊純人壽4千幾一年,都賠二百萬啦

珍珠宮

tmlhk 發表於 24-5-28 10:53
今年 剛好 5張嘢,

人壽個份 點都要買落去,
同我家嘅保險比,你兩份都好貴

伯爵府

三國1 發表於 24-5-28 18:54
同我家嘅保險比,你兩份都好貴
保費依據年齡、性別、是否吸煙而不同。
人壽是否需驗身?驗身結果與保費有否關係?

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

我是證券公司的客戶,證券公司不是我的客戶。

伯爵府

pauline_c 發表於 24-5-28 15:41
用物業做逆按,唔算係保險,只係業主過世都未攞晒價值,就當遺產處理

安老按揭計劃按證保險公司營運。
保單逆按計劃按證保險公司營運。

二者都係保險(都有保費),只係抵押品不同。

安老按揭計劃的貸款機構除了按揭管理公司外,還有部分銀行。
保單逆按計劃的貸款機構只有按揭管理公司

https://docs.google.com/document/d/1kk1De6zg8mgJC7bDMrCvJ5NxAz5UMdb67gM6VHpr6p0

安老按揭按揭保費
將計入安老按揭貸款的總結欠:
(i) 基本按揭保費 - 為指定物業價值的 1.96%,分別於第 37、49、61、73、85、97 及 109 個每月年金支付日,分七期支付,每期費用為指定物業價值的 0.28%。
(ii) 每月按揭保費 - 根據安老按揭貸款的總結欠,以年率 1.25% 計算,按月支付。

保單逆按按揭保費
將由借款人支付並加借入保單逆按貸款:
(i) 基本按揭保費 - 為指定壽險保單價值的 1%,分別於第 1、13、25、37 及 49 個每月年金支付日,分五期支付,每期費用為指定壽險保單價值的 0.2%。
(ii) 每月按揭保費 - 根據保單逆按貸款的總結欠,以年率 1% 計算,按月支付。

https://www.hkmc.com.hk/chi/about/milestone.html
2011 推出安老按揭計劃
2018 香港年金有限公司推出香港年金計劃
2019 推出保單逆按計劃

按證保險公司:
經營按揭保險及貸款擔保業務
https://www.hkmc.com.hk/chi/about_us/corporate_information.html

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

我是證券公司的客戶,證券公司不是我的客戶。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

男爵府

BK 好多人話唔好買儲蓄保險.

但樓主第一份嘅人壽保險, 就咁睇, 比儲蓄保險仲差. 保費唔平, 長命百歲反而total loss. 當然, 我明白呢一個係一個消費式嘅人壽保險.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊