跳至

首頁

尾頁

大宅

thx~
請問涼唔涼呢?可唔以日日飲或要幾耐飲一次呢???

原文章由 mrsmcdull 於 08-2-20 15:24 發表
係紫草蓉。

毛婆 boil it with 糖冬瓜,u can ask ask in 藥材店。

男爵府

涼。 一星期煲一次就得。 一次可飲兩日。

原文章由 思仔 於 08-2-25 14:11 發表
thx~
請問涼唔涼呢?可唔以日日飲或要幾耐飲一次呢???

男爵府

思仔, FYI http://www.herbno1.com/html/herb-index.html

洋房

嘩,好有用的website...

原文章由 mrsmcdull 於 08-2-25 14:48 發表
思仔, FYI http://www.herbno1.com/html/herb-index.html

男爵府

原文章由 mrsmcdull 於 08-2-25 08:45 AM 發表
我會維持只俾妹妹食1餐固體,其餘吃奶,不會今餐吃奶不好就補固體,吃固體不好又轉回奶。 一來BB較難適應,二來BB腸胃其實仍未合適吃太多固體,固此還是循序漸進較好。

至於份量方面,每個BB食量可以差距很大的,吃得少但沒有很快 ...

多謝你嘅意見,使我有個方向唔駛成日15/16!
感激,感激!

男爵府

Hi, 毛媽 ,

我係0606的mami, 我已經看完了此 part II, 有很多有用的資料 , 而且還買了你本書給姐姐跟住做, 非常方便:lol :lol, 謝謝 !! 遲些還想看 part I , 因為我的預產期都是在四月, 我想溫故知新; 係喎, 我book了法國醫院, 你呢 ??

另外, 我看完你的 advise 後, 已經幫我小囡 (21mths) 戒了奶瓶, 奶粉, 睡前奶, 但是轉了用杯後, 小囡飲量減少了, 婆婆對此有埋怨, 恐小囡會因此而消瘦, 使我有些少猶疑是否做得對 :-( :-( , 請幫忙看看 :

8:30 3/4碗麥片/通粉 (有肉) / 1 片麵包 + 70ml fresh milk / 豆漿
10:45 乳酪 / 餅仔 / cheese
12:00 3/4碗飯 / 白麵 +肉+菜
1:00 - 3:00 sleep
4:00 1片麵包 / 乳酪 / 星星餅 + 70ml fresh milk
6:00 few pcs of fruit
7:30 3/4碗飯 +肉 + 菜
9:00 食小小餸 (因為我們食飯) + 小小湯
10:30前 sleep

還有, 請問 cream cheese 可以買邊隻? 我行了幾次supermarket 都心大心細 !! 最後, 如果做pancake, 只用 flour + egg後煎 , 不落發粉得唔得呢 ? (因為我懶)

不好意思, 實在太多問題了, 見諒

子爵府

毛媽,
囝囝食開eye-q baby
而家已2yrs應該食邊隻魚油呀
可否再一次給我eye-q既網址
唔該晒!

男爵府

eye q liquid

http://www.equazen.com/default.aspx?pid=23

原文章由 Jomei 於 08-2-28 21:48 發表
毛媽,
囝囝食開eye-q baby
而家已2yrs應該食邊隻魚油呀
可否再一次給我eye-q既網址
唔該晒!

男爵府

nat62

多謝你支持呀

我看你的餐單沒有問題,基本上跟毛毛的很類似,你可慢慢因應她的胃口增加份量的。 另外水果可多吃一點,基本上可以吃1/2-1個水果的,只是few pcs就少左D。

你的70ml奶是鮮奶, right? 毛毛如果用杯飲奶也會少一點,但如果給她屋仔奶 (235ml),佢又可以飲哂,你可以考慮一下,因為有時小朋友係enjoy個過程,唔一定係因為轉左奶的品種而飲少了。 我亦同意用杯也可以用飲管的,小朋友喜歡就得。

麥片中亦可加入奶同煮,另外多吃豆製品、芝士、乳酪也同奶一樣營養,希望你可以解釋給長輩知道。 So far毛毛從18個月起就沒有吃奶粉用奶樽飲夜奶,而家也仍是75-90 percentile的小朋友,証明沒有因此而輕左呀。

Cream cheese 可以是phaladelphia,銀灰色盒的。

Pancake 可以用自發粉+蛋,唔用發粉。 如果只用麵粉+蛋就唔似麥記個D。

差d唔記得答,我會係廣華生嫁。 唔見你係0804講野既?

原文章由 nat62 於 08-2-28 19:54 發表
Hi, 毛媽 ,

我係0606的mami, 我已經看完了此 part II, 有很多有用的資料 , 而且還買了你本書給姐姐跟住做, 非常方便:lol :lol, 謝謝 !! 遲些還想看 part I , 因為我的預產期都是在四月, 我想溫故知新; ...

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 08-3-1 09:18 編輯 ]

男爵府

毛媽 :

好多謝你既意見 !
- 毛毛可以飲得晒1盒屋仔奶 可能是包裝特別, 我會試下
- 小囡其實好 like cheese , 乳酪, 只是我怕佢食得太多, 唔知1day 可以吃多少呢 ??
- 我已經等唔切, 今早用了 flour + egg 做了pancake, 但實在好硬:-( :-( , 雖然小囡好想食 (因為有egg, 佢好like), 佢放入口咬幾下, 吐番出嚟, 之後又再放番入口再咬, 但始終只食到小小, 好好笑..... 我唔會偷懶了, 會用 flour + baking power or 自發粉:lol

前日, 我買了豆漿機, 想自製豆漿及豆腐花, 但唔知石膏粉可以在哪裡買? 其實有無嘢可以代替石膏, 石膏不健康....

另外, 你提到的毛毛是75-90 percentile的小朋友, 我可以點樣check / 計算 小囡是屬於哪個range ??

係啦...毛媽, 我知你會喂人奶, 我上1個都係, 但唔夠奶, 要 + 奶粉, 唔知你有無好方法呢 ?? (通草, fish soup, 多好茶 etc 都試過, 唔得, 我到依家個胸的size都無大到 )

我是working mami, 可以上網的時間不多, 打字又慢, 所以多數睇, 好小講嘢lu :lol

原文章由 mrsmcdull 於 08-2-29 20:44 發表
nat62

多謝你支持呀

我看你的餐單沒有問題,基本上跟毛毛的很類似,你可慢慢因應她的胃口增加份量的。 另外水果可多吃一點,基本上可以吃1/2-1個水果的,只是few pcs就少左D。

你的70ml奶是鮮奶, right? 毛 ...

男爵府

1) yoghurt everyday 都得,芝士我就隔一兩日左右。
2) 可以用鹽鹵,在city super或者有機店都有,佢會有instruction教你點用。
3) 奶量同你心情同堅持度有關,只要你有心就會有力。 不過返工真係會差小小,都冇咩辦法。
4) 健康院有一本書仔,只要你每個月量高量重,再在chart上mark好,就會見到佢係幾多percentile,中位數是由中大做統計出來的。 毛毛出世是50percentile,之後成長就一直是75-90。 2歲後小朋友就每年度一次可以了。

原文章由 nat62 於 08-3-1 16:02 發表
毛媽 :

好多謝你既意見 !
- 毛毛可以飲得晒1盒屋仔奶 可能是包裝特別, 我會試下
- 小囡其實好 like cheese , 乳酪, 只是我怕佢食得太多, 唔知1day 可以吃多少呢 ??
- 我已經等唔切, 今早用了 flour + egg ...

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 08-3-1 20:46 編輯 ]

男爵府

毛毛今日餐單:

早餐: 芝士包、鮮奶、麥片
水果: 楊桃2/3個
午餐: 海洋公園兒童餐: 肉醬意粉、雞尾腸、薯角、蜜瓜汁
下午茶: 動物餅
晚餐: 日式紫菜飯團、竹簽魚、薯仔魚湯、菜心

子爵府

毛媽,
我見eye-q liquid有兩種口味citrus & vanilla
請問邊種口味較為小朋友接受?
thanks!
原文章由 mrsmcdull 於 08-2-29 20:33 發表
eye q liquid

http://www.equazen.com/default.aspx?pid=23

大宅

毛媽,
你好,我係0606既媽咪。我想問吓毛毛食既芝士飽係點樣架?因為我個女好鍾意食芝士同埋麵包。另外,毛毛麥片食邊種?我個女就食cheerio + 熱豆漿一齊食。
我個女e+仲係飲緊2號仔奶粉,因為之前同佢轉咗3號佢就冇poo poo,但佢e+臨瞓前會飲一支奶,但到朝早5:30-6:00就會肚餓,會唔會係2號仔唔夠飽?請問點樣先可以介咗朝早支奶?佢係邊食邊瞓嗰隻。

Thanks

[ 本文章最後由 rebecfwm 於 08-3-2 00:19 編輯 ]

男爵府

我同毛毛都未食過,答唔到你。

原文章由 Jomei 於 08-3-1 22:53 發表
毛媽,
我見eye-q liquid有兩種口味citrus & vanilla
請問邊種口味較為小朋友接受?
thanks!

男爵府

1) 芝士包毛毛favourite係city super littlemermermaid入面一個燒餅, second choice係任何有芝士既包,say those in saint etionne, baker's choice, 美心....

2) 麥片咩牌子都食,唔會專食俾BB個D。

3) 冇乜野係戒唔到既..夜奶...早奶...whatever,通常係睇父母既決心都耐性。

毛毛晚上1930左右吃飯,翌早0700左右早餐。 如果你小朋友好快就要食,代表正餐食得唔夠,另外亦係心癮作崇,想有野咬下。

原文章由 rebecfwm 於 08-3-2 00:11 發表
毛媽,
你好,我係0606既媽咪。我想問吓毛毛食既芝士飽係點樣架?因為我個女好鍾意食芝士同埋麵包。另外,毛毛麥片食邊種?我個女就食cheerio + 熱豆漿一齊食。
我個女e+仲係飲緊2號仔奶粉,因為之前同佢轉咗3號佢就冇poo poo,但 ...

男爵府

毛媽 :

唔好意思又係我, 我早兩日去了吉之島, 想買d材料整嘢比小囡試食, 但遇到以下問題 :

1. 想買你介紹的cream cheese "phaladelphia"用來塗麵包, 但原來有一種是長方形紙盒叫奶油芝士磚 (cream cheese), 另一種是圓形膠盒, 叫滋味醬原味 (cream cheese), 大家都是銀灰色的, 但發現佢地的原產地不同, 唔知邊隻先係 ??

2. 去了買cheese counter, 本原想搵d新鮮的cheese, 但佢話所有chesse都有防腐劑, 只是這些會小一點, 同時, those cheese 只可以留2-3days, 咁咪每次只可以買小小, 是否真的是這樣的 ?? 還有, counter 內都有cream cheese買, 會否這些會好d ??

3. 發粉 = baking power, right ?? 有無brand可以介紹 & where buy ??

4. 毛毛食緊的 edan organic dries fruit 可以在哪裡買呀 ? 我去過city cuper & 吉之島都無 , 小囡好like dries fruit !! 我發覺九龍不是有太多supermarket有齊全的健康, organic 的food賣, 唔知有無介紹呢 ??

5. 是啦, 石膏粉可以在哪裡買 ? 是否小朋友不宜多吃 !!

真的不好意思咁多問題, 因為我想在細佬出生前, 為小囡準備好食物餐單, 我驚在我坐月期間佢會冇啖好食....我的工人姐姐是不識買的 !

thousand thanks !!

原文章由 mrsmcdull 於 08-3-1 20:44 發表
1) yoghurt everyday 都得,芝士我就隔一兩日左右。
2) 可以用鹽鹵,在city super或者有機店都有,佢會有instruction教你點用。
3) 奶量同你心情同堅持度有關,只要你有心就會有力。 不過返工真係會差小小,都冇咩辦法。
4) 健 ...

男爵府

1. 想買你介紹的cream cheese "phaladelphia"用來塗麵包, 但原來有一種是長方形紙盒叫奶油芝士磚 (cream cheese), 另一種是圓形膠盒, 叫滋味醬原味 (cream cheese), 大家都是銀灰色的, 但發現佢地的原產地不同, 唔知邊隻先係 ??

Answer: 如果你會再加工用whip打勻,就買長方形盒。 可以用來做cheese cake,如果你就咁spread,就買圓盒,不過呢D 有哂味,唔好日日食。 Counter個D都得。

2. 去了買cheese counter, 本原想搵d新鮮的cheese, 但佢話所有chesse都有防腐劑, 只是這些會小一點, 同時, those cheese 只可以留2-3days, 咁咪每次只可以買小小, 是否真的是這樣的 ?? 還有, counter 內都有cream cheese買, 會否這些會好d ??

Answer: Yes

3. 發粉 = baking power, right ?? 有無brand可以介紹 & where buy ??

Answer: Yes, 隻隻一樣啦。

4. 毛毛食緊的 edan organic dries fruit 可以在哪裡買呀 ? 我去過city cuper & 吉之島都無 , 小囡好like dries fruit !! 我發覺九龍不是有太多supermarket有齊全的健康, organic 的food賣, 唔知有無介紹呢 ??

Answer: City super, 而家好多呢d shop 喎,九龍城/紅磡/尖沙咀都有。

5. 是啦, 石膏粉可以在哪裡買 ? 是否小朋友不宜多吃 !!

Answer: 唔係,份量好小,冇乜所謂。 藥材店/什貨店有。

複式洋房

毛媽:

想請問妳先前講既屋仔奶,是否需要加熱?
謝謝!

子爵府

唔該晒毛媽
原文章由 mrsmcdull 於 08-3-3 10:53 發表
我同毛毛都未食過,答唔到你。

首頁

尾頁

跳至