在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jjkbaby 發表於 12-6-11 16:08
我係超冇心機返工,生咗BB係其一,主要係老細衰,成日話我地付出少,完全唔識體諒員工,升職只升擦鞋仔,我 ...
同我一樣!公司 & o的人衰到爆!公司就想盡辦法諗縮數,逐個逐個 contract 俾,有好少數長工但要升上去,成日話開位,成日叫你去見 board,試過見完夠膽死話個位又唔開啦喎。大佬,我唔升真係 ok o架,但你唔好成日捉我去做馬騮戲囉!初初o係度做會因為咁好唔開心,生o左仔之後我都話知佢死!最好唔好升我唔使煩!

仲衰到可以同間姐妹公司 ’夾份’ 請個人。A 公司俾 50% 請我個同事,B 公司又俾 50%。初初唔知有問題,點知到我個同事生原來咁係無有薪產假O架,因為咁係兩份 part time!!咁都俾佢諗到!!!

direct head 就乜都塞晒俾我做,但有功第一時間衝出來領!自己o的女大晒去晒外國,又唔想返屋企對住個老婆,8/9/10 pm 點都 send email o黎然後唔即覆又吠。o的細o既個個都話大學畢業,但 9 成係無料到仲要懶醒。以前未有阿仔o的o野我追得好緊,驚死佢地出事。而家。。。你地咁醒你地自己顧自己啦,你唔搵我我都費事教你~ 大老細都話我地條 team 無 team spirit,我真係睇唔到可以有咩 spirit???

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

zitzai 發表於 12-6-12 23:20
同我一樣!公司 & o的人衰到爆!公司就想盡辦法諗縮數,逐個逐個 contract 俾,有好少數長工但要升上去, ...
仲衰到可以同間姐妹公司 ’夾份’ 請個人。A 公司俾 50% 請我個同事,B 公司又俾 50%。初初唔知有問題,點知到我個同事生原來咁係無有薪產假O架,因為咁係兩份 part time!!咁都俾佢諗到!!!

下, 當兩份part time, 咁contract點寫? 有無得咁縮骨呀

zitzai  2 contracts. 1 from A company, the other from B company   發表於 12-6-13 13:17

大宅

引用:Quote:Jjkbaby+發表於+12-6-11+16:08+我係

原帖由 zitzai 於 12-06-12 發表
同我一樣!公司 & o的人衰到爆!公司就想盡辦法諗縮數,逐個逐個 contract 俾,有好少數長工但要升上去, ...
咁你間公司真係勁衰呀當人地返兩份part time都得咖咩?可以上勞工處告佢咖喎!我公司都係要我地搞上勞工署先知驚,補完錢又諗其他縮水嘢搞我地!講起都興,真係想返屋企湊BB算

zitzai  個同事放完產假走O左啦~ 搞成咁係人都走!  發表於 12-6-13 13:59

複式洋房

我都係,日日都只係返工望收工

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

zitzai 2 contracts. 1 from A company, the other from B company 發表於 3 小時前

好cheap呀, 真係搵鬼打佢工咩

男爵府

返工好浪費時間 , 份糧又唔係多 , 但又唔可以放棄 , 始終搵多個錢好啲 !
唔可以自己湊囡 , 個囡跟工人唔跟自己 , 心好酸....

子爵府

心態一定改變, 變得更踏實, 唔係搏上位, 只求安穩. 表面上都係好搏, 心底最記掛嘅係仔女.

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

enjoyeveryday 發表於 12-6-3 00:08
如果唔做工,怕全職揍B会悶,日日返工又想日日有假放。
係囉!
無時無刻都咁矛盾!

洋房

Me too! Just want to leave work on time and get to play with my baby before she goes to bed. Also, my focus now is on which playgroup is good for my baby....When do I have to apply PN for my baby etc....

別墅

回覆:有幾多人生咗bb之後無心戀戰?

日日返工只求做好自己份內事,有時間剩就hea吓,最緊要準時收工同出糧,其他嘢話之你

伯爵府

春季勳章

都喺咗份收入~~

大宅

生之前都唔覺份工辛苦,
宜家覺得份工辛苦到暈,
朝朝唔想起身,晚晚好早就瞓,
過著早睡早起的生活......
平時一放工就湊女(5個月大),煮飯,買餸....
放假就要做家務,湊女......
身心都好倦......
有時倦到想發阿女脾氣,
立即俾c6湊下先....

複式洋房

回覆:mocha_y 的帖子

同意!加油!

大宅

回覆:有幾多人生咗bb之後無心戀戰?

我bb歲半,回想放完產假返工,好唔捨得bb,但返咗工就放低屋企,想報答大老闆,二老闆升咗我,當時全人奶,半夜起身唔在講,仲要每日返7點9,放7點幾。辛苦但冇想過放棄。後來大,二老闆走咗,直屬老闆同同事在我面前,背後多說話,動作,而家升埋同grade,而我就接手佢地原來做的工作,點會唔心淡。所以話d媽媽無心戀戰其實不公平,有機會都唔到媽媽啦!不過我若炒我,我就搵part time,1唔同社會完全脫節2有收入(有ftm的貢獻唔係很多人知同專重),再講,駛自己賺的錢唔駛交待3有少少自己的時間,唔會7x24對住bb,冇期待同珍惜同佢相處的時光。

子爵府

都係架, 心態好唔同. 仲有呢, 就算返左工, 有時都要搖控屋企的情況, 特別係阿仔病左或好扭計的時候; 到佢大d, 識得叫你唔好返工呀媽咪, 個心又嗱住咁出門口...
但慢慢我冇再介意自己係咪"無心戀戰"了(生仔前是女強人啊), 總之工作交到貨, 老闆又冇投訴, 就Ok啦. 我的心態係, 工作我唔做有人可以做, 阿仔我唔理邊個理呀? 慶幸家中有好工人, 同埋阿媽奶奶可以full time來我家幫我睇住, 令我工作放心d.
返工同湊仔我both鐘意的, 賺多d錢又可以對自己同阿仔既生活多d保障啦.

大宅

回覆 KittenKitten 的帖子

agree

大宅

我個女11個月大,下星期剛返職場.
totally係無心戀戰. 希望日日都能on time閃...

1) 為的是$$ - 比阿女上pg,pn,幼稚園用.
2) 養工人
3) earn $$ 買花戴

**各位mummy...我睇書講如果papamama向小朋友面前表現得好aggressive返工,佢地第時讀書都會好like返學.
所以我點都要扮like返工比個女睇

首頁

尾頁

跳至