夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你一定要撐住呀!付出你最大的愛心去感染你周邊的人,相信你一定能做到最好,他始終有一天會看見你的好行為而有所改變的。
我曾經接觸過一個好媽媽(我的鄰居), 她的小兒子也是有狂躁症,每當孩子發脾氣時便要打人,作母親的唯有任她打背脊,打到筋疲力盡才停止,但係作母親的一句也沒有怨言,相信有朝一日孩子是會改好的。她從來也不理會其他人的眼光,只管對孩子做到最好。現在她的孩子可以獨立於外國讀書,無須父母的學費,自己賺錢供讀書。深信你也可以做到一個偉大、世上受人尊敬的好媽媽,永不要放棄,我地會密密地支持你。

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止訪問

大宅

回覆 63# pipi331 的文章

係KA,去多d街啦,冇咩functions都去下shopping mall呀,去下toys r us呀,去下青衣城呀,行下 waterfront呀,睇下船呀,咩都好啦,
對佢地來說都好開心ka..加油呀!

禁止訪問

大宅

回覆 65# pipi331 的文章

HEY,買d野lock住d柜,唔好比佢拉!日本城有ka la!even 睇電視,都同佢傾下計,唔好比佢一個人係度dream,辛苦你了!

禁止訪問

大宅

回覆 67# pipi331 的文章

:D 阿仔又幾叻wor...好在我隻笨豬未學識,我屋企d柜係圍邊ka...識開就...><

haha..c6同阿仔....一起進步wor!! 勁!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加油~~~~唔好放棄,你囝囝好需要你

大宅

加油呀!

禁止訪問

狼狽的年三十

別墅

有言語障礙o既人係好易發脾氣架!樓主,你默默咁忍耐,真係幸苦你la!

有機會你試o下主動同佢分享自己心事或盡量搵d野讚o下佢,多d用「我覺得...因為...」呢d句子同佢講野,希望佢都學倒呢d正面而有內容o既表達,少d對你同小朋友講粗口啦!

別墅

原帖由 weiwai 於 30-12-2009 03:35 發表
我女同你女年齡相若, 都係句子組合好差

你真係一個負責任o既好媽媽!
無論身邊d人點話你,都要堅持呀!
發展遲緩雖然係長期戰黎,但對小朋友o既人生有好大影響架,加油啦!
如果句子組合差,可以係因為語序排列不當及語感不足,多d用口語朗讀故事、或唱童謠,可以幫助小朋友掌握一般簡單句子結構。

禁止訪問

大宅

回覆 71# pipi331 的文章

hi....攪咩鬼咁大件事呀.........

clam down clam down,....阿仔好返未呀?我仔都仲有d尾聲啦,好左好多啦,今日都唔敢出街呀!點呀,大仔返playgroup幾好嗎?有冇同d姑娘傾下八下???

下次c6咁火時,不如你退一步先啦,等佢下左火先解釋啦,d男人火姐眼時咩都up一餐!講者冇心,可是聽者有意呢!!!!!你大仔叫"大仔"但都好細姐,唔好打咁多啦,等c6心情好d,同佢講下啦,對佢唔好的....真係ka!

你老公以前都係咁火ka?定係有左小朋友後大pressure呀?你又有工人,一係得閒同c6去relax一下啦!

祝新年進步,身體健康!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

仔仔靠你呀!你要堅強撐下去…我真心祝福你地快樂健康!

別墅

hi, 我阿仔都係遲緩,仲要係勁個隻!

c6話就話接受左,但就用我地的感情去交換!

無論咩節日都唔去慶祝,聖誕,除夕,新年,情人節.......都唔去玩;再咁落去,我唔知將來點數~

公爵府

好媽媽勳章

我仔仔都係有言語發展遲緩既問題..政府e生仲叫佢去讀s位tim......
我老公同你老公態度相反...佢又唔係接受唔到..但佢成日都覺得自己個仔係資優先會有喱d問題..
去訓練個d佢好樂意..但都係個句..個仔係資優先有喱d問題....大個d就無.... 有時都會為左治療c同社工既說話同佢爭辯..有時都會因為喱d野嘈交.....不過好快就會無事....

如果你老公接受唔到既..唔好理佢住..最緊要你知道仔仔最需要既係咩....同埋有d咩都盡量唔好向仔仔面前同佢爭吵...仔仔唔識講..但佢地會聽得明...亦會識睇樣..知道你地嘈交..佢地有機會會以為係自己做錯野.....

同埋盡量都唔好打阿仔...我之前成日都打阿仔...因為佢發脾氣..掉野...之類...依家我小左打佢..佢反而情緒穩定好多...講野都多左好多....我記得之前因為打仔喱樣野比社工的左去見心理e生...心理e生話要小朋友情緒穩定,做父母既一定要學識平靜,平和,因為其實小朋友既情緒起伏好多時係會跟隨我地大人既情緒......講野方面真係多d鼓勵佢講..唔好咁執著佢發音準唔準...只要佢肯講,就先比鼓勵,讚左佢先,先再講多次正確既音比佢聽,唔好話佢講錯....先由佢鍾意既野開始講,ex.糖,車,波喱d

至於老公方面...或者你試下先發掘左bb既優點,同你先生分享左先,等佢學習下1欣賞自己既小朋友先...先再同佢傾返阿仔學習上既問題...咁樣佢又會唔會易接受d呢??

我返e位度成日都話,要接受小朋友不足之處,同時亦要欣賞小朋友過人之處....個天好公平...

更加唔好因為喱樣野同先生分開...對小朋友更加唔好....

首頁

尾頁

跳至