樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:回覆+tom_s18+的帖子 稅制沒改,賣地仍是

原帖由 garykkfung 於 12-03-15 發表
回覆 tom_s18 的帖子

稅制沒改,賣地仍是政府的重要收入,亦是政府最有效的間接徵稅,任何高地價的房屋政 ...
妙不可言'

珍珠宮

引用:回覆+tom_s18+的帖子 講真6000元一呎的第

原帖由 an1839 於 12-03-15 發表
回覆 tom_s18 的帖子

講真6000元一呎的第一城我真是看不懂----我覺得不要比$6000一呎,依個數字影響,40年 ...
買樓要是跌的話,有幾多人覺得是享受?!

珍珠宮

引用:I+think+if+CY+Leung+becomes+the+head,+he

原帖由 WYmom 於 12-03-16 發表
I think if CY Leung becomes the head, he will definitely increase the supply of new properties... if ...
Don't hold your hope too high!

別墅

回覆:henrychancfh 的帖子

很多地方也可找到3~4%的回報的,又不只是一城。雖然很多人用租金回報來計樓價,還有利息支出,又試問一城在那個水平準買家是不能付擔?我以前(在九四年許)有這個想法,樓不是一般人買的,只有有錢人才買得起。到了現在,我已知道樓市有上有落,那時是超買?那時是超賣?跟本是可以看到的。

珍珠宮

引用:為何人們常將九七年的樓價作指標??++為何樓

原帖由 維港 於 12-03-16 發表
為何人們常將九七年的樓價作指標?? 為何樓價不可高於九七年??
約美國或其它國家,做多㡬次QE,要樓價跌都㡬難!
超級通脹一到,沙田第一城要九千一尺也有可能!
希望到時人工也可像議員一樣,加薪一成 (進過每年通脹)。

難道真是要自求多福!

別墅

回覆:fid 的帖子

我覺得好多人都經歷過負資產,如果可以的話,也不想看見!

別墅

若一城九千,還有三千水位,你真是要入多幾件,到時你可買副好的棺材放自己入去,我真係比你笑死

I/LOVE/3T  嘩,你好無口德!  發表於 12-3-19 11:26

別墅

恭喜你,美國財務大神QE 由你決定,大人駕到:mrgreen::mrgreen:

別墅

我們都是吹水,出到QE , 我們又怎能再說呢?太搞笑的人

珍珠宮

引用:若一城九千,還有三千水位,你真是要入多幾

原帖由 fid 於 12-03-16 發表
若一城九千,還有三千水位,你真是要入多幾件,到時你可買副好的棺材放自己入去,我真係比你笑死:fu ...
等老闆當我是議員,加一成人工給我也不會做呢個夢。
這樣的夢留給你吧!
今晚是星期五,relax !

別墅

回覆:SS0303 的帖子

原來你是打工仔,等下吧?我仲以為你係議員。

男爵府

回覆:樓市半年內開始下跌

我不認同樓價超越97就是過高。97年牛肉豬肉幾錢斤,現在又幾錢斤呀?

如果是自住,我絶對不贊同賣左住緊層然後租屋住。身邊不少朋友早兩年認為樓價已見頂就放左層樓諗住低位入番,結果到現在都買唔番兼要繼續幫人供樓。其實層樓係自住既,無需理會一時既升跌,因二三十年後樓價一定係高過現在的。

garykkfung    發表於 12-3-18 01:30

伯爵府

引用:我不認同樓價超越97就是過高。97年牛肉豬肉

原帖由 kenzo 於 12-03-18 發表
我不認同樓價超越97就是過高。97年牛肉豬肉幾錢斤,現在又幾錢斤呀?

如果是自住,我絶對不贊同賣左住緊層 ...
Kenzo,

非常同意!

我身同感受!經歷過九七我更認同你的論點,長線買樓必升!

五六十年代買層樓20幾萬有交易!

我慶幸自己畢業後搏命儲錢,四年後上車,當年係樓巿最高,我選擇買而身邊朋友選擇等,人各有志!

10幾年後,我樓換樓幾次了,而當天選擇等的那些朋友,就一直錯失了有好幾次的上車機會,結果到現在仍在等。

佢地都有一共同理據,現在樓巿太不合理。但,佢地視年年比業主加租,每二至三年舉遷一次就好合理!

總之人人想法不一樣!

男爵府

cheapbombom 發表於 12-3-18 10:31
Kenzo,

非常同意!
正是, 97年樓價雖然高, 但這15年來省下的租金分分鐘夠供一層樓, 加上近10年的低息環境, 所省的利息實在不少. 就算現在樓價還沒有返回家鄉, 但起碼已賺左住先啦.

伯爵府

引用:Quote:cheapbombom+發表於+12-3-18+10:31+K

原帖由 kenzo 於 12-03-18 發表
正是, 97年樓價雖然高, 但這15年來省下的租金分分鐘夠供一層樓, 加上近10年的低息環境, 所省的利息實在不少 ...
我97年層樓返左家鄉好耐囉!

上車必剎技是樓換樓,仿如想升職加薪都係一份工換一份工黎得湊效!

樓價不斷升,升下跌下10年後埋單都係升,唔到你話合唔合理!

男爵府

引用:Quote:原帖由+kenzo+於+12-03-18+發表正是,

原帖由 cheapbombom 於 12-03-18 發表
我97年層樓返左家鄉好耐囉!

上車必剎技是樓換樓,仿如想升職加薪都係一份工換一份工黎得湊效!
能否樓換樓要視乎賣掉層樓是否要倒貼贖樓。

我人生的第一層樓雖不是最高峯時入巿,但在2003年亦跌超果一半。如果我在當時賣出,肯定要倒貼數十萬。雖然我未能換樓,但我亦把握時機入巿並第二層樓租出。兩年後,我把第二層樓賣出再換了一間更大的。而這間亦成為現時的居所。至於第一層樓當然是租出了,如果現在買出亦有賺,不過現在息低,收租回報高,所以我不打算把它賣掉。

禁止訪問

引用:我O岩O岩買左屯門市中心,呎價高達差唔多52

男爵府

自08年明燈出現後,事隔四年再度重現,機會又再重臨?

別墅

回覆:MRNT 的帖子

又係你,這次有條傻佬回復我,早知跟fid走一趟?

男爵府

fid 發表於 12-3-18 14:15
又係你,這次有條傻佬回復我,早知跟fid走一趟?

想跟你走一趟果個係傻佬你都爆埋出來?

首頁

尾頁

跳至