自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jrforsure 發表於 24-7-31 21:21
同埋你咁執著個時差,強調係尋日,尋日你開post後咪好多jm答咗你電視新聞有報,仲要係最多人睇既tvb大台新 ...

依家啲人睇social media仲多過睇電視,咁執著係因為現今啲所謂傳媒刻意帶風向,有眼你睇呢幾年香港點樣俾佢哋搞到四分五裂。 咁執著係睇唔過眼佢哋對帶到風向嘅新聞不斷俾feed, 帶唔到就輕輕帶過甚至選擇唔feed,搞到啲新生代個個都勁negative, 覺得自己生於香港好慘,好討厭香港,多得呢班人唔少,影響咁深,一定要執著。或者咁諗,俾著呢單事件係內地發生,你估班友會唔會即刻出feed? 勤力到你唔信。今次單嘢我都係睇到Taylor S 嘅post先知

大宅

szesze_lam 發表於 24-7-31 22:08
依家啲人睇social media仲多過睇電視,咁執著係因為現今啲所謂傳媒刻意帶風向,有眼你睇呢幾年香港點樣俾 ...

明明majority 係有報導,social media都有,係你硬係要搜尋邊間邊間無報
啲後生點睇香港,或者份人係咪負面,家庭教育都好大關係,父母執著,放大啲minor 野黎睇,教出黎既新生代都只會係咁。

伯爵府

jrforsure 發表於 24-7-31 22:21
明明majority 係有報導,social media都有,係你硬係要搜尋邊間邊間無報
啲後生點睇香港,或者份人係咪負 ...

主流個幾間都冇feed叫majority, 真心咩

家庭教育固然重要,但social media對佢哋影響更加大,朋輩影響更甚,所有香港人都經歷過

大宅

szesze_lam 發表於 24-7-31 22:26
主流個幾間都冇feed叫majority, 真心咩

家庭教育固然重要,但social media對佢哋影響更加大,朋輩影響更 ...

你估啲後生仲睇facebook feed,真心咩
最多後生仔女既X登都有post講
anyway 我放下執著啦施主,早抖

伯爵府

jrforsure 發表於 24-7-31 22:41
你估啲後生仲睇facebook feed,真心咩
最多後生仔女既X登都有post講
anyway 我放下執著啦施主 ...

你覺得2019個幾年冇人睇? 當然最young個代唔玩啦,但邊班人因為傳媒操控而轉晒黃絲帶? 邊班人呢幾年係英國加拿大? 佢哋點樣影響下一代? 睇吓玩threads個班友仔點寫? 後生都嫌棄連登啦依家

你不如叫班所謂傳媒唔好執着啦,唔係我

象牙宮

szesze_lam 發表於 24-7-30 23:38
真係得外國媒體報導,香港搵極都冇
英國17歲少年持刀襲擊案 增至3人死亡

on.cc東網on.cc東網 ·

案發於周一(29日),當時舉行以美國天后Taylor Swift為主題的跳舞和瑜伽活動,多名兒童參加活動;突然,
一名17歲少年持刀闖入大肆殺戮,襲擊持刀闖入大肆殺戮,襲擊多人,警方其後到場拘捕該名行兇者,並調查其行兇動機,相信案件與恐怖主義無關。
事發後,首相施紀賢到場致哀時,他指身為人父,難以想像受害人及家屬感受到的痛苦及和悲傷。Taylor Swift亦在網上貼文,表示對事件感到震驚。

原文網址:英國17歲少年持刀襲擊案 增至3人死亡 | on.cc東網 | 國際 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0731_00992_001.html

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

szesze_lam 發表於 24-7-31 22:08
依家啲人睇social media仲多過睇電視,咁執著係因為現今啲所謂傳媒刻意帶風向,有眼你睇呢幾年香港點樣俾 ...

我明你想講咩 我都係睇電視知道呢單新聞 fb都係無feed, 傳媒用social media帶風向係一直存在嘅事,好多人係unconsciously 慢慢被影響了而不自知,特別係年青人,如果你有netflix可以睇有套叫social dilemma,正正係講呢樣嘢

大宅

333s 發表於 24-7-31 22:57

唔使再post啦
樓主話無就無啦
一陣佢又同你拗係要文字呀、feed呀、threads呀.... 總之唔係鋪天蓋地,就係傳媒有bias荼毒班後生,令到新生代全部都好負面....(下刪千字)

複式洋房

隨機殺人?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Ryanma 發表於 24-7-31 10:16
TVB 新聞有講
或者只睇 VIU 台嘅人唔知, 因為唔可以報大英帝國嘅衰嘢

睇咗都扮唔知,佢哋睇完英國啲衰嘢會自動刪除記憶㗎

伯爵府

afterall 發表於 24-7-31 22:59
我明你想講咩 我都係睇電視知道呢單新聞 fb都係無feed, 傳媒用social media帶風向係一直存在嘅事,好多人 ...

Exactly, 只係有人不斷話有報導,我一直想講嘅係feed, 佢哋就不斷俾delay咗嘅新聞網頁俾我,完全兩回事

多謝你嘅推介,我會睇,thank you!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊